Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rybár o Detroite: Taká ponuka sa neodmieta

Do Hradca odchádzal pred dvoma rokmi s malou dušičkou. V českej lige však veľmi rýchlo zažiaril a vynikajúcimi výkonmi zaujal i skautov zo zámorskej NHL. V pondelok podpísal reprezentačný brankár Patrik Rybár (24) ročný nováčikovský kontrakt so slávnym Detroitom Red Wings.

22.05.2018 18:33
SR Poprad Hokej Rybár Foto: ,
Brankár Patrik Rybár.
debata

„Veľmi sa teším. V zámorí získam novú hokejovú aj životnú skúsenosť. Uvidíme, ako sa mi bude dariť a ako šancu využijem,“ tvrdí účastník olympiády v Pjongčangu i nedávnych majstrovstiev sveta v Dánsku.

Zvažovali ste, či prijať zmluvu od Red Wings, alebo ste ju podpísali bez premýšľania?

Podpis zmluvy s klubom NHL je šanca, ktorú nedostanete každý deň. Neodmieta sa.

Ako dlho ste vedeli, že majú o vás v zámorí enormný záujem?

Viaceré kluby ma sledovali približne od novembra. Pred majstrovstvami sveta to už bolo konkrétnejšie a počas šampionátu už všetko riešil len agent. Snažil som sa myslieť sám na seba a na výkony mužstva. Vždy je dôležité odfiltrovať takéto veci a mať čistú hlavu len na hokej.

Boli ste v kontakte aj s ľuďmi priamo z Red Wings?

Komunikoval som so skautom Jirkom Fischerom, ktorý ma počas sezóny sledoval. Cez majstrovstvá sveta som sa stretol aj s Kenom Hollandom, generálnym manažérom Detroitu.

Naznačili vám, kde by ste sa mohli zaradiť v hierarchii brankárov Red Wings?

O takýchto detailoch sme sa nerozprávali. Vraveli mi, aby som sa sústreďoval sám na seba a čo najlepšie sa pripravil na kemp. Len výkonmi na ľade si môžem vybojovať nejakú pozíciu v klube. Bude to samozrejme záležať najmä od výkonnosti, ale predpokladám, že by som mal pôsobiť na farme, aby som si zvykol na užšie klziská, zámorský štýl hry a všetko okolo.

Zisťovali ste, akých majú v Detroite brankárov?

Debatovali sme o tom s agentom. Rozoberali sme, v ktorom klube sú akí brankári a aj na základe toho som sa rozhodol práve pre Detroit. Zatiaľ nemajú podpísaného iného brankára než Jimmyho Howarda. Vyzerá to tak, že by som mohol dostať šancu, keby som dobre chytal na farme.

Ako na váš odchod zareagovali v Hradci?

V klube sú smutní, že odchádzam. Musia si nájsť nového brankára. No zároveň sú radi, že dostávam takúto šancu a prajú mi, aby sa mi darilo. V Detroite je viacero českých hokejistov, verím, že by mi mohli spočiatku pomôcť.

Užili ste si premiérový šampionát v Dánsku?

Bolo to super. Účasť na MS hodnotím veľmi kladne. Pomohla mi olympiáda v Pjongčangu, kde som sa oťukal a zistil, ako to funguje na najväčších podujatiach. V Kodani sa mi páčilo, že sme bývali blízko štadióna, mohol som ísť do kabíny, keď som chcel. Chytalo sa mi dobre, aj chalani zahrali celkom fajn a získali sme cenné skúsenosti. Je na čom stavať. Ukázali sme, že náš nový systém má budúcnosť a ľudia v realizačnom tíme hokeju rozumejú. Robia všetko preto, aby náš hokej napredoval.

Patrik Rybár na MS v Dánsku. Foto: TASR, Martin Baumann
Dánsko Kodaň MS2018 Hokej A Slovensko Bielorusko Patrik Rybár na MS v Dánsku.

Prečo ste nedochytali záverečný zápas s Bieloruskom?

Mal som problémy s ramenom, bol som na tabletkách. Po prvej tretine som nedokázal dvihnúť ruku, musel som Janovi Lašákovi povedať, že zápas nezvládnem dochytať. Rameno stále cítim, jeho stav sa lepší. Mal by som mať len natiahnuté šľachy, čoskoro by malo byť v poriadku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Detroit Red Wings #Patrik Rybár