Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetový pohár 2020 sa neuskutoční, znie z NHL. Aký bude osud tímu Európy?

Ďalší ročník hokejového Svetového pohára sa v roku 2020 neuskutoční. Predstavitelia NHL a hráčskej asociácie NHLPA o tom informovali v tlačovom vyhlásení a uviedli, že budú pokračovať v ďalších rokovaniach o zaradení tohto podujatia do medzinárodného kalendára. Svetový pohár sa konal v Toronte v roku 2016, keď sa vrátil na scénu po 12 rokoch.

17.01.2019 10:34
debata
Brankár tímu Európy Jaroslav Halák a obranca... Foto: SITA/AP, Frank Gunn
Jaroslav Halák, Zdeno Chára, Corey Perry Brankár tímu Európy Jaroslav Halák a obranca Zdeno Chára sa snažia zmariť šancu Kanaďanovi Coreymu Perrymu na Svetovom pohári 2016.

Jeho pokračovanie komplikujú rozhovory o novej kolektívnej zmluve medzi NHL a hráčskou asociáciou. Tá súčasná síce platí do konca sezóny 2021/22, lenže keď jedna zo strán záujem vyjednávať o novej už v septembri budúceho roka, vyprší dohoda s koncom ročníka 2019/20.

„NHL a NHLPA dnes mali ďalšiu konštruktívnu debatu v Toronte. Obe strany dospeli k záveru, že nie je reálne, aby sa snažili zaradiť Svetový pohár do programu na jeseň 2020. Plánujú pokračovať v dialógu s vierou, že ďalší Svetový pohár bude súčasťou širšej dohody, ktorá by zahŕňala dlhodobý kalendár medzinárodných podujatí,“ uviedlo vedenie NHL vo vyhlásení na svojom webe.

„Hráči sa sústredia na hľadanie ideálneho termínu Svetového pohára, aby zapadal do kalendára medzinárodných hokejových podujatí. S vedením ligy sme sa rozprávali o možnom konaní Svetového pohára v septembri 2020, ale dospeli sme k tomu, že nie je reálne stihnúť prípravy na túto akciu. Tešíme sa na ďalšie rokovania s NHL,“ konštatovala hráčska asociácia.

NHL a NHLPA pri predošlých rokovaniach zvažovali zmenu hracieho formátu SP na turnaj, ktorý by sa odohral s ôsmimi národnými tímami vo viacerých mestách.

Pred dvoma rokmi sa konal celý v Toronte a okrem šiestich národných mužstiev (ČR, Rusko, Švédsko, Fínsko, USA a Kanada) v ňom štartoval ešte tím Európy, ktorý tvorili poprední hráči, ktorých krajiny neboli na turnaji zastúpené – vrátane Slovákov – a výber Severnej Ameriky do 23 rokov.

„Aj keď tie dva tímy mali veľký úspech a ohlas, pravdepodobne tento variant nebudeme opakovať. Ale zároveň to ešte nemožno úplne vylúčiť,“ vyhlásil pred dvoma mesiacmi zástupca komisionára NHL Bill Daly. Teraz sa celá akcia odkladá na neskorší možný termín.

Svetový pohár sa hral tretíkrát po rokoch 1996 a 2004. Súťaž, ktorá nadviazala na Kanadský pohár, mala v oboch úvodných ročníkoch dve základné skupiny, z ktorých jedna sa hrala v Európe a druhá v Severnej Amerike. Prvýkrát triumfovali Američania, v roku 2004 i pred dvoma rokmi sa radovala Kanada.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Svetový pohár v hokeji