Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O Stanleyho pohár zabojuje minimum Slovákov

Šestnásť tímov sa teší na najdôležitejšiu časť ročníka. Hráči zvyšných pätnástich sa môžu pobrať na dovolenky, prípadne si sezónu predĺžiť na majstrovstvách sveta.

10.04.2018 10:00
debata
Útočník Vegas Tomáš Tatar (vpravo) v súboji s... Foto: TASR/AP, David Zalubowski
Tomáš Tatar, Gabriel Landeskog Útočník Vegas Tomáš Tatar (vpravo) v súboji s kapitánom Colorada Gabrielom Landeskogom.

Play off zámorskej NHL bude mať – rovnako ako i celá sezóna – len veľmi skromný slovenský podpis. V kádroch mužstiev, ktoré zabojujú o najslávnejšiu hokejovú trofej, figurujú len štyria hráči spod Tatier – Peter Budaj v Tampe Bay, Zdeno Chára v Bostone, Marko Daňo vo Winnipegu a Tomáš Tatar vo Vegas. Aj z nich majú len dvaja (Chára a Tatar) stabilné miesto v zostave.

Ozdobou len Chára

Dôvodov na radosť majú slovenskí fanúšikovia pri sledovaní NHL rok čo rok menej. Počet Slovákov v lige klesá, niekdajšie hviezdy postupne končia kariéru a nových nádejných tvárí nepribúda. Azda za všetko hovorí fakt, že ani jeden z nich neprekročil hranicu 40 bodov (vlani Tatar, Hossa aj Pánik) a na 20 gólov dosiahol len Tatar (pred rokom aj Hossa s Pánikom).

Najvyššie kritériá spĺňajú azda len výkony najstaršieho z málopočetnej slovenskej skupiny. Kapitán Bostonu Chára bol opäť lídrom defenzívy svojho tímu. Tradične vyčnieval v hodnotení plus/mínus (+22) a Bruins priviedol späť medzi top tímy súťaže. Len prehra v poslednom zápase sezóny ich stála prvenstvo v Pacifickej divízii i Východnej konferencii.

Štvrťfinálové dvojice

Východná konferencia: Tampa Bay (Budaj) – New Jersey, Boston (Chára) – Toronto, Washington – Columbus, Pittsburgh – Philadelphia. Západná konferencia: Nashville – Colorado, Winnipeg (Daňo) – Minnesota, Vegas (Tatar) – Los Angeles, Anaheim – San Jose.

„Máme za sebou vydarenú sezónu. Museli sme sa vyrovnať s množstvom zranených hráčov, ale zvládali sme to veľmi dobre. Základná časť je však za nami. Musíme na ňu zabudnúť a sústreďovať sa na play off,“ uviedol po prehre 2:4 s Floridou v jedinom nedeľnom súboji.

Konflikt kapitánov. Bostonský Zdeno Chára a... Foto: SITA/AP, Winslow Townson
Zdeno Chára, Ryan Getzlaf Konflikt kapitánov. Bostonský Zdeno Chára a Ryan Getzlaf z Anaheimu.

O jeho neoceniteľnom prínose pre mužstvo i celý klub dokonale svedčí fakt, že s ním Bruins koncom marca o rok predĺžili zmluvu. Podľa nového kontraktu získa v nasledujúcom ročníku 5 miliónov dolárov, navyše má šancu na bonusy v hodnote 1,75 milióna dolárov.

„Musím na sebe tvrdo pracovať – každý rok, každú sezónu, každé leto. Ak by som tak nerobil, dobehlo by ma to a razom by som sa stal jedným z mnohých. A to nechcem,“ vysvetlil 41-ročný Chára po podpise zmluvy.

Pánik predbehol Tatara

Tomáš Tatar odohral opäť plný počet 82 stretnutí (v ostatných štyroch ročníkoch vynechal jediný duel) a štvrtýkrát po sebe sa dostal na hranicu 20 gólov, no s priebehom sezóny byť spokojný nemôže (20+14). Náladu si však môže napraviť v play off v drese Vegas, kam ho Detroit vymenil v závere prestupového obdobia. V 20 dueloch za Golden Knights strelil 4 góly a zaznamenal 2 asistencie.

Vďaka vydarenému záveru ročníka ho v kanadskom bodovaní predstihol jeho dobrý kamarát Richard Pánik (14+21). Dvadsaťsedemročný Martinčan nedokázal v Chicagu nadviazať na výbornú predošlú sezónu, trápil sa strelecky (potiahol aj 27-zápasovú sériu bez gólu) i herne a párkrát sa trénerovi Quennevillovi nevošiel do zostavy.

Richard Pánik z Arizony pred bránkou Dallasu... Foto: SITA/AP, Ross D. Franklin
Richard Pánik Richard Pánik z Arizony pred bránkou Dallasu Stars.

Po výmene do Arizony sa tiež dlhšie hľadal, ale v závere sezóny chytal formu – v záverečných 12 stretnutiach nazbieral 11 kanadských bodov (6+5).

Pozitívom sezóny bolo nazretie Christiána Jaroša do NHL. Mladý obranca odohral počas svojho prvého ročníka v zámorí dva zápasy za Ottawu. Jeho rovesník Peter Cehlárik nastúpil za Bruins v šiestich dueloch.

Martin Marinčin úplne stratil dôveru trénerov v Toronte a za Maple Leafs odohral len dva zápasy, Marka Hrivíka pribrzdili v Calgary zranenia a v úvode ročníka i príchod Jaromíra Jágra.

Marko Daňo strávil celú sezónu v prvom tíme Winnipegu, ale viac ako polovicu duelov sledoval len z tribúny. Mariána Gáboríka tradične trápili zranenia a tentoraz sa k nemu pridal i brankár Tampy Peter Budaj, ktorý odchytal len osem duelov.

Jaroslav Halák sa do bránky postavil 54-krát, no za nefungujúcou obranou Islanders dosiahol najhoršie štatistiky, odkedy pôsobí v New Yorku.

Nick Foligno z Columbusu prekonáva Jaroslava... Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
Jaroslav Halák Nick Foligno z Columbusu prekonáva Jaroslava Haláka z Islanders. Slovenský brankár dosiahol najhoršie štatistiky, odkedy pôsobí v newyorskom tíme.
Štatistiky Slovákov v základnej časti – hráči
1. Pánik (ARI/CHI) 72 14 21 35 +7 15:11
2. Tatar (VGK/DET) 82 20 14 34 –19 16:15
3. Chára (BOS) 73 7 17 24 +22 22:54
4. Gáborík (OTT/LAK) 46 11 10 21 +2 13:58
5. Jurčo (CHI) 29 6 4 10 +1 12:37
6. Sekera (EDM) 36 0 8 8 –15 16:19
7. Daňo (WPG) 23 2 1 3 –2 7:11
8. Cehlárik (BOS) 6 1 1 2 +2 13:56
9. Hrivík (CGY) 3 0 0 0 +1 8:30
. Jaroš (OTT) 2 0 0 0 0 7:58
. Marinčin (TOR) 2 0 0 0 –2 16:40

Za menom a klubom je počet zápasov, gólov, asistencií, bodov, plus/mínus bodov a priemerný čas na ľade.

Štatistiky Slovákov v základnej časti – brankári
1. Halák (NYI) 54 20 26 6 90,8 3,19 1
2. Budaj (TBL) 8 3 3 1 87,5 3,76 0

Za menom a klubom je počet odchytaných zápasov, víťazstiev, prehier, prehier po predĺžení, percentuálna úspešnosť zásahov, priemer inkasovaných gólov a počet shutoutov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Pánik #Tomáš Tatar #Zdeno Chára #play off NHL