Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tatar o MS: Prvoradé je zámorie. Šampionát je zatiaľ irelevantná téma

Prežíva jednu z najlepších sezón v kariére a počtom bodov (18+25) sa pomaly blíži k doteraz najvydarenejšiemu ročníku 2014/15 (29+27).

18.02.2019 13:04
Tomáš Tatar Foto: ,
Tomáš Tatar.
debata (30)

Tomáš Tatar (28) cíti dôveru trénera a pravidelne nastupuje v jednej z dvoch elitných formácií Montrealu v zámorskej NHL. „Po letnej príprave som chcel dokázať, že si zaslúžim lepšiu pozíciu vo Vegas, ale klub ma vymenil. Potešilo ma, že to bolo práve do Montrealu, kde som výborne zapadol,“ tvrdí strieborný medailista z Helsínk 2012.

Proti Floride ste zaznamenali dve asistencie, ale Montreal napriek tomu vysoko prehral 3:6. Ako hodnotíte zápas?

Cítili sme, že to bol náš druhý zápas v priebehu dvoch dní. Fyzicky je to vždy veľmi náročné. Hneď na začiatku nám ublížili nešťastné odrazy puku a prehrávali sme 1:3. Síce sme vyrovnali, ale stálo nás to veľa síl a po hlúpej chybe sa domáci dostali do brejku a dali na 4:3. To sme už prelomiť nedokázali.

Nevyšiel vám ani sobotňajší duel v Tampe (0:3).

Tam sme odohrali výborné dve tretiny, ale v tretej Tampa využila presilovú hru. Dala gól a rozbehla sa. Nás zlomila aj situácia, keď nám v závere druhej časti neuznali gól pre ofsajd. Prehrali sme už štvrtý zápas po sebe, i keď sme hrali vždy so silnými protivníkmi. Nie je to príjemné.

Napriek tomu sa držíte na priečkach zaručujúcich postup do play off. Ste spokojní?

Sme. Ale mohli sme na tom byť aj lepšie. Tabuľka je veľmi vyrovnaná, lepia sa na nás Carolina aj Pittsburgh. Bude to boj až do konca základnej časti. Teraz sme si to sami pokazili, z troch duelov u súperov sme mali získať aspoň bodík-dva.

Čo hovoríte na vlastnú pozíciu a štatistiky?

Základ je, že sa v Montreale cítim výborne a hrám veľa. Mužstvu sa celkom darí, veď pred rokom boli Canadiens takmer na chvoste celej ligy. Spokojnosť teda je. Mňa najviac teší trénerova dôvera. Pokojne to môže byť moja najlepšia sezóna v NHL. Dúfam, že sa dostaneme do play off, naši fanúšikovia si to veľmi zaslúžia.

Pasuje vám prostredie v Kanade viac než vo Vegas?

Do Vegas som sa dostal v závere základnej časti. Mužstvo bolo hotové a fungovalo. Chýbala mi potrebná pohoda. V Detroite sa nám nedarilo, nešlo to ani mne a zrazu som sa ocitol v jednom z najlepších tímov. Všetci šliapali, darilo sa im, ale ja som si musel zvykať. V Detroite sme si nevedeli prihrať a vo Vegas si to chalani hádzali na slepo a všetko im vychádzalo.

Tomáš Tatar po príchode do Montrealu. Foto: SITA/AP, Graham Hughes
Tomáš Tatar Tomáš Tatar po príchode do Montrealu.

Bola pre vás výmena do Montrealu jednoduchšia?

Jasné, udiala sa pred štartom sezóny a všetko prebehlo hladko. Pri prvej výmene som niektoré veci príliš unáhlil. Dom v Detroite som predal za päť dní a tomu som musel prispôsobiť presun, balenie a mnoho ďalších vecí. Nepridalo mi to na pohode.

Trúfnete si ešte ohroziť hranicu tridsiatich gólov?

Chýba mi ich veru ešte dosť. No opakujem, hlavná úloha je postúpiť s tímom do play off. Je jedno, či nastrieľam 30 gólov alebo menej. No budem len rád, ak nejakými pomôžem k splneniu nášho cieľa.

Nepreberali ste s brankárom Careym Priceom krajana Petra Budaja, s ktorým tvoril viac sezón zohranú dvojicu?

Carey vie, že sme obaja Slováci, tak sme sa trochu o Peťovi bavili. Náš druhý brankár Niemi zase hral s Mariánom Hossom. Slovenských hráčov si chalani pamätajú.

Nakoľko ste pokročili s francúzštinou?

Veľmi nie. Chcem na nej popracovať, ale program v NHL je šialene nabitý a času je málo. Keď nehráme, snažím sa najmä oddychovať. Určite sa chcem trochu naučiť, veď mám ešte dva roky platnú zmluvu a chcem ovládať aspoň základy francúzštiny.

Momentálne sa plne sústreďujete na boj Montrealu o play off. Zamýšľali ste sa však už aj nad šampionátom, ktorý sa uskutoční na Slovensku?

Zatiaľ je to pre mňa úplne irelevantná téma. Chápem, že ľudí to zaujíma, ale neviem, čo na to povedať. Moja prvoradá robota je tu – v zámorí. Neviem, čo bude po sezóne. Keby sa šampionát začínal teraz a nehráme v play off, šiel by som. No do štartu MS je ešte ďaleko. Slovensku chcem pomôcť vždy, keď je to možné.

TV Pravda: Miroslav Šatan o blížiacich sa majstrovstvách sveta na Slovensku (vysielané 12. 2. 2019):

Video

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Montreal Canadiens