Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bozky, objatia, pozdravy s policajtmi. Washington je znovu na mape sveta

Pre mnoho fanúšikov hokeja vo Washingtone sa štvrtková dlhá noc za Stanleyho pohárom začala už o 11 hodín skôr.

08.06.2018 11:16
Washington Capitals Foto: ,
Veľkolepé oslavy fanúšikov vo Washingtone.
debata

Boli to tí, ktorí sa rozhodli navštíviť domáci zápas basketbalistiek Washington Mystics v WNBA a po prehre s Minnesotou Lynx (80:88) zotrvali na svojich miestach v Capital One Arene, aby si na veľkoplošnej obrazovke pozreli vrchol večera v priamom prenose z Las Vegas.

Ich emócie sa odohrávali vo viacerých vlnách, podľa toho, ako plynul zápas. Najprv to bola radosť z vedenia 1:0 aj 2:1, ale neskôr aj obavy po góle na 3:2 pre Vegas na samom konci druhej tretiny.

Keď však nečakaný žolík Devante Smith-Pelly desať minút pred koncom tretej tretiny vyrovnal na 3:3, začala sa pravá horúčka štvrtkovej noci. Ľudia v Capital One Arene začali okrem tradičného „Let’s Go Caps!"skandovať aj "DSP“, čiže iniciálky mena strelca vyrovnávajúce gólu a začali točiť bielymi uterákmi v rukách.

Páry v hľadisku zasa zvýšili intenzitu bozkávania sa. To však nebolo zďaleka všetko. Keď Lars Eller v čase 52:35 min strelil (ako a neskôr ukázalo) rozhodujúci gól celej finálovej série, emócie dosiahli maximum. Afroameričania v radoch fanúšikov si skrížili ruky na prsiach na znak černošského prejavu solidarity „Wakanda“.

Zostrih z piateho finále.

Aj pohľad do ulíc americkej metropoly bol úchvatný. Fanúšikovia zdravili policajtov a ukazovali im „High five“, vodiči taxíkov zastavovali fanúšikom bez vyzvania a robili si s s nimi fotky, úplne neznámi ľudia sa objímali.

„D.C. je opäť živé mesto,“ vravel 29-ročný Zack Vinson podľa webu Washington Post. „Nič podobné som nikdy predtým nevidel. Toľko pozitívnej energie v uliciach…“ pridal sa 22-ročný Mark Creamer.

„Opäť sme na mape sveta,“ zasmial sa rovnako starý či skôr mladý Kabon Williams. „Dlhé roky som fanúšikom Capitals a už som rátal s tým, že sa nikdy nedočkám. Napriek sklamaniam som sa stále vracal na hokej a podporoval toto mužstvo. Teraz sa mi to všetko vrátilo späť ako krásny darček,“ vyznal sa Bobby Parrish počas oslavy svojich 30. narodenín­.Centrum Washingtonu vo štvrtok večer či v noci pripomínalo červené more.

Washington oslavuje zisk Stanleyho pohára Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Radosť a smútok. Hokejisti Washingtonu...

Zovšadiaľ sa ozývalo známe „Let’s Go Caps!“. Doprava miestami kolabovala v čase, keď Capitals rozhodli o svojom historickom triumfe, ale väčšine v uliciach to neprekážalo. Všetko sa však odohrávalo v hraniciach normálneho pozitivizmu.

„Aby som bol úprimný, myslel som si, že to bude oveľa šialenejšie a som rád, že to tak nie je. Ľudia, ktorí nie sú ani veľkí fanúšikovia hokeja, to chápu a dostanú sa všade, kam chcú. Ukázali sme, že sme v meste jeden pre druhého a vzájomne si nebudeme škodiť,“ vyzdvihol 27-ročný Andrew Blackden.

Narážal tým napríklad na februárové oslavy vo Philadelphii po historicky prvom zisku Super Bowlu v lige amerického futbalu NFL. Do davu sa vtedy zamiešali lavicoví radikáli a neviazaná radosť sa zmenila na výtržníctvo. Vyčíňanie si vyžiadalo zranenia fanúšikov aj policajtov, ktorí sa snažili nastoliť poriadok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Washington Capitals #Vegas Golden Knights