Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tatar: Šialenstvo i zábava. V Montreale je hokej všetkým

Po vydarených rokoch v Detroite a krátkej anabáze vo Vegas s príchuťou finále NHL má Tomáš Tatar (27) pred sebou novú výzvu. Mal by byť jednou z ofenzívnych opôr slávneho Montrealu, ktorý má za sebou zbabraný ročník.

03.10.2018 09:54
Tatar nhl hokej Foto: ,
Tomáš Tatar v drese Montrealu Canadiens.
debata

„V Kanade má hokej výsostné postavenie, všetko sa točí okolo neho. Viem, že očakávania a tlak sú obrovské, no teším sa na skvelú podporu fanúšikov Canadiens,“ tvrdí pred štartom sezóny.

Ako ste si zvykli na Montreal?

Zatiaľ sa mi tu páči. Mesto je krásne. Keď sme sem chodievali s Detroitom, vždy sme šli po zápase domov, takže som ani nevedel, aké je nádherné. Má európske črty. Bývam ešte v apartmáne, ale už o pár dní sa budem sťahovať do domu. Nebolo jednoduché vybrať si a ešte náročnejšie je dopraviť sem všetky moje veci z Vegas. Keď sa k tomu pripočítajú povinnosti v kempe, bolo toho v posledných dňoch na mňa akurát dosť.

Takže sa už neviete dočkať začiatku sezóny?

Jasné. Každý z nás je najradšej, keď to celé vypukne a zápas strieda zápas. V príprave sa nám darilo, hrali sme dobre. Všetci v klube veria, že sa nádejná fazóna premietne aj do vydareného štartu. V štyroch zápasoch som strelil dva góly, čo nie je na úvod zlé.

Ste spokojný s pozíciou v tíme?

Veľmi. Nastupujem v prvej formácii s Gallagherom a Danaultom, takže by som mal mať dostatočný priestor. Ťažko presne povedať, čo odo mňa tréner očakáva, najdôležitejšie bude, aby sme dobre vstúpili do sezóny a vyhrávali zápasy. Liga je nesmierne vyrovnaná. Samozrejme, chcem pomáhať aj gólmi.

Koľko si ich trúfate nastrieľať?

Čím viac, tým lepšie. Je pravda, že som ešte nikdy nedosiahol na hranicu 30 gólov, tá je aj pre mňa veľký míľnik. V lige nie je veľa hráčov, ktorí sa cez ňu dostanú. Je to obrovské číslo. Prekonať ho patrí medzi moje vnútorné ciele a sny.

Montreal je hokejové mesto. Cítiť to?

Obrovské hokejové mesto! Všetci ľudia žijú hokejom, je to cítiť na ulici, v televízii, v rádiách a v neposlednom rade na štadióne. Je to až šialené, ale o to zábavnejšie je hrať pred takým skvelým publikom. Samozrejme, s obrovským záujmom o hokej rastie aj tlak na hráčov. Budeme mať čo robiť, aby sme sme sa s ním vyrovnali a odohrali vydarenú sezónu.

Je tlak väčší než v Detroite, kde ste strávili väčšinu doterajšej kariéry v NHL?

O čosi väčší. Zásadný rozdiel je v tom, že v Kanade má hokej výsostné postavenie, všetko sa točí okolo neho a o žiadnom inom športe sa ľudia toľko nerozprávajú. Keď zapnem televízor, ešte sa mi nestalo, aby som nenašiel nejaký hokejový program. Keď sa nehrá NHL, debatujú o juniorských ligách či mládežníckych reprezentáciách.

Spoznávajú vás už priaznivci klubu na ulici?

Priamy styk s fanúšikmi zatiaľ nemám. Na štadióne parkujeme v podzemí, takže ich pred zimákom nestretnem. Ale na tribúnach som si už všimol dresy s mojím menom a fanúšikovia mi občas zamávajú. Pomaly si na mňa zvykajú.

Tomáš Tatar rozhodol gólom o víťazstve... Foto: Reuters, Jean-Yves Ahern
Tomáš Tatar Tomáš Tatar rozhodol gólom o víťazstve Montrealu nad Ottawou 3:2 v prípravnom zápase pred začiatkom hokejovej NHL.

Učíte sa po francúzsky?

Na dorozumenie stačí aj angličtina, ale chcem začať aj s francúzštinou. Naučiť sa aspoň základné slová a frázy. Vnímam to ako rešpekt ku krajine, kde žijem, keďže francúzština je tu prvý jazyk.

Predošlá sezóna tímu nevyšla. Cítiť o to väčšie očakávania pred novou?

Všetci čakajú, že postúpime do play off. Rovnaký cieľ však má každý z 31 klubov v lige. Vždy je fajn rozdeliť si sezónu na menšie úseky a dosahovať v nich čiastkové ciele. Podstatné bude, aby sme sa vyhli hluchým obdobiam. Stačí päť, šesť či sedem prehier po sebe a stratu už nemusíte nikdy dobehnúť. Takéto série bývajú smrtiace.

Čo bude kľúčom k úspechu?

Mám dojem, že mužstvo je dobre zložené. Nechýbajú v ňom mladí talentovaní hráči ani skúsenejší borci. Veľkou nádejou je trojka draftu Fín Kotkaniemi a osobnosťou brankár Price. Keď sa uzdraví kapitán Weber, ktorý patrí medzi najlepších obrancov ligy, pôjde naša sila ešte vyššie. Základom úspechu však bude kolektív.

Chýba vám v Montreale niečo z Vegas?

Vo Vegas som strávil málo času, nestihlo mi až tak prirásť k srdcu. Samozrejme, naša cesta v play off bola krásna rozprávka, len škoda, že bez víťazného konca. Bolo tam krásne počasie a v mužstve výborná partia, ale taká sa zatiaľ javí aj v Montreale. Som rád, že som tu. Mám teraz inú pozíciu ako v Golden Knights.

Ako ste vlastne prijali letnú výmenu?

Nebolo to také silné, ako keď som menil klubovú príslušnosť prvý raz. Vnímal som to najmä ako biznis, hoci lúčenie nie je nikdy jednoduché. Prvá výmena z Detroitu bola emotívnejšia, ale aj vtedy som sa tešil, lebo som mieril do tímu s vysokými ambíciami v play off. Mal som možnosť bojovať o Stanleyho pohár. Teraz som trejd možno menej očakával, ale po krátkom čase som si uvedomil, že by to pre mňa mohla byť výhoda.

Zahrá si v NHL viac Slovákov než v predošlých sezónach?

Vyzerá to o čosi nádejnejšie. Gratuloval som Kikovi Jarošovi, že je v prvom tíme Ottawy. Proti nám odohral super zápas. Bývalý spoluhráč z Detroitu Petr Mrázek mi zase hovoril, že u nich v Caroline hral v príprave super Mišo Čajkovský. Má podpísaný kontrakt a teraz je to aj o kúsku šťastia, aby ho z farmy zavolali hore. Je na dobrej ceste.

Dostane v Detroite šancu brankár Patrik Rybár?

Každý hráč z AHL má šancu nazrieť do NHL, aj keď Detroit má podpísaných dvoch dobrých brankárov. Čím viac hráčov máme v AHL, tým lepšie pre Slovensko, lebo dostať sa do NHL priamo z Európy je pre slovenských hokejistov takmer nemožné. A naopak, cesta z AHL domov do Európy je vždy otvorená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Montreal Canadiens