Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

SZĽH zriadil pietne miesto na pamiatku Mikitu, rozlúčka bude aj v aréne Hawks

Slovenský zväz ľadového hokeja a Sieň slávy SZĽH zriadili v sídle zväzu na Trnavskej ceste v Bratislave pietne miesto na pamiatku Stana Mikitu. Prvý Slovák v zámorskej NHL zomrel v utorok 7. augusta vo veku 78 rokov.

09.08.2018 14:08
Stan Mikita Foto:
Pietne miesto na pamiatku Stana Mikitu s kondolenčnou knihou v sídle SZĽH.
debata (1)

Súčasťou pietneho miesta je aj kondolenčná kniha, do ktorej môžu napísať odkaz, prejaviť sústrasť či vzdať úctu legendárnemu hokejistovi fanúšikovia, tréneri, hráči, funkcionári a podobne. Kondolenčná kniha bude umiestnená v sídle zväzu do stredy 15. augusta 2018. Informoval o tom SZĽH vo svojej tlačovej správe.

"Slovensko aj svet prišli o obrovskú hokejovú osobnosť a človeka s veľkým srdcom. Určite nás to všetkých zarmútilo, ale na smútok nie je dôvod. Stan Mikita totiž zanechal nezmazateľnú stopu pri rozvoji hokeja vo svete, a tiež nezmazateľnú stopu v histórii slovenského hokeja a patrí mu za to veľká vďaka. ,Stosh', ako ho všetci volali, bol vzorom pre mnohých našich mladých hokejistov.

Veľa z nich si splnilo sen hrať v NHL len vďaka tomu, že nasledovali kroky tohto legendárneho hráča. Želám si, aby sa na odkaz Stana Mikitu nikdy nezabudlo a aby si z jeho gentlemanského prístupu k hokeju, ľuďom a životu brali príklad ešte mnohé generácie. Ostane navždy v našich srdciach," povedal o Mikitovi prezident SZĽH Martin Kohút.

Smrť Mikitu zasiahla aj autora a projektmanažéra Siene slávy slovenského hokeja Štefana Nižňanského.

"S hlbokým žiaľom a ľútosťou som prijal správu o odchode legendárneho hokejistu dobrého človeka, veľkého Slováka Stana Mikitu. Viac ako neuveriteľné štatistiky strelca Blackhawks v drese s číslom 21 i kapitána reprezentácie krajiny javorového lista ma zaujal životný príbeh chudobného ale talentovaného chlapca Stanislava Guotha z Liptova do Kanady. Nielen že sa nestratil vo veľkom a cudzom svete, dokázal vyrásť v osobnosť svetového mena.

Svojím rozmerom športovca, životosprávou, gentlemanstvom no i huncútstvom a chlapským humorom je vhodným príkladom a pozoruhodným vzorom pre dnešných mladých slovenských hokejistov. V roku 1983 ho (ako prvého Slováka v histórii) uviedli do Hokejovej siene slávy v Toronte. Bolo pochopiteľné, že pri zriadení Siene slávy slovenského hokeja v novembri roku 2002 sme jeho fotografiu i dres inštalovali v expozícii na Bratislavskom hrade na prvý panel.

Stan Mikita (20. 5. 1940 - 7. 8. 2018) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
9. Stan Mikita, 7 gólov - 12 asistencii - 19 bodov

Spomínam si, ako mi ďalší rodák a Stanov súputník – najslávnejší hokejový novinár George Gross odovzdal list s riadkami od veľkého Mikitu s ospravedlnením, že sa osobne pre zhoršený zdravotný stav nemôže zúčastniť osobne na inauguračnej slávnosti v Bratislave.

A tak sme si vtedy spolu s ostatnými deviatimi laureátmi Siene slávy slovenského hokeja aj s jeho rodinou z Liptovského Mikuláša cez televíznu obrazovku zaspomínali a uctili túto legendu slovenského hokeja.

Pri smútočnej spomienke na jedného zo stovky najlepších hráčov sveta mi dnes zišla na um myšlienka a zrodilo sa želanie: ak Stanovi Mikitovi postavili v októbri 2011 v Chicagu pred arénou United Center sochu, verím že sa raz obdobnej pocty ujde aj Stankovi Guothovi pred zimným štadiónom na Liptove," povedal Nižňanský.

Stan Mikita na lavičke výberu svetových hviezd... Foto: Pravda, Roman Benický
Stan Mikita, 2004 Stan Mikita na lavičke výberu svetových hviezd počas osláv 25. výročia zisku federálneho titulu Slovana Bratislava v roku 2004.

Mikita sa v roku 1980 stal prvým hráčom Blackhawks, ktorého dres (č. 21) vyvesili pod strechu štadióna. O tri roky neskôr ho uviedli do Hokejovej siene slávy, od roku 2002 je aj člen Siene slávy slovenského hokeja.

V dvoch za sebou idúcich sezónach (1966/1967, 1967/1968) získal Trofej Arta Rossa, Hartovu trofej aj ocenenie Lady Byng Trophy. V roku 2017 ho zaradili medzi 100 najlepších hráčov histórie NHL.

Legenda Chicaga. Stan Mikita prekonáva brankára... Foto: SITA/AP
Stan Mikita, 1965 Legenda Chicaga. Stan Mikita prekonáva brankára NY Rangers Eddieho Giacomina v novembri 1965.

Rozlúčka aj v United Center

Telesné pozostatky Mikitu verejne vystavia v átriu haly United Center, ktorá je domovom tímu NHL Chicago Blackhawks. Klub informoval, že fanúšikovia sa tam s ním môžu prísť rozlúčiť v nedeľu 12. augusta od 11.00 do 16.00 h miestneho času.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #SZĽH #Stan Mikita