Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dokonalej senzácii chýba posledný krok. Nováčik Vegas je vo finále NHL

Hokejisti Vegas Golden Knights budú hneď v prvej sezóne v NHL hrať o Stanleyho pohár. Nováčik zvíťazil vo Winnipegu 2:1 a finálovú sériu Západnej konferencie vyhral 4:1 na zápasy.

21.05.2018 06:27 , aktualizované: 07:16
Vegas, radosť, NHL Foto: ,
Hokejisti Vegas sa tešia z postupu do finále NHL.
debata

Slovenskí hokejisti Tomáš Tatar (Vegas) a Marko Daňo (Winnipeg) nehrali. Golden Knights sa stali iba tretím tímom v histórii súťaže, ktorý sa v premiérovej sezóne prebojoval až do veľkého finále. V minulosti sa to podarilo iba Torontu Arenas v roku 1918 a St. Louis Blues v roku 1968.

Hostia sa dostali v šiestej minúte do vedenia, keď chybu v rozohrávke Winnipegu potrestal Alex Tuch. V závere prvej tretiny vyrovnal strelou hneď po vyhratom vhadzovaní Josh Morrissey.

Rozhodujúci gól strelil v 34. min Ryan Reaves, domáceho brankára Connora Hellebuycka prekonal po vydarenom teči strely švajčiarskeho obrancu Lucu Sbisu. Tridsaťjedenročný kanadský útočník dal prvý gól nielen v tohtoročnom play off, ale v drese Vegas vôbec, pretože v základnej časti si pripísal len dve asistencie.

Strojcom víťazstva Golden Knights bol znovu aj skúsený brankár Marc-André Fleury, v záverečnom stretnutí série si pripísal 31 zákrokov.

Winnipeg vyhral v sérii prvý zápas, ale potom už nedokázal nováčika NHL zdolať ani raz. „Po prvom zápase nikto nepanikáril. Hrali sme ako tím, držali sme pri sebe a vyšlo to skvele,“ povedal podľa nhl.com trojnásobný víťaz Stanleyho pohára Fleury. „Chlapci predo mnou mi veľmi pomohli, hrali skvele a teraz si to všetci užívame,“ dodal.

Vo finále Východnej konferencie vedie Tampa Bay nad Washingtonom 3:2 na zápasy. Takisto Lightning otočili priebeh série, keď prehrali dokonca oba úvodné duely doma.

Deryk Engelland z Vegas s trofejou pre víťaza... Foto: SITA/AP, Trevor Hagan
Deryk Engelland, Bill Daly Deryk Engelland z Vegas s trofejou pre víťaza Západnej konferencie, ktorú mu odovzdal zástupca komisára NHL Bill Daly.

„Znovu sme začali makať jeden za druhého a od tej chvíle sme všetci mali veľmi dobrú sériu,“ uviedol druhý menovaný. Hokejisti Vegas siahli na trofej pre víťaza Západnej konferencie, aj keď povera tvrdí, že to prináša smolu vo finálových súbojoch.

„Ja som sa ničoho ani nedotkol,“ vyhlásil Tuch. „Ale vážne, ako nováčik len robím to, čo povedia tí skúsenejší. Keď zavelia ‚siahnuť‘, urobím to. A rovnako aj opačne. Zisk tohto pohára je pre nás v každom prípade veľmi veľká vec,“ prezradil 22-ročný útočník.

Mýty vyvracia Fleury, ktorý sa v minulosti v drese Pittsburghu dotkol trofeje pre víťaza konferencie trikrát a vždy sa napokon tešil aj zo zisku Stanelyho pohára.

„Stále si myslím, že sme robili všetko tak, ako sme mali. Mali sme šance, ale súper mal jednoducho šťastie. Takmer každý ich gól bol náhodný. Je ťažké to prijať,“ smútil po vyradení brankár Winnipegu Connor Hellebuyck.

Finále Západnen konference play off NHL – 5. zápas:
Winnipeg – Vegas 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Góly: 18. Morrissey – 6. Tuch, 34. Reaves (Nosek). Strely: 32:32. Diváci: 15 321. Hviezdy stretnutie: 1. Tuch, 2. Reaves (obaja Vegas), 3. Morrissey (Winnipeg). Konečný stav série: 1:4.
Tomáš Tatar (Vegas) a Marko Daňo (Winnipeg) nehrali

debata chyba
Viac na túto tému: #Winnipeg Jets #Vegas Golden Knights