Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritika ruskej legendy: Na NHL sa nedá pozerať. Nehrá sa tam hokej, ale naháňačka

Niekdajšiemu ruskému hokejovému útočníkovi Alexejovi Kovaľovovi sa nepáči smer, ktorým sa uberá zámorská NHL.

24.08.2018 10:40
Alexej Kovaľov Foto: ,
Alexej Kovaľov (vpravo) s Ericom Desjardinsom (vľavo) a Francisom Bouillonom počas zápasu legiend Montrealu v decembri 2015.
debata

Podľa 45-ročného rodáka z Togliatti sa zo zápasov zámorskej profiligy vytráca kreativita a zručnosti.

„Na NHL sa nedá dívať. Nehrá sa tam hokej, ale ‚naháňačka‘. Je tak nezaujímavá, že sa dá sledovať len pár tímov. Kombinácie sú nenávratne preč, je to len o korčuľovaní hore a dolu,“ uviedol Kovaľov.

Víťaz Stanleyho pohára zo sezóny 1993/1994 s New Yorkom Rangers pripojil aj svoj osobný zážitok so stretnutím bývalého klubu.

„Pamätám sa, že keď som vzal deti na zápas Rangers, tak som nemohol uveriť vlastným očiam. Zo štyridsiatich sekúnd hry bol puk na čepeliach hráčov sotva desať. Po zvyšok času len lietal po mantineloch, alebo bol nahodený či vyhodený,“ doplnil Kovaľov.

Podľa držiteľa zlatej a bronzovej medaily z OH sú príčinou zmeny systému hry tréneri. „Oni stoja za zmenou trendu, pretože sa boja chýb svojich hráčov. A tak sme sa dostali do stavu, keď aj talentovaný a šikovný hokejista, ktorý je schopný predvádzať s pukom skvelé veci, musí puk nahodiť do pásma a potom sa naháňať a bodyčekovať. Takí hráči by pritom mali dostávať voľnosť a priestor,“ poznamenal Kovaľov.

Alexej Kovaľov. Foto: SITA/AP, J Pat Carter
Alexej Kovaľov Alexej Kovaľov.

Niekdajší skvelý krídelník, ktorý získal v základnej časti NHL 1029 bodov (430+599) v 1316 zápasoch, sa s podobným správaním stretol počas svojho druhého pôsobenia v Pittsburghu Penguins, ktorý v sezóne 2010/2011 viedol Dan Bylsma.

„Stále mám pred očami, ako sa na mňa Bylsma pozrel a povedal ‚urob to ešte raz a posadím ťa‘. Ale prečo by som mal puk nahodiť do pásma, keď ho tam môžem doviezť. Dnes takto premýšľajú všetci a preto je hokej v NHL tam, kde je. Baví ma sledovať iba Connora McDavida a Chicago,“ dodal súčasný asistent trénera čínskeho účastníka nadnárodnej KHL Červená hviezda Kchun-lun

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Alexej Kovaľov