Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Odpadlíci z mesta hriechov. Mažú spomienky na teror

Slnko. Púšť. Zábava. Hazard. Ľahké ženy. A teraz aj hokej. Mesto hriechov Las Vegas sa mení na hokejovú destináciu. Tamojší nováčik NHL píše neuveriteľný príbeh.

27.05.2018 21:00
debata (18)
Hráči Vegas Golden Knights oslavujú postup do... Foto: SITA/AP, Trevor Hagan
Knights Jets Hockey nhl Hráči Vegas Golden Knights oslavujú postup do finále NHL.

Golden Knights, alebo ak chcete Zlatí rytieri, sa prebojovali do záverečného boja o Stanleyho pohár. V ligovom finále dnes v noci nastúpia na prvý zápas proti Washingtonu Capitals.

Kurz 500:1

Nemalo to fungovať. V destinácii, ktorá má s hokejom a všeobecne so športom len veľmi málo spoločné, mali byť rytieri na korčuliach len akousi atrakciou. Ekipa nechcených hráčov, ktorých kluby ponúkli k dispozícii pred rozširovacím draftom, bola odsúdená na neúspech.

Nováčikovi neverili ani vlastní bookmakeri. V mekke hazardu vypísali kurz 500:1 na to, že Golden Knights získajú najprestížnejšiu hokejovú trofej.

Teraz sa viaceré stávkové kancelárie vo Vegas obávajú bankrotu. Našli sa aj takí fanúšikovia, ktorí na klub stavili peniaze a už onedlho môžu kasírovať šeky na tučné sumy.

WESTERN. CONFERENCE. CHAMPS.

Príspevok, ktorý zdieľa Vegas Golden Knights (@vegasgoldenknights),

Začiatok poznačený terorom

Po predsezónnom kempe sršali z hráčov Vegas odhodlanie a túžba ukázať, že ich bývalé kluby sa ich zbavili neprávom. Udiala sa však tragédia, ktorá vykreovala vzťah medzi tamojšou komunitou a hokejovým tímom.

V nedeľu 1. októbra sa na hlavnej vegaskej ulici Strip konal veľký festival country hudby. Tisícky ľudí si užívali pohodu, tancovali a vôbec netušili, že sa schyľuje k masakre. O desiatej hodine večer šialený milionár Stephen Paddock spustil z hotelového okna streľbu z automatických zbraní.

Jeho besnenie si vyžiadalo 58 obetí na životoch, ďalších 851 ľudí bolo zranených. Štatistiky neskôr ukázali, že išlo o najmasovejšiu streľbu v novodobých dejinách USA.

„Spoluhráči mi ihneď písali, čo majú robiť, ako môžu pomôcť,“ spomína útočník Vegas Deryk Engelland. Rodák z Edmontonu dlhodobo žije v Las Vegas a bol jedným z prvých hráčov, ktorých si vedenie vybralo na rozširovacom drafte.

Hráči a realizačný tím neváhali s pomocou. Hromadne darovali krv. Vyzbierali sumu 300-tisíc dolárov, ktorú rozdelili medzi obete streľby a ich rodiny.

„Táto tragédia a najmä to, čo sa dialo potom, nás spojilo. Obzvlásť po ľudskej stránke. Už sme neboli len partia, ktorá hrá spolu hokej,“ pokračuje Engelland.

Got it.

Príspevok, ktorý zdieľa Vegas Golden Knights (@vegasgoldenknights),

Ohnisko komunity

Golden Knights nastúpili na svoj historicky prvý zápas v profilige šesť dní po masakre. V Dallase vyhrali 2:1.

Po zápase sa Engelland postavil do stredu šatne a spoluhráčom prečítal list od vegaských záchranárov. Písalo sa v ňom, že hokej v ich podaní mnohým ľuďom pomôže v snahe zabudnúť na čierne spomienky.

„Od toho momentu sme vedeli, že nebudeme vyhrávať len pre seba. Vyhrávali sme pre ľudí, ktorých akýmkoľvek spôsobom zasiahol ten hrozný masaker,“ zdôraznil skúsený útočník. Pred prvým domácim duelom vládlo v T-Mobile Aréne 58 sekúnd ticha. Čo sekunda, to obeť.

„Bolo nám jasné, že musíme pôsobiť ako akési ohnisko komunity. Cítili sme povinnosť pomôcť mestu tým, že ľudia počas sledovania hokeja zabudnú na to, čo sa stalo,“ vraví generálny manažér klubu George McPhee.

Golden Knights v ten večer vyhrali v domácej premiére nad Arizonou 5:2. Následne uspeli v ďalších šiestich dueloch a odpichli sa k výnimočnej sezóne.

Round ✌️ . Here We Go !!! #goldenknights #playoffs #eatsleepraverepeat #nhl

Príspevok, ktorý zdieľa Tomas Tatar (trto90) (@tomastatar_21),

McPheeho najväčšia chyba? Tatar

Práve generálneho manažéra považujú za hlavného strojcu vegaského úspechu. Spoločne s trénerom Gerrardom Gallantom urobili selekciu hráčov a poskladali z nich fungujúci stroj.

Jeden príklad za všetkých. William Karlsson, talentovaný švédsky útočník, sa donedávna neúspešne pretĺkal po zámorských klziskách. McPhee v ňom videl potenciál a nemýlil sa. V základnej časti nastrieľal 43 gólov (dovtedajšie maximum deväť), viac presných zásahov mali len Ovečkin a Laine.

Samozrejme, nie všetci hráči prerazili vo veľkom štýle ako Karlsson. Za najväčšie pochybenie McPheeho považujú zámorskí odborníci výber Tomáša Tatara. Toho si Golden Knights vybrali z Detroitu a obetovali za neho tri výbery na drafte, vrátane jedného v prvom kole.

Slovenský útočník však zatiaľ nenaplnil očakávania. V play off ho tréneri nasadili len do šiestich zápasov, väčšinu vyraďovačky presedel na tribúne v pozícii zdravého náhradníka.

Last stop.

Príspevok, ktorý zdieľa Vegas Golden Knights (@vegasgoldenknights),

Štyri výhry od trofeje

Lenže práve tak to funguje v tíme. Žiadny hráč, ani ten s povesťou solídneho kanoniera ako Tatar, nemá isté miesto v zostave.

„Všetci sa navzájom rešpektujú, pretože ich spája podobný osud. Každý z nich v živote zažil moment, keď bol odmietnutý,“ opisuje chémiu v mužstve Steve Carp z denníka Las Vegas Review-Journal.

Zlatých rytierov čaká počas ich spanilej jazdy posledná prekážka – Washington s ruskou mašinou na góly Ovečkinom.

„Každý má motiváciu získať Stanleyho pohár. Ja tú našu vidím každé ráno. Keď kupujem pečivo v pekárni, alebo navštívim kostol, chodia za mnou ľudia a ďakujú za to, že sme im dali tím, na ktorý môžu byť hrdí. A práve pre nich chceme vyhrať trofej,“ vraví McPhee.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Washington Capitals #Vegas Golden Knights #Stanley Cup 2018