Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záujem z NHL? Hovoril som so 17 klubmi, vraví pred draftom Roman

Na draft NHL nepôjde osobne, hoci patrí medzi najväčšie slovenské želiezka v ohni. Nádejný útočník Miloš Roman (18) si zámorskú slávnosť (22. a 23. júna v Dallase) radšej pozrie doma v kruhu najbližších.

11.06.2018 22:00
HOKEJ-18: Slovensko - Kanada Roman Foto: ,
Miloš Roman v drese SR.
debata

„Musím si dorobiť školu, budú mi trhať zub múdrosti a cesta tam-späť, tam-späť by bola dosť náročná pre časový posun,“ vysvetľuje šikovný center, ktorý by sa mohol objaviť už v druhom kole draftu.

Ako zvládate školu?

Navštevujem gymnázium v Kysuckom Novom Meste, momentálne si dorábam tretí ročník. Nie je to jednoduché, ale snažím sa skombinovať školu s prípravou na ďalšiu sezónu, ktorú absolvujem v Banskej Bystrici. Ročník si chcem jednoznačne dokončiť, aby som sa následne budúci rok mohol sústreďovať na posledný a maturitu. Učitelia i pani riaditeľka mi vychádzajú v ústrety, chápu, že som bol celý rok preč a hrám hokej. Stanovené podmienky však musím splniť, tie mi neodpustia.

Myslíte už často na blížiaci sa draft?

Momentálne na to ani nemám veľa času, ale počas nedávnych testov v Buffale a občas aj počas prípravy nad draftom rozmýšľam. Som plný očakávania a teším sa, ako dopadne. Teraz mi však dni, aj vďaka škole, celkom rýchlo utekajú. Aj tak už len čakám, nič neovplyvním. To, čo som mohol, je už za mnou.

Prečo nepôjdete priamo do Dallasu?

Jedna vec je, že si chcem naozaj dorobiť školu a teraz mám na to ideálny priestor. Okrem toho mi budú trhať druhý zub múdrosti, jeden mi vyberali už minulý týždeň. Cestovanie do zámoria a späť je náročné pre časový posun, radšej som sa rozhodol ostať na Slovensku. Budem s najbližšími, ktorí majú veľkú zásluhu na tom, kde som a čo som zatiaľ dokázal. Pokúsim sa užiť si tento výnimočný deň v kruhu rodiny.

Budete sledovať už prvý deň draftu, počas ktorého sa odohrá len prvé kolo?

Pozriem si aj piatkovú časť, ale pozornejšie to všetci budeme sledovať na druhý deň (smiech). Šanca, že prídem na rad už v prvom kole, je veľmi malá. No zaujíma ma, koho si kto a z ktorej priečky vyberie. Chalanov poznám, hrával som proti nim, naozaj som zvedavý. Budeme mať zapnutý prenos a popri tom budeme debatovať s blízkymi.

S čím budete po drafte spokojný?

Hlavný cieľ je, aby si ma niekto vybral. Každý, koho si vyberú, má väčšiu šancu dostať sa do NHL. Po drafte začínajú všetci od novej čiary a každý má v kempe rovnakú šancu. Snívam o tom, že si ma vytiahnu už v druhom kole. Počkám si, ako to dopadne.

Upútať zástupcov klubov ste mohli aj na nedávnom NHL Combine, špeciálnych testoch pre 104 adeptov na najvyššie pozície v drafte. Ako sa vám páčilo v Buffale?

Bol som prekvapený, ako výborne bolo celé podujatie zorganizované. Z pohovorov som mal veľmi dobré pocity. Zástupcovia klubov sa pýtali na sezónu, rodinu, v čom sám cítim nedostatky a v čom si myslím, že som dobrý. Debaty boli stručné. Nesmeli trvať viac ako 20 minút, takže sme nerozoberali žiadne detaily. Samotné testy mi ukázali, kde mám najväčšie rezervy. Som veľmi rád, že som tam mohol byť, cením si to.

So zástupcami koľkých tímov ste sa rozprávali?

So sedemnástimi. Na to, že som pôsobil v Kanade, je to naozaj dobrý počet. V zámorí vás skauti pravidelne sledujú, veľmi dobre vás poznajú a aj tak sa až sedemnásť klubov chcelo so mnou ešte raz osobne rozprávať. Príjemne ma to prekvapilo.

Spomenuli ste otázku – v čom ste dobrý. Športovci sa zväčša sami neradi hodnotia. Čo ste odvetili?

Vravel som, že dobre čítam hru, hrám s vysokým IQ, viem vytvoriť priestor pre spoluhráčom a vymyslieť dobrú prihrávku.

Po rokoch v Česku ste strávili prvú sezónu v zámorí – v drese Vancouvru Giants vo WHL. Čo vám dala?

Veľmi veľa aj mimo hokeja, teda do bežného života. Som šťastný, že som sa vydal zámorskou cestou a rýchlo som si zvykol na kanadský štýl hry aj života. Dostával som veľa priestoru, v presilovkách i oslabeniach, v ktorých som sa dostatočne vyhral. Po juniorských majstrovstvách sveta som pre zranenie dva mesiace pauzoval, ale do play off som znova naskočil v super forme. Všetko hodnotím pozitívne.

Zvládli by ste rozhovory v Buffale aj bez sezóny strávenej v Kanade?

Istotne nie. Pred rokom som po anglicky takmer vôbec nerozprával. Za rok som sa však reč celkom dobre naučil a nemám problém komunikovať.

Od mládežníckych kategórií ste pôsobili v Třinci. Neodchádzalo sa vám ťažko?

Predchádzajúcu sezónu som strávil v druhej seniorskej lige vo Frýdku-Místku a zámorie sa mi zdalo ako lepšia voľba. Bral som to ako novú šancu. Viem, že som vo veku, kedy musíte využiť každú šancu, lebo druhá nemusí prísť. Ťažko povedať, či mi odchod do zámoria pomohol pred draftom, ale osobne som presvedčený, že som urobil dobrý krok.

Ako sa vám páčilo vo Vancouvri, ktorý je považovaný za jedno z najkrajších miest na svete?

Býval som v menšej štvrti na okraji, s rodičmi som si však bol pozrieť aj centrum. Vancouver je skôr európske mesto. V zime tam veľa prší, čo nie je extra príjemné, ale na jar a v lete je vo Vancouvri prekrásne. Okolitá príroda vytvára spolu s oceánom krásnu scenériu. Bolo fajn popozerať si to tam.

Rezonuje v meste stále meno Pavla Demitru?

Príliš na neho neprišla reč, ale v rodine, u ktorej som býval, si ho dobre pamätajú a vedia veľa aj o tragickej nehode.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Miloš Roman #draft 2018