Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nad KHL nepremýšľam. Svoju budúcnosť vidím v NHL

Má za sebou zvláštnu sezónu. Na rozdiel od predošlej ho netrápili zdravotné problémy a Winnipeg ho ani raz neposlal na farmu.

18.06.2018 22:00
daňo nhl hokej Foto: ,
Radosť hráčov Winnipegu: Marko Daňo (56) a Chris Thorburn (22).
debata

Napriek tomu odohral najmenej stretnutí v zámorskej NHL v doterajšej kariére – len 23 (bilancia 2+1). Slovenský útočník Marko Daňo (23) presedel väčšinu ročníka na tribúne ako zdravý náhradník.

„Nechcel som požiadať o výmenu. Vo Winnipegu som sa cítil dobre a šanca uspieť v play off bola veľmi lákavá,“ vraví 27-ka draftu spred piatich rokov.

Prečo ste odohrali tak málo stretnutí?

Mali sme vynikajúce mužstvo, chalanom sa darilo a tréner príliš nechcel meniť zostavu. Keď prišli zranenia, naskočil som na ľad. S mojimi výkonmi boli v klube spokojní, i ja sám som bol vcelku spokojný, ale keď sa zranení hráči vyliečili, opäť som ostal na tribúne. Našťastie som bol aspoň zdravý, čo je oproti predošlej sezóne veľké plus. Vtedy som vynechal polovicu duelov pre rôzne problémy.

Ako ovplyvnilo nízke vyťaženie váš rytmus?

Každý deň som prišiel na zimák a snažil som sa na sebe tvrdo pracovať, aby som bol vždy, keď príde šanca, pripravený zapojiť sa do hry. Vyšlo to, ako vyšlo. Teraz je čas pripraviť sa na ďalší ročník a uvidím, kam povedie moja cesta – či do Winnipegu alebo niekam inam. Zmluvy sa budú riešiť čoskoro. Verím, že sa nájde okienko, aby som ostal v tíme Jets.

Žiadali ste počas sezóny o výmenu?

Agent sa ma pýtal, či nemá požiadať o výmenu. Účasť v play off však bola pre mňa lákavá. Nikdy neviete, čo sa udeje, či nedostanete šancu. Chcel som ostať vo Winnipegu, kde sme vytvorili výbornú partiu a viedol nás super tréner. Veril som, že pred štartom play off alebo počas neho ešte šancu dostanem. Nebolo to tak, ale neľutujem. Mesto žilo hokejom, obzvlášť v play off a zažiť to aj z tribúny bolo úžasné.

Nebolo by pre vás prínosom, keby vás na časť sezóny poslali aspoň na farmu?

Keby ma poslali na farmu, musel by som prejsť cez waiver listinu a všetky zvyšné tímy by mali 24 hodín na to, aby si ma zobrali bez náhrady. Vo Winnipegu mi vraveli, že som pre nich cenný hráč a nechcú o mňa prísť takýmto spôsobom. Preto som presedel takmer celú sezónu na tribúne.

Marko Daňo (v modrom) v súboji proti Buffalu. Foto: SITA/AP, JOHN WOODS
NHL Daňo hokej Marko Daňo (v modrom) v súboji proti Buffalu.

Ako ste zvládali náročnú situáciu mentálne?

Niekoho by čosi také demotivovala a odrádzalo od roboty, bol by na tom psychicky zle, ale ja som sa držal na pozitívnej vlne. Každý deň som prišiel na zimák prvý, odrobil som si niečo navyše a odchádzal som posledný. Bral som všetko veľmi zodpovedne, ľudia v klube to vnímali a na konci sezóny sa mi poďakovali za prístup. Keby som sa na všetko vykašľal, šiel by som sám proti sebe. Snažil som sa byť pozitívny. Som presvedčený, že v budúcnosti sa mi to vráti.

Ako reagovali spoluhráči?

Boli prekvapení, ako som celú situáciu zobral a zvládal ju. Na konci sezóny mi poďakoval za prístup aj kapitán Blake Wheeler. Bolo to veľmi príjemné, akési zadosťučinenie. Cítil som, že aj moja robota mala zmysel. Snažil som sa prinášať na tréningy pozitívnu energiu a nie frustráciu.

Čo vám tento ročník dal?

Keď hráte zápas takmer večer čo večer, nemáte možnosť pracovať na tréningoch na niektorých detailoch vlastnej hry. Kľúčové je pre vás len pripraviť sa na ďalší zápas. Teraz som mohol robiť na tom, aby som sa zlepšoval. Mali sme k dispozícii jedného trénera, ktorý sa nám venoval pred tréningmi a pracoval s nami na technických zručnostiach. V tomto smere by mi sezóna mohla pomôcť.

Ako sa dá vo Winnipegu tráviť voľný čas?

Takmer počas celej sezóny je tam veľká zima, skoro mínus 30 stupňov a nie je tam príliš čo robiť. Väčšinou som trávil voľný čas doma, alebo sme so spoluhráčmi chodili do wellnessu v rámci regenerácie. K tomu nejaká telka, kino, večera či obed v meste.

Marko Daňo z Winnipegu. Foto: SITA/AP, Trevor Hagan
Marko Daňo Marko Daňo z Winnipegu.

Ak s vami Winnipeg nepodpíše zmluvu, stanete sa v lete obmedzeným voľným hráčom. Aké máte predstavy o budúcnosti?

Jets majú na mňa práva do 1. júla. Ak mi neponúknu nový kontrakt, budú mať možnosť ozvať sa aj ostatné kluby. Aj pred koncom prestupového obdobia mi agent referoval záujem z iných celkov. Nechcel som ísť niekam, kde nemali šancu na play off. Neviem, ako to vyzerá momentálne. Veľa vecí sa bude riešiť počas draftu, ktorý sa uskutoční koncom týždňa. Sústreďujem sa na seba, začínam s prípravou a veci okolo nechávam na agentov.

Ak by prišla zaujímavá ponuka z KHL, prikývli by ste?

Mám ešte len 23 rokov a KHL ma zatiaľ neláka. Verím, že mám ešte pred sebou kariéru v NHL a niekoľko rokov v nej zotrvám. Teraz som nehrával veľa, ale aj tak som vďačný, že som súčasťou tímu NHL. Podarí sa to len málo chalanom. Niekto vôbec nedostane šancu. Keď budem trpezlivý a budem na sebe tvrdo pracovať, odmena príde. Bodaj by to bolo už v najbližšej sezóne – rád by som ukázal, čo vo mne je.

Zaregistrovali ste, že do NHL mieri dvojica Patrik Rybár, Martin Bakoš?

Teším sa z toho. Obaja sa ukázali v Európe vo výbornom svetle a upútali na seba pozornosť. Pre slovenský hokej je skvelá správa, že sa do zámoria dostávajú naši hráči z európskych líg, ktorí predtým neboli draftovaní. Bude na nich, ako sa pripravia a ako zvládnu náročnú úlohu.

Na budúci rok sa uskutočnia majstrovstvá sveta na Slovensku. Sú pre vás veľkým lákadlom?

Vždy v prvom rade veríte, že vaše mužstvo sa v NHL dostane do play off – to je pre každého hokejistu najdôležitejšie. Tento rok nám to s Winnipegom vyšlo a išli sme ďaleko. Verím, že v budúcej sezóne budem tiež úspešný, nech budem hrať kdekoľvek. Ak by to nevyšlo, zdravie i forma nebudú proti a dostanem pozvánku, rád prídem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Marko Daňo #Winnipeg Jets