Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tavares mieri do Toronta, bude najlepšie plateným hráčom v NHL

Kanadský hokejový útočník John Tavares opúšťa New York Islanders a v NHL bude hrať za Toronto. Dvadsaťsedemročná jednotka draftu z roku 2009 podpísala s Maple Leafs sedemročný kontrakt na 77 miliónov dolárov.

02.07.2018 08:02
tavares nhl Foto: ,
Nová posila Toronta Maple Leafs John Tavares.
debata

„Teším sa na začiatok novej kapitoly v mojej kariére i živote v Toronte v drese Maple Leafs,“ napísal na twitteri Tavares, ktorý vyrastal v meste Mississauga v Ontariu ako fanúšik Maple Leafs.

Tavares v prvých dvoch sezónach dostane 15,9 milióna dolárov a bude tak najlepšie plateným hráčom NHL. Dokonca sa zaradí na tretie miesto histórie.

Rekordman je s 28 miliónmi USD z ročníka 1997/98 ruský útočník Sergej Fiodorov vo farbách Detroitu Red Wings. V rovnakej sezóne bral v Colorade 17 miliónov kanadský center Joe Sakic.

V ďalších ročníkoch bude Tavaresov príjem klesať a v posledných troch rokoch bude brať zhodne 7,95 milióna.

Minulý týždeň rokoval aj s Islanders, ktorí mu mohli ako jediní do sobotňajšej polnoci ponúknuť aj maximálny osemročný kontrakt. Veľký záujem o elitného centra mali aj San Jose, Boston, Dallas či Tampa Bay.

V uplynulej sezóne zaznamenal v 82 zápasoch 84 bodov za 37 gólov a 47 asistencií. Tavares je olympijský šampión zo Soči 2014 a víťaz vlaňajšieho Svetového pohára.

Marinčin pokračuje v Toronte

Slovenský hokejový obranca Martin Marinčin bude aj v nasledujúcej sezóne v zámorskej NHL súčasťou organizácie Toronta Maple Leafs. S vedením kanadského klubu sa dohodol na novom ročnom kontrakte na 800 000 dolárov.

Zmluva garantuje Marinčinovi rovnaký základný plat v profilige i v nižšej AHL. Keďže je jednocestná, Maple Leafs by ho museli pred presunom z prvého tímu na farmu zaradiť na waiver listinu, odkiaľ by si ho mohol stiahnuť hociktorý iný záujemca. Dvadsaťšesťročný zadák šiel platovo dole, doterajší dvojročný kontrakt mal hodnotu 1,25 mil. USD za sezónu.

Martin Marinčin vo finále AHL. Foto: Youtube.com
Martin Marinčin Martin Marinčin vo finále AHL.

Marinčin mal štatút obmedzeného voľného hráča. „Javorové listy“ si na neho udržali práva tým, že mu dali kvalifikovanú ponuku na novú zmluvu. Oproti nej sa však nakoniec strany dohodli na nižšom plate. Ak by Marinčin nedostal od Maple Leafs základnú ponuku, stal by sa 1. júla voľným hráčom bez obmedzenia.

Účastník ZOH 2014 v Soči a dvojnásobný účastník MS odohral v uplynulej sezóne za Maple Leafs iba dva zápasy bez bodového zisku.

Väčšinu ročníka strávil na farme v AHL, za Toronto Marlies nastúpil v základnej časti v 52 stretnutiach, v ktorých si pripísal štyri góly a 16 asistencií. V play off pomohol Marlies k zisku Calderovho pohára siedmimi bodmi (1+6) v 20 dueloch.

Slovenský reprezentant pôsobí v organizácii Toronta od 27. júna 2015, keď ho do nej vymenil Edmonton. Oilers ho draftovali v roku 2010 zo 46. miesta. Odvtedy odohral v NHL 177 stretnutí, v ktorých zaznamenal 25 bodov za tri góly a 22 asistencií.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Toronto Maple Leafs #John Tavares