Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boston nedopustil obrat Toronta. V tretej tretine strelil štyri góly a postúpil

Hokejisti Bostonu Bruins s kapitánom Zdenom Chárom postúpili do 2. kola play off zámorskej NHL. V noci na štvrtok zvládli rozhodujúci siedmy zápas štvrťfinálovej série Východnej konferencie a nad Torontom Maple Leafs zvíťazili doma 7:4, hoci po druhej tretine prehrávali o gól.

26.04.2018 06:28
Tuukka Raska, Zdeno Chára, Boston Bruins Foto: ,
Hokejisti Bostonu Tuukka Rask, David Pastrňák, Zdeno Chára a Matt Grzelcyk sa tešia z postupu do 2. kola play off NHL.
debata

V 2. kole sa Bruins stretnú s Tampou Bay Lightning, v druhom konferenčnom semifinále na seba narazia Washington Capitals a Pittsburgh Penguins. V semifinále Západnej konferencie si zmerajú sily Nasville Predators s Winnipegom Jets a nováčika súťaže Vegas Golden Knights čaká séria so San Jose Sharks.

Toronto viedlo nad Bostonom v záverečnom stretnutí trikrát vrátane stavu 4:3 po druhej tretine, „medvede“ triumf stanovili až v záverečnej časti hry, v ktorej uspeli jednoznačne 4:0. Bruins sa stali prvým mužstvom od roku 2014, ktoré trikrát prehrávalo v rozhodujúcom zápase série a napriek tomu dokázalo postúpiť.

Chára odohral 28:38 min, čo z neho urobilo najvyťaženejšieho hráča súboja, pripísal si dva plusové body. Na súperovho brankára vyslal 2 strely, prezentoval sa aj 3 bodyčekmi a zablokoval 3 strelecké pokusy hostí.

„Bol to jeden z najneuveriteľnej­ších zápasov, aký som kedy hral. Aj keď sme niekoľkokrát prehrávali, vedeli sme, že máme šancu vrátiť sa a otočiť stav v náš prospech, čo sa napokon aj stalo,“ povedal podľa nhl.com útočník Bostonu Brad Marchand.

Dva góly víťazného tímu strelil Jake DeBrusk, po tri body nazbierali David Krejčí (0+3) a Patrice Bergeron (1+2). Za hostí sa dvakrát presadil skúsený Patrick Marleau.

„Je to na nič. Musíme si z tejto série zobrať iba pozitíva. Samozrejme, chceli sme postúpiť, ale myslím si, že máme tím, z ktorým treba do budúcnosti počítať a ešte budeme mať šancu ukázať to,“ uviedol 27-ročný center Toronta Nazem Kadri.

Štvrťfinále Východnej konferencie NHL – 7. zápas:

Boston – Toronto 7:4 (3:2, 0:2, 4:0) – konečný výsledok série: 4:3, do 2. kola postúpil Boston
Góly: 5. DeBrusk (Pastrňák, Krejčí), 10. Heinen (Krejčí, Rick Nash), 20. Bergeron (K. Miller, Backes), 42. Krug (K. Miller, Bergeron), 46. DeBrusk (Krejčí), 52. Pastrňák (Bergeron, Marchand), 60. Bergeron (Riley Nash) – 3. Marleau (Gardiner, W. Nylander), 7. Marleau (Marner), 23. Dermott (R. Polák, W. Nylander), 27. Kapanen
Zdeno Chára (Boston) 28:38 min, +2, 2 strely na bránku, 3 „hity“, zablokoval 3 strely súpera

Program 2. kola play off:

ZÁPADNÁ KONFERENCIA

Nashville Predators – Winnipeg Jets
termíny: 27. a 29. apríla, 1., 3. prípadne 5., 7. a 10. mája

Vegas Golden Knights – San Jose Sharks
termíny: 26., 28. a 30. apríla, 2. prípadne 4., 6. a 8. mája

VÝCHODNÁ KONFERENCIA

Washington Capitals – Pittsburgh Penguins
termíny: 26. a 29. apríla, 1., 3. prípadne 5., 7. a 9. mája

Tampa Bay Lightning – Boston Bruins
termíny: 28. a 30. apríla, 2., 4. prípadne 6., 8. a 10. mája

Chára odohral 12. zápas číslo 7

Chára nechýbal v stredu na ľade TD Garden a bol to už jeho 12. zápas s poradovým číslom 7 v play off NHL v kariére. Nikto z aktívnych hráčov vrátane najväčších hviezd NHL neabsolvoval v kariére viac zápasov číslo 7 ako práve 41-ročný Chára.

Obranca Bostonu Zdeno Chára posiela na ľad... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Zdeno Chára, Zach Hyman Obranca Bostonu Zdeno Chára posiela na ľad Zacha Hymana z Toronta.

Nazbieral ich počas 13 sezón, keď slovenský obor na korčuliach so svojimi tímami (Ottawou a Bostonom) bojoval a stále bojuje v play off o Stanleyho pohár. Po desať takýchto stretnutí majú na konte Švéd Nicklas Bäckström, Rus Alexander Ovečkin (obaja Washington), Kanaďania Milan Lucic (aktuálne Edmonton), Patrice Bergeron (Boston) a tiež Chárov krajan Marián Hossa (aktuálne Chicago).

V celej histórii NHL zostali iba dvaja hráči s väčším počtom „siedmych“ zápasov v play off ako Chára – legendárny brankár Colorada Patrick Roy a nemenej slávny obranca New Jersey Scott Stevens. Obaja ich odohrali trinásť. Dvanásť takýchto súbojov okrem trenčianskeho rodáka Cháru absolvovalo aj trio Glenn Anderson, Ken Daneyko, Stéphane Yelle.

Najviac účastí v zápasoch číslo 7 v play off NHL:

  • 13 – Patrick Roy a Scott Stevens
  • 12 – Glenn Anderson, Ken Daneyko, Stéphane Yelle, Zdeno Chára
  • 11 – Dave Andreychuk, Doug Gilmour, Al MacInnis, Mark Recchi

Najviac účastí v zápasoch číslo 7 spomedzi aktívnych hráčov:

  • 12 – Zdeno Chára
  • 10 – Nicklas Bäckström, Alexander Ovečkin, Milan Lucic, Marián Hossa, Patrice Bergeron
  • 9 – Valtteri Filppula, Mike Green, Carl Hagelin, Chris Kunitz
debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Toronto Maple Leafs #Boston Bruins