Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žalobu bývalých hráčov proti NHL zamietli, Montadorov prípad však pokračuje

Americký federálny súd v Minnesote zamietol hromadnú žalobu bývalých hráčov proti vedeniu hokejovej NHL v prípade zanedbania bezpečnosti.

25.07.2018 14:16
Steve Montador, Jevgenij Malkin Foto: ,
Steve Montador na snímke zo septembra 2011 v drese Chicaga Blackhawks v súboji s Jevgenijom Malkinom z Pittsburghu.
debata (1)

Prípad odštartovala smrť niekdajšieho útočníka Steva Montadora v 2015. Tridsať­päťročného Kanaďana našli bez známok života v jeho dome. Pitva 35-ročného hráča preukázala poškodenie mozgu – tzv. chronickú traumatickú encefalopatiu (CTE).

Diagnóza je spájaná s častými otrasmi mozgu, objavuje sa napríklad u bývalých hráčov amerického futbalu či boxeroch.

Rodina Montadora po jeho smrti zažalovala NHL za nedostatočnú ochranu hokejistov. Ukázalo sa, že Montador utrpel v roku 2003 minimálne tri otrasy mozgu v priebehu pol roka, v 2010 ďalšie štyri za deväť mesiacov a o dva roky neskôr minimálne štyri za tri mesiace. V žalobe sa píše, že Montador trpel problémami s pamäťou, nespavosťou, svetloplachosťou a zmenami nálady a depresiami.

„Liga nedokázala Stevenovi Montadorovi zabezpečiť primeranú ochranu počas kariéry. Zlyhala v informovaní o jeho zdravotnom stave a rizikách spojených s traumou mozgu,“ cituje TSN časť žaloby.

Do súdneho sporu následne vstúpili aj ďalší hráči, ktorých symptómy mohli pochádzať z častých otrasov mozgu. Federálna sudkyňa Susan Nelsonová určila, že prípad sa automaticky týka takmer piatich tisícov bývalých hokejistov. Ich argumentácia však napokon nestačila a hromadnú žalobu zamietli.

„Montadorovci sú v odlišnej situácii. Majú silný prípad a presvedčivé dôkazy ako iní, ktorí len tvrdia, že majú príznaky,“ uviedol advokát hráčov Michael Cashman a dodal, že sa proti rozhodnutiu neodvolajú.

NHL sa však môže tešiť iba z čiastkového víťazstva. Okrem toho, že spor s Montadorovcami bude pokračovať, každý z hráčov má možnosť podať individuálnu žalobu. Nateraz nie je jasné, či sa hráči musia obrátiť na federálnu justíciu, alebo bude príslušná jurisdikcia jednotlivých štátov USA.

Téma chronického poškodenia mozgu a povinnosti súťaží chrániť hráčov rezonuje naprieč Spojenými štátmi dlhšiu dobu. Liga amerického futbalu NFL sa súdi so stovkami bývalých hráčov, ktorí tvrdia, že nedostatok bezpečnostných opatrení im spôsobil symptómy CTE. Dosiaľ v kompenzáciách vyplatia NFL približne miliardu USD a spory pokračujú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otras mozgu #Steve Montador