Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL sa dohodla na vyrovnaní s hráčmi, ktorí ju žalujú kvôli zraneniam hlavy

Vedenie NHL sa dohodlo na predbežnom vyrovnaní s právnymi zástupcami niektorých bývalých hokejistov, ktorí ligu zažalovali kvôli otrasom mozgu a zraneniam hlavy.

12.11.2018 20:34
Steve Montador, Zdeno Chára Foto: ,
Steve Montador (vpravo) v konflikte so Zdenom Chárom v apríli 2010. Kanadský obranca trpel degeneratívnou poruchou mozgu, zomrel ako 35-ročný.
debata

Súdny spor na federálnom súde v Minnesote je najväčší tohto druhu a týka sa vyše stovky bývalých hráčov NHL. Tí predstaviteľom súťaže vyčítajú, že ich liga neochránila pred úrazmi hlavy, nevarovala hráčov pred rizikami a naopak podporovala násilnú hru, ktorá viedla k ich zraneniam.

Podľa magazínu Forbes je celková hodnota vyrovnania 18,9 milióna dolárov vrátane 22 000 dolárov pre každého hráča, ktorý je účastníkom sporu.

NHL uviedla, že svoju zodpovednosť neuznáva, ale dohoda je podľa nej v najlepšom záujme oboch strán.

Okrem zaplatenia fixnej ​​čiastky NHL hráčom, ktorí na vyrovnanie pristúpia, zaplatí neurologické vyšetrenie. V prípade pozitívneho testu na poškodenie mozgu vyplatí súťaž hráčom až 75 000 dolárov na liečbu.

Bývalí hokejisti, ktorí na dohodu nepristúpia, môžu pokračovať v individuálnych súdnych sporoch s ligou. Podľa podmienok vyrovnania má však NHL právo vypovedať dohodu v prípade, že sa nezúčastnia všetci hráči.

Vedenie slávnej hokejovej ligy čelí kvôli údajne laxnému prístupu k zraneniu hlavy niekoľkým žalobám. Po predčasných úmrtiach bývalých bitkárov Steva Montadora, Dereka Boogaarda, Wada Belaka, Ricka Rypiena či Boba Proberta sa zniesla na NHL kritika za to, že pred rizikami poškodenia mozgu hokejistov viac nevarovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #otras mozgu