Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Kings ďakovali Višňovskému. Bol výnimočný

Nezabudli na neho. Vedenie Los Angeles Kings v utorok v rámci tradičnej Noci legiend ocenilo prínos Ľubomíra Višňovského pre klub zámorskej NHL.

05.12.2018 08:18 , aktualizované: 16:24
Ľubomír Višnovský Foto: ,
Obranca Los Angeles Ľubomír Višnovský na archívnej snímke z roku 2005.
debata

Niekdajší slovenský ofenzívny obranca sa stal 24. hráčom klubu, ktorého si týmto spôsobom uctili. Bývalý slovenský reprezentant odohral za Kings v priebehu siedmich sezón 499 stretnutí základnej časti, v ktorých zaznamenal 70 gólov a 209 asistencií. V play off pridal dvanásť zápasov.

Na NHL nemal výšku

Odchovanec topoľčianskeho hokeja sa do zámoria dostal v roku 2000 po tom, ako Slovensko získalo na majstrovstvách sveta v Petrohrade prvú medailu – striebro. Po 177 cm vysokom obrancovi siahli Kings v drafte, vybrali si ho vo štvrtom kole.

Hneď v prvej sezóne potvrdil 24-ročný výborný korčuliar svoje kvality. Odohral 81 duelov, zaznamenal 39 bodov a dostal sa do najlepšej nováčikovskej šestky súťaže. Postupne sa vypracoval na najväčšiu ofenzívnu zbraň defenzívy Kings. V ročníku 2005/06 nazbieral obdivuhodných 67 bodov a o rok ho vybrali do prestížneho Zápasu hviezd.

„Od sedemnástich rokov mi všetci hovorili, že nemám šancu hrať v NHL, lebo na ňu nemám postavu. V zámorí pôsobili samí dvojmetroví a stokiloví obrancovia, takže som s tým v podstate súhlasil. Keď mi volali, že ma draftovalo Los Angeles, bol som prekvapený a nadšený. Krátko na to som podpísal zmluvu,“ zaspomínal si Višňovský na začiatky v rozhovore pre slovenskú verziu nhl.com

Sám tvrdí, že v NHL sa presadil najmä vďaka korčuľovaniu, dobrej hre s pukom a presným prihrávkam. „Teraz hrajú rýchlo a priamočiaro všetci. Puk treba dostať z tretiny a tráviť s ním čo najmenej času,“ priblížil najväčšie rozdiely oproti súčasnosti.

Pamätná séria s Detroitom

Milú utorňajšiu slávnosť si 42-ročný Višňovský vychutnal s manželkou Katarínou aj deťmi Maximom a Lilianou. Priamo na ľade mu gratulovali bývalí spoluhráči Luc Robitaille (momentálne prezident klubu) a Anže Kopitar, ktorý nosí v súčasnosti na drese céčko. Užil si skandovaný potlesk tribún a vychutnal si spomienkový zostrih na video kocke.

„Spomínam si na svoj prvý zápas, prvé kroky do šatne i čakanie na prvé vhadzovanie. Bol som vtedy rovnako nervózny ako teraz,“ prezradil publiku viditeľne dojatý Višňovský.

„Mal som skvelých spoluhráčov. Najradšej spomínam na to, ako sme v play off prešli cez Detroit. Vtedy vládla na štadióne úžasná atmosféra,“ doplnil a následne si vyslúžil burácajúci potlesk.

Desaťnásobný účastník majstrovstiev sveta a majiteľ troch medailí z nich (zlato z Göteborgu 2002, striebro z Petrohradu 2000 a bronz z Helsínk 2003) si okrem Los Angeles zahral v NHL aj za Edmonton, Anaheim a New York Islanders.

Celkovo si v základnej časti odkrútil 883 duelov s bilanciou 128 gólov a 367 asistencií. Bodové maximum dosiahol v ročníku 2010/11, keď sa stal s 18 gólmi a 50 asistenciami najproduktívnejším obrancom ligy. Ušlo sa mu aj miesto v druhej najlepšej šestky súťaže.

„Pozvanie na túto slávnosť si veľmi vážim. Bolo to milé poďakovanie za sedem rokov, ktoré som odohral za Kings. Nezabudli na mňa a vážia si výkony, ktoré som predvádzal. K mestu aj k tímu mám krásny vzťah, veď šlo o moje prvé pôsobisko v NHL. Dali mi šancu hrať najlepšiu ligu na svete. Prežil som tu jedny z najlepších rokov v kariére,“ prezradil pre nhl.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský #Los Angeles Kings