Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Stanleyho pohár vyhral aj bez ihlice. Brankár Emery tragicky zahynul

Ľudia ho milovali alebo nenávideli. Spoluhráči na neho nedali dopustiť. On miloval hokej, nenávidel prehry a nespravodlivosť.

16.07.2018 06:47 , aktualizované: 14:54
Ray Emery Foto: ,
Ray Emery v drese Chicaga Blackhawks.
debata (2)

Ray Emery bol vynikajúci brankár, no zároveň prchký a výbušný rebel. Keď sa mu niečo nepozdávalo, okamžite reagoval a hádal sa s trénermi, bil sa so súpermi, naťahoval sa s políciou či vyhrážal sa smrťou šoférovi vozidla, ktoré mu skrížilo cestu.

Osudový skok do jazera

Víťaz Stanleyho pohára s Chicagom (2013) ukončil bohatú kariéru pred dvoma rokmi. Na jeseň 2017 znova plnil titulky bulvárnych plátkov, keď ho zatkla polícia za útok so zbraňou a vyhrážanie sa bývalej snúbenici Keshii Chantovej.

V nedeľu zahltila všetky weby s hokejovou či športovou tematikou smutná správa o smrti 35-ročného rodáka z Hamiltonu. Emery si šiel ráno zaplávať s kamarátmi v Ontárijskom jazere, po skoku do vody sa však už nevynoril. Jeho telo našla až polícia. Príčinu úmrtia určí až nariadená pitva.

„Ray bol kľúčovou postavou pri našej ceste do finále v roku 2007. V období jeho najvyššej výkonnosti prinášal mužstvu konkurenčnú výhodu a obrovskú bojovnú mentalitu. V mene celej našej organizácie by som chcel vyjadriť najhlbšiu sústrasť Rayovej rodine, priateľom a tým, ktorých miloval,“ uviedol majiteľ Ottawy Senators Eugene Melnyk.

Vytlačil Hašeka z bránky

Práve v Ottawe strávil prvých šesť sezón v NHL. Senators si ho vybrali v drafte v roku 2001 vo štvrtom kole.

Prvé tri stretnutia v profilige odchytal v ročníku 2002/03, ale naplno sa v Ottawe presadil až v sezóne 2005/06. Najprv robil dvojku fenomenálnemu Dominikovi Hašekovi. Po zranení českého brankára na olympiáde v Turíne sa stal jednotkou a priviedol tím až do (neúspešného) finále o Stanleyho pohár. Po sezóne sa v Ottawe s Hašekom rozlúčili a dôveru dostal práve Emery, ktorý bojoval o pozíciu s Martinom Gerberom.

„Ray navždy ostane v mojom srdci v prvom rade ako dobrý človek. Mal nákazlivú osobnosť, priťahoval k sebe ľudí. Nikdy nezabudnem na jeho nezištnosť. Bolí to. Odpočívaj v pokoji Ray,“ napísal na twitteri Dan Carcillo, ktorý sa s Emerym stretol v drese Chicaga a spoločne sa radovali zo zisku Stanleyho pohára. Výbušný brankár vtedy spoločne s Coreym Crawfordom získal aj Trofej Williama Jenningsa pre dvojicu s najnižším počtom inkasovaných gólov v základnej časti.

Nebil sa, aby nenahneval mamu

Emery chytal aj za Philadephiu a Anaheim a sezónu 2008/09 strávil v Atlante Mytišči, kde dosiahol najlepšie čísla v rámci celej KHL. Najťažšie chvíle kariéry zažil na prelome ročníka 2009/10, keď hájil farby Flyers.

Klub ho v decembri umiestnil na listinu zranených, aby absolvoval operáciu roztrhnutého brušného svalu. Mal vynechať šesť týždňov, ale do bránky sa vrátil až o 15 mesiacov v drese Anaheimu. Lekári mu po zvyšujúcich sa bolestiach diagnostikovali avaskulárnu nekrózu – neprekrvovanie kostného tkaniva.

V apríli sa podrobil náročnej, no úspešnej operácii, vďaka ktorej sa mohol vrátiť na ľad. Poškodenú kosť spájajúcu bedro so stehennou kosťou mu zamenili za 13 cm dlhú časť jeho vlastnej ihlice. Na neskoršiu otázku, čím mu odstránenú časť nahradili, sa len rozosmial. „Ničím. Skrátka tam nie je nič. Nie je to však nosná kosť, takže to nie je žiaden veľký problém,“ vysvetľoval pre CBC a pre TSN dodal: „Nezaujíma ma, či budem môcť o sedem rokov chodiť alebo nie. Skrátka chcem teraz hrať hokej.“

K jeho pamätným chvíľam na ľade patria okrem skvelých zákrokov aj nevyberavé fauly na súperov či tri bitky. Vo februári 2017 absolvoval v súboji s Buffalom hneď dve – najprv so svojím proťajškom Martinom Bironom a následne aj provokatérom Andrewom Petersom – za čo si vyslúžil dokopy 22 trestných minút.

„Bitky sú pre mňa najobľúbenejšia časť hry. Na zápase však bola moja mama a poriadne sa nahnevala. Takže nejaký čas sa budem musieť pästným výmenám vyhýbať, inak by sa veľmi nahnevala,“ zabával sa neskôr.

O jeho vzťahu k boxu svedčí aj to, že jeho prilbu zdobili obrázky Joa Fraziera, Bernarda Hopkinsa, Rockyho Balbou či Mika Tysona.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Chicago Blackhawks #Ray Emery