Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tomáš Nosek. Tichý chlapík zo štvrtej formácie ďakoval rodičom

Grand Rapids priviedol ku Calder Cupu pre víťaza farmárskej AHL, v Detroite však veľa šancí nedostával. Jeho pozícia v NHL sa výrazne zmenila po minuloročnom rozširovacom drafte, v ktorom si ho vybral nováčik z Vegas.

29.05.2018 22:14
Tomáš Nosek Foto: ,
Tomáš Nosek sa teší so spoluhráčmi z Vegas.
debata

Český krídelník Tomáš Nosek strávil celú sezónu v prvom tíme Golden Knights a hoci sa počas základnej časti párkrát nezmestil do zostavy, v play off vynechal len tri duely a má lepšiu bilanciu (13 z, 3+2) než slovenský útočník Tomáš Tatar (6 z, 1+0).

Odmeny za výkony

V noci na utorok sa 25-ročný rodák z Pardubíc v prvom stretnutí finále Stanleyho pohára proti Washingtonu odvďačil trénerovi za dôveru dvoma gólmi vrátane víťazného z 50. minúty. Štvrtý útok v zložení Nosek, Bellemare, Reaves sa troma zásahmi postaral o otočenie nepriaznivého stavu z 3:4 na 6:4.

Štvrtá formácia si vyslúžila pochvalu od trénera Gerarda Galanta. „Je skvelé, že sa chlapci dočkali odmeny za svoje výkony. Sú veľmi dôležitou súčasťou nášho tímu. Je úžasné, keď nám pomôžu aj gólmi,“ skonštatoval pre nhl.com.

Po Nosekovom najvydarenejšom zápase v NHL sa zámorskí novinári aj priamo v kabíne Golden Knights pýtali, kto je vlastne ten chlapík z Česka. Zaujalo ich, že priamo na ľade príliš neprejavil emócie. „Je dosť tichý,“ zhodli sa brankár Marc-Andre Fleury a Ryan Reaves.

Český útočník Vegas Tomáš Nosek prekonáva... Foto: SITA/AP, Ross D. Franklin
Tomáš Nosek, Braden Holtby Český útočník Vegas Tomáš Nosek prekonáva brankára Washingtonu Bradena Holtbyho.

„Možno najtichší chlapík medzi nami. Nikdy toho veľa nenahovorí,“ doplnil s úsmevom Reilly Smith.

V drafte ho nik nechcel

Nosek si víťazný zápas užil o to viac, že ho v hľadisku sledovali aj rodičia.

„Splnil sa mi sen. Strelil som víťazný gól v play off. To, že sa mi to podarilo pred rodičmi, je úžasné. Od malička sa snažili zo mňa vychovať slušného človeka. Aj pri tejto príležitosti sa im za to chcem poďakovať,“ cituje Noseka The Toronto Sun.

Vo výborne fungujúcom stroji Vegas si našiel miesto a svoje úlohy plní na výbornú. „Stále som nováčik. Bol som vďačný za akúkoľvek pozíciu a vykľuli sa z toho oslabenia. Pri hre päť na päť mám najmä brániť a keď sa dá, vytvoriť tlak na súpera,“ prezradil Nosek v rozhovore pre iDnes.cz.

Keď sa v play off v troch zápasoch nezmestil do zostavy, vôbec ho to nerozhodilo. „Chápem, že keď sa prehrá alebo sa tímu príliš nedarí, najčastejšie sa zasiahne do štvrtej formácie. Vždy hrám najlepšie ako viem a užívam si, že som v NHL,“ vysvetľuje 191 cm vysoké krídlo.

Jeho cesta do zámoria vôbec nebola jednoduchá. Hoci v juniorských výberoch Pardubíc zbieral pravidelne body a šancu dostal pomerne skoro aj medzi seniormi, skautov príliš nezaujal.

Nepomohla mu ani pozícia kapitána českej reprezentačnej dvadsiatky, v drafte po ňom nesiahol žiaden klub profiligy. Do Detroitu sa dostal až po sezóne 2013/2014, keď si vybojoval miesto v seniorskej reprezentácii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vegas Golden Knights #Tomáš Nosek