Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V NHL mali čudné otázky. Na alkohol, dievčatá i marihuanu

Pred mesiacom okúsil na vlastnej koži seniorské majstrovstvá sveta a v Dánsku zanechal veľmi dobrý dojem. Jednu z veľkých nádejí slovenského hokeja Martina Fehérváryho (18) čaká koncom týždňa (22. a 23. júna v Dallase) draft NHL, ktorý bude jedným z kľúčových momentov jeho rozvíjajúcej sa kariéry.

18.06.2018 11:00
Martin Fehérváry Foto: ,
Martin Fehérváry sa už niekoľko týždňov pripravuje na novú sezónu.
debata (4)

„Do Dallasu sa teším. Cestujem tam v stredu spolu s agentom. Dúfam, že si ma vyberú čo najvyššie a pôjde o čo najlepšiu organizáciu,“ tvrdí šikovný obranca.

S Milošom Romanom patríte medzi najväčšie slovenské nádeje v tohtoročnom drafte. Podpichujete sa navzájom, koho si vyberú skôr?

Keď sme pri návrate z NHL Combine (fyzické testy pre najlepších mladých hokejistov vhodných pre draft, pozn.) čakali na letisku vo Viedni s Milošom a Čechmi Filipom Králom a Lukášom Dostálom na batožinu, smiali sme sa, že komu príde prvému, bude v drafte najvyššie. Vyhral som, uvidíme, či sa to potvrdí (smiech). Všetkým trom však rovnako doprajem čo najvyššiu priečku.

Spomenuli ste NHL Combine. Celkom sa vám v testoch darilo. Boli ste spokojný?

Nie úplne, mohol som byť pripravený aj lepšie. Keďže som len týždeň a pol predtým po majstrovstvách sveta ukončil sezónu, nemal som čas na špeciálnu prípravu. Celkový dojem však mám dobrý. Veľa ľudí mi písalo, že som sa ukázal v dobrom svetle a agent mi potvrdil aj dobré ohlasy zo zámoria.

Martin Fehérváry. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Fehérváry Martin Fehérváry.

Sú tieto testy pre hráča dôležité?

Samozrejme, že dôležitejšia je hokejová stránka. U viacerých sú fyzické testy len formalita. Zástupcovia klubov ma počas celej sezóny sledovali a viacero z nich sa so mnou počas roka aj stretlo. Vedel som, čo ma čaká. O čosi dôležitejšie boli krátke pohovory priamo počas Combine.

Koľko klubov prejavilo záujem?

Hovoril som s 26 tímami, teda okrem piatich so všetkými. Nedokážem však odhadnúť, kto by mohol mať o mňa najväčší záujem. Niektoré pohovory boli lepšie, mal som z nich dobrý pocit. Niektorí mali aj čudné otázky, ale vedel som, že musím byť pripravený na všetko.

Ktoré otázky boli najnepríjemnejšie?

Väčšina otázok sa opakuje – pýtajú sa vás na rodinu, sezónu a aký typ hráča ste. No vyskytli sa aj dosť zvláštne – napríklad, či fajčím marihuanu, pijem alkohol a chodievam von s dievčatami.

Ako ste reagovali na otázku, v čom sú vaše prednosti?

V zámorí chcú, aby ste mali zdravé sebavedomie a vedeli sa zhodnotiť, takže musíte pohotovo odpovedať aj na takýto typ otázky. Hovoril som, že dobre korčuľujem – to považujem za svoju najväčšiu prednosť.

Máte pred draftom vnútorný cieľ?

Najmä sa naň teším. Andrej Sekera mi na šampionáte hovoril, že Dallas je pekné mesto. Trochu si ho s agentom pozrieme. Budem vzrušený a iste aj trochu nervózny. Chcem byť draftovaný čo najvyššie, ale nemám prehnané očakávania.

Viete odhadnúť, v akej súťaži by ste mohli pôsobiť v budúcom ročníku?

Určite sa nechcem vracať do juniorky. Vidím to na tri možnosti – buď budem pôsobiť na farme, v NHL alebo sa vrátim do Švédska, kde som podpísal kontrakt s HV 71 Jönköping.

Povedali ste to priamo manažérom, že do juniorky už nechcete ísť?

Áno, v rozhovoroch som všetkým hovoril, že jednoznačne chcem hrať už len seniorský hokej. Aj preto som podpísal zmluvu s HV 71. Pôsobenie vo Švédsku by bol zase veľký krok dopredu a zároveň veľká výzva. Čaká ma veľmi dôležitá sezóna. Christián Jaroš tiež ostal po drafte ešte sezónu vo Švédsku a v ďalšej si vybojoval pevné miesto na farme a okúsil aj NHL. Podobná cesta by sa mi páčila.

AHL má prednosť pred Švédskom či naopak?

Pokiaľ budú v klube chcieť, aby som hral na farme, nebudem s tým mať žiaden problém. Aspoň by som si zvykol na zámorský štýl a užšie klziská. Ide mi len o to, aby som hral seniorský hokej.

Martin Fehérváry v reprezentačnom drese. Foto: SITA/AP, Mark Blinch
Martin Fehérváry, Filip Krivošík, Jere Innala Martin Fehérváry v reprezentačnom drese.

Podarilo sa vám už uzavrieť školský rok?

Vyšlo to, som veľmi rád. Príjemne ma prekvapila matematika, z ktorej som mal trošku obavy. Celkom mi šla a dostal som dvojku.

Ako dlho sa už pripravujete na nadchádzajúcu sezónu?

Mám za sebou dva týždne prípravy. Pomaličky sa rozbiehame, ale ja idem vždy naplno. Raz do týždňa – v nedeľu – si chodím s chalanmi zahrať aj hokej na ľad. Mám inštrukcie aj z HV 71, ale zatiaľ sa zameriavam najmä na svoje osvedčené veci, ktoré robievame už štvrtý rok.

Na sociálnych sieťach ste sa minulý týždeň pochválili parádnym úlovkom. Chodíte často na ryby?

Odjakživa sme chodili na ryby s otcom. Určitý čas som na rybačku akosi nemal čas. Teraz som sa do toho opäť dostal, nakúpil si nové veci a užívam si chvíle s udicou v ruke. Chodievam teraz dosť často, najmä s kamarátmi športovcami. Minule sa mi podarilo uloviť krásneho veľkého jesetera, mal viac ako meter.

Martinovi Fehérvárymu sa podarilo chytiť... Foto: Archív M. F.
Martin Feherváry Martinovi Fehérvárymu sa podarilo chytiť veľkého jesetera.

Na ktoré ryby sa špecializujete?

Chodíme najmä na jazerá a chytáme kapry a podobné ryby. Napríklad jeseter je skvelá ryba na zdolávanie. Nahodím, čakám, užívam si pokoj a popri tom sa rozprávame s kamarátmi.

Máte tip, kto v piatok či v sobotu uloví Martina Fehérváryho?

(smiech) To neviem, ale verím, že to bude dobrá organizácia, v ktorej mi dajú príležitosť a posunú ma hokejovo vyššie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #draft NHL #Martin Fehérváry