Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Najlepšia liga štartuje. S minimom Slovákov

Siedmi zdraví Slováci na súpiskách. Traja z nich však nemajú isté miesto v zostave.

02.10.2018 22:20
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára počas prípravného zápasu.
debata

Prípravné kempy tímov zámorskej NHL zachytili viacerých hokejistov spod Tatier v dobrej fazóne. Upútali obrancovia Jaroš, Černák aj Čajkovský a do poslednej chvíle bojoval o miesto v prvom tíme aj útočník Cehlárik. Napriek tomu bude slovenská stopa v úvode nového ročníka opäť veľmi skromná.

Boston chce pre Cháru Stanleyho pohár

Najväčšou osobnosťou je jednoznačne kapitán Bostonu Zdeno Chára. Veterán, ktorý vlani oslávil štyridsiatku, je stále najdôležitejším mužom kabíny Bruins. Vek nezastaví a rýchlosťou sa už len ťažko môže rovnať elitným korčuliarom, no chýbajúce atribúty nahrádza bohatými skúsenosťami a tradičnou buldodžou povahou.

„V príprave sme urobili všetko, čo bolo v našich silách, aby sme sa čo najlepšie pripravili na sezónu. Nejde o to, koľko mám rokov ani čo si teraz myslím o našom tíme. Jeho možnosti ukáže až sezóna. Preto vám neviem povedať, či máme dostatočnú kvalitu, aby sme si siahli na Stanleyho pohár,“ tvrdí Chára pred dnešným štartom ročníka.

V predošlom sa Bruins potýkali s neustálymi zdravotnými problémami kľúčových hráčov. Ak sa im tentoraz vyhnú, môžu pokojne patriť medzi top tímy Východnej konferencie.

„Pozrite sa na zloženie nášho tímu. Koľko toho už pre mužstvo odviedli obaja naši elitní centri (Bergeron a Krejči) a koľko rokov má Zdeno. Chceme im ešte dopriať možnosť reálne bojovať o Stanleyho pohár. Máme na to odhadom asi tri alebo štyri roky,“ cituje The Boston Globe prezidenta klubu Cama Neelyho.

V klube si uvedomujú, že Cháru musia trochu šetriť. Aj preto ho plánuje tréner Bruce Cassidy vynechať z presilovkových formácií. Muž, ktorý počas minulého ročníka podpísal novú ročnú zmluvu na 5 miliónov dolárov, môže podľa Neelyho hrať ešte niekoľko sezón.

Dôležitú úlohu by mal v novom ročníku zohrať aj ďalší Slovák. Skúsený brankár Jaroslav Halák, z predošlých rokov zvyknutý skôr na pozíciu tímovej jednotky, prišiel kryť chrbát Tuukkovi Raskovi. „Hneď pri podpise zmluvy som mu povedal, že ako náhradník nemusí odchytať len 25 zápasov. Všetko sa ukáže podľa toho, ako budú obaja chytať. Veríme, že Tuukkovi Jarov príchod pomôže,“ naznačuje Cassidy.

Tatar s Pánikom v pozícii lídrov

Isté miesto v zostave majú aj útočníci Richard Pánik a Tomáš Tatar. Do sezóny by mali zhodne vstúpiť – rovnako ako pred rokom – v prvých útokoch. Každý však v inom tíme než vlani. Pánika už počas predošlého ročníka vymenili do Arizony, Tatar sa cez Vegas dostal do Montrealu.

Pánik začne v elitnej formácii po boku Dereka Stepana a nádejného krídelníka Claytona Kellera (bol medzi finalistami na Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika). Coyotes veria, že konečne odohrá sezónu, v ktorej si udrží konzistentnú výkonnosť od prvého až po posledný zápas. V Chicagu striedal výborné zápasy so slabšími a vlani predviedol i dlhú 27-zápasovú sériu bez gólu.

Richard Pánik z Arizony strieľa gól v... Foto: SITA/AP, Ross D. Franklin
Richard Pánik Richard Pánik z Arizony strieľa gól v prípravnom zápase proti Los Angeles.

Stránka Knights on Ice prognózuje, že 27-ročný krídelník si vylepší doterajšie osobné maximá 22 gólov a 44 bodov.

Tatar si v Montreale opäť zvyká na pozíciu jedného z lídrov, ktorú mal už v Detroite. Vo Vegas sa mu však ušlo len miesto v tretej formácii a občas sa ani nezmestil do zostavy. Síce siahal na Stanleyho pohár, no zmena klubu je pre neho opäť nová výzva a šanca naplno rozvinúť potenciál.

„Tomáš je pre nás významná posila. Na ľade tvrdo pracuje a spoluhráčom vytvára voľný priestor. Vďaka tomu môže byť naša formácia veľmi efektívna,“ hovorí prvý center Canadiens Phillip Danault.

Prínos slovenského krídelníka si pochvaľuje aj tréner Claude Julien. „Tomáš je skvelý chalan, príjemný spoločník. Najdôležitejšie však je, že na ľade zo seba vždy vydá maximum. Dobre korčuľuje dopredu i pri návrate do defenzívy, stopercentne bojuje a nebojí sa ísť ani do miest, kde hokej bolí,“ hodnotí Julien pre The Montreal Gazette.

Hlavná hviezda tímu – brankár Carey Price – vyzdvihuje Tatarovu presnú strelu a schopnosť nájsť si vhodnú pozíciu.

Príjemné prekvapenia si musia počkať

Vo Winnipegu nechýba v prvom tíme Marko Daňo, no spočiatku asi ostane v rovnakej pozícii, v akej strávil väčšinu predošlého ročníka. Na šancu bude čakať ako náhradník na tribúne.

Oproti vlaňajšku si polepšili obrancovia Christián Jaroš (Ottawa) a Martin Marinčin (Toronto). Obaja sa udržali v NHL. Hoci im pripadne asi najprv úloha siedmeho obrancu, šanca, že si čoskoro zahrajú, je vysoká. V minulej sezóne absolvovali obaja zhodne len po dva duely.

„Pred každým zápasom Jarošovi hovorím, aby hral uvoľnene a užíval si ho. Samozrejme, musí byť aj sebavedomý a mať dostatok energie,“ vraví o Jarošovi skúsený spoluhráč Mark Borowiecki. Brankár Mike Condon vyzdvihuje Jarošovu schopnosť rozohrať puk pod tlakom.

Martin Marinčin (vľavo) v drese Toronta počas... Foto: SITA/AP, Frank Gunn
Martin Marinčin Martin Marinčin (vľavo) v drese Toronta počas prípravného zápasu pred štartom sezóny NHL s Montrealom.

Marinčin dostal prednosť pred Carrickom. „Leafs sa rozhodli správne. Marinčin má medzi fanúšikmi zlé renomé, lebo v ofenzíve je neviditeľný a nedokáže týmto spôsobom vybalansovať prípadnú chybu v defenzíve. Súhrnne je však solídny obranca a dodáva nižšej obrane Leafs aj potrebnú výšku,“ reagoval na Marinčinove zotrvanie v prvom tíme James Tanner z editorinleaf.com.

Výborný dojem zanechali v príprave Michal Čajkovský (Carolina) a Erik Černák (Tampa), ale miesto v prvom tíme sa im neušlo. Ak však budú pokračovať v dobrých výkonoch, mohli by sa dočkať pozvánky hore. Medzi poslednými opustil káder Bostonu útočník Peter Cehlárik a na farme bude o miesto bojovať aj s Martinom Bakošom, ktorého snahu zabrzdilo zranenie. V AHL začnú aj brankári Peter Budaj a Patrik Rybár.

Úvod sezóny vynechá dvojica Andrej Sekera, Marián Gáborík. Sekera sa v polovici augusta podrobil operácii achilovky a čaká ho ešte niekoľkomesačná pauza. Gáborík absolvoval ešte v apríli operáciu platničky a chrbát ho trápi aj v súčasnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Richard Pánik #Tomáš Tatar