Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radil mu aj Stamkos. Dal som zo seba všetko, vravel po premiére Černák

Slovensko má ďalšieho hokejistu v NHL. Talentovaný obranca Erik Černák (21) si v noci na stredu splnil sen, keď odohral v drese Tampy Bay premiérový duel v profilige.

14.11.2018 09:47
debata
Erik Černák vo svojom prvom zápase v NHL... Foto: SITA/AP, Jeffrey T. Barnes
3. Erik Černák Erik Černák vo svojom prvom zápase v NHL strieľa na bránku Buffala Sabres.

"Mrzí ma len, že sme v Buffale nevyhrali a že pri mojom debute nemohli byť rodičia. Nedalo sa to tak narýchlo postíhať,“ tvrdí bronzový medailista z juniorských majstrovstiev sveta spred štyroch rokov.

Aké bolo nastúpiť na prvý zápas v NHL?

Neskutočné! Azda každý hokejista na svete sníva, že nastúpi aspoň na jeden zápas v NHL. Pocity po prvom striedaní boli úžasné. Mohol som byť na ľade s najlepšími hráčmi na svete, bolo to neskutočné. Užíval som si každé striedanie.

Nastúpili ste aj na úvodné striedanie celého zápasu?

Nie, nakoniec som hral s Ryanom McDonaghom v druhej obrannej dvojici. Odohral som viac než 17 minút, s čím som ani nepočítal. Dokonca som bol na ľade aj pri záverečnej hre bez brankára, keď sme sa snažili vyrovnať. Dúfam, že som trénera nesklamal.

Dostavila sa nervozita?

Prvá tretina bola ťažšia, lebo hráči v NHL sú rýchlejší a fyzicky silnejší. Postupne od striedania k striedaniu som sa cítil lepšie, istejšie. V druhej a tretej tretine to už bolo výborné. Som nadšený.

Rozdali ste až päť hitov. Chceli ste sa ukázať trénerovi?

Samozrejme, dával som zo seba všetko. Bolo dôležité ostať koncentrovaný v každej sekunde zápasu. Snažil som sa čo najlepšie korčuľovať a hrať do tela. Tréner odo mňa žiadal, aby som bol prospešný pre mužstvo v obrannom pásme. Asi som svoje úlohy plnil celkom dobre, keď som dostal takú vysokú minutáž.

Kto sa vás ujal v kabíne a poradil vám?

Najskúsenejší hráči a lídri mužstva – Steven Stamkos, Victor Hedman a najmä Ryan McDonagh, ktorý mi radil a pomáhal aj priamo na ľade. Všetci spoluhráčmi sa však snažili mi situáciu čo najviac uľahčiť.

Máte odozvu, či ostanete v prvom tíme a nastúpite aj vo štvrtok v Pittsburghu?

Keby som nepodal dobrý výkon, asi by ma rovno poslali späť na farmu. Cestoval som do Pittsburghu s tímom, uvidíme, či budem v zostave. Momentálne je nás v tíme sedem obrancov, takže jedného som vytlačil zo zostavy.

Veľmi vás mrzelo, že pri debute nemohli byť rodičia?

Veľká škoda, určite by prišli, keby sa to dalo stihnúť. Do tímu ma však povolali len v pondelok večer. Pozerali to však spoločne v televízii a na diaľku som cítil ich podporu. Potešilo ma, že sa na mňa prišla pozrieť aspoň ‚rodina‘, u ktorej som býval počas pôsobenia v juniorke v Erie Otters. Mali to do Buffala len hodinku a pol cesty. Rád som ich znova videl, keď tam už nemohli byť moji najbližší.

V minulosti ste prezradili, že mama je váš veľký kritik. Vytkla vám niečo po premiére v NHL?

Chcela by, aby som bol na ľade vždy stopercentný a nebojí sa mi povedať, čo sa jej v zápase nepáčilo (smiech). No netvári sa ako nejaký veľký hokejový odborník, skôr je len moja veľká fanúšička. Teraz bola spolu s ostatnými najmä rada, že sa mi splnil veľký sen a nastúpil som v NHL. Žiadne chyby v mojom výkone nehľadala.

Prídu za vami rodičia na ďalšie stretnutia?

Ešte neviem, či budem v najbližších dueloch hrať a či ostanem v prvom tíme. Takže zatiaľ za mnou neprídu. Počkáme si, ako to bude pokračovať. Možno neskôr.

Premietla sa vám v hlave doterajšia kariéra a všetko, čo ste museli urobiť, aby ste dostali šancu v NHL?

Keď ma zavolali z farmy, veľmi som sa tešil a nejako som nad tým nepremýšľal. No keď som si šiel ľahnúť pred zápasom, všetko sa mi premietlo. Predstavoval som si, čo všetko som musel hokeju obetovať a ako dlho si počkať, aby som nastúpil v NHL. Veľmi si vážim, že sa mi to podarilo.

Museli ste na šancu čakať dlho?

Ako sa to tak vezme. Hrám len druhú profesionálnu sezónu v zámorí. Som stále mladý, veď mám len 21 rokov. Ľudia ma možno vnímajú cez to, že som sa zúčastnil na štyroch juniorských majstrovstvách sveta a odohral som dva roky v košickom áčku. Vedel som však, že mám ešte čas a stále veril, že šanca príde. U obrancov prichádza zväčša o čosi neskôr. Musia byť dostatočne vyzretí na NHL. Som špeciálne rád, že sa mi to podarilo v Tampe, kde je obrana nabitá veľkými menami a mužstvo má obrovskú kvalitu.

Očakávate, že vás po návrate Antona Stralmana pošlú späť na farmu?

Je to pravdepodobné. V závere kempu sa vedenie Tampy rozhodovalo, či si ma nechajú v prvom tíme v pozícii ôsmeho obrancu alebo ma radšej pošlú do AHL, aby som hrával veľa minút a trávil čas vo všetkých dôležitých situáciách na ľade. Ukazuje sa, že urobili dobre – vyhral som sa, pomohlo mi to a mám veľa sebavedomia. Dovolím si viac ako pred rokom.

Pri odchode do zámoria ste hovorili, že do juniorky už ísť nechcete a nakoniec ste tam strávili dva roky. Pri spätnom pohľade – pomohli vám?

Hokej v zámorí je úplne iný než v Európe a ani moja angličtina spočiatku nebola na vysokej úrovni. Takže sa ukázalo, že som potreboval začať v juniorke, hoci som už mal skúsenosti zo seniorského hokeja z Košíc. Bola to správna cesta. Som rád, že som si prešiel všetkým a vyšlo to.

Ako veľmi vám pomohla výmena z Los Angeles do Tampy?

Hneď po trejde som tvrdil, že je to pre mňa veľká šanca. Od začiatku som cítil, že sa ku mne v Tampe správajú úplne inak ako v Los Angeles. Brali ma ako hráča, ktorý sa môže dostať do prvého tímu a dávali mi dostatok príležitostí. Veľa sa so mnou rozprávali a práve komunikácia je vždy nesmierne dôležitá.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Tampa Bay Lightning #Erik Černák