Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Veterán zo starej školy. Rozhodol gólom po dvoch rokoch

Narodil sa len pár mesiacov po pamätnom Zázraku na ľade (Miracle on Ice), keď partia neznámych Američanov zdolala hviezdami nabitý Sovietsky zväz a neskôr získala zlaté medaily na olympiáde 1980 v Lake Placid.

31.05.2018 20:32
debata
Brooks Orpik (44) kryje priestor pred brankárom... Foto: SITA/AP, Stephen R. Sylvanie
Orpik nhl hokej Brooks Orpik (44) kryje priestor pred brankárom Bradenom Holtbym (70) v druhom zápase finále NHL.

Aj preto mu otec, veľký hokejový fanúšik, dal meno Brooks po legendárnom trénerovi Herbovi Brooksovi a vopred predurčil, akým smerom sa bude uberať jeho život.

Defenzívne ladený obranca Washingtonu Brooks Orpik bol v noci na štvrtok jednou z hviezd druhého finálového stretnutia o Stanleyho pohár na ľade Vegas. Tridsaťsedemročný bývalý americký reprezentant sa postaral o víťazný gól Capitals pri triumfe 3:2.

Sviatočný strelec čakal na gól (počítajúc zápasy základnej časti aj play off) dlho – 220 stretnutí. Naposledy sa tešil pred viac ako 27 mesiacmi – 20. februára 2016.

O tom, že strieľanie gólov nepatrí medzi jeho zvyčajné prednosti, svedčí aj fakt, že dosiahol len tretí víťazný gól v kariére. V základnej časti NHL ho pritom od tisícky zápasov delí len osemnásť a v play off má na konte ďalších 81 stretnutí.

„Brooks je jeden z tých pravých veteránov zo starej školy. Mal som tú česť hrať azda len s troma alebo štyrmi. Je úžasné, keď sa dočká odmeny za všetku poctivú robotu, ktorú noc čo noc odvádza na ľade,“ pochválil Orpika spoluhráč T.J. Oshie.

„Gól si zaslúži viac než ktokoľvek iný,“ pridal pre The Washington Post Nicklas Bäckström.

Osemnástka draftu z roku 2000 pôsobí v hlavnom meste USA od leta 2014. S Capitals podpísala v pozícii neobmedzeného voľného hráča päťročnú zmluvu na 27,5 milióna dolárov. Štyri roky predtým zažil Orpik najvydarenejšiu sezónu v kariére.

V drese USA získal vo Vancouvri striebornú medailu na ZOH a o pár mesiacov dvihol nad hlavu Stanleyho pohár – v drese Pittsburghu, ktorého farby hájil 11 sezón.

V nedeľu pred štartom finálovej série Orpik v rozhovoroch s médiami priznal, že nevidí veľkú šancu, aby strelil gól. Je však pripravený pomáhať tímu svojimi prednosťami. Od najstaršieho muža washingtonskej kabíny však góly ani nik neočakáva.

„Je náš najväčší bojovník. Každý večer zo seba vydá maximum, robí všetky potrebné maličkosti. Z jeho gólu máme všetci obrovskú radosť,“ vravel médiám Jay Beagle.

„Je srdcom a dušou nášho tímu. Novinári mu nevenujú dostatočný priestor, no my ho milujeme ako sa len dá,“ doplnil obranca John Carlson.

debata chyba
Viac na túto tému: #Washington Capitals #Brooks Orpik #Vegas Golden Knights