Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Všetko je rýchlejšie ako na Harvarde. Kat Slovákov z Pjongčangu sa vrútil do NHL

Pred mesiacom zažiaril piatimi gólmi na olympijských hrách. Skvele sa predviedol aj pri debute v NHL. Nazbieral tri body.

20.03.2018 17:04
Ryan Donato, Danton Heinen Foto: ,
Ryan Donato (vľavo) prijíma gratuláciu ku gólu od spoluhráča z Bostonu Dantona Heinena.
debata

Dvadsaťjedenročný americký útočník Ryan Donato sa v noci na utorok blysol gólom a dvoma asistenciami. Výraznou mierou prispel k zisku bodu hokejistov Bostonu, ktorí v domácom prostredí podľahli po predĺžení Columbusu 4:5. Vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu a redakcia nhl.com mu prisúdila aj honor jednej z troch hviezd celého pondelkového programu súťaže.

Donato: Horkastá príchuť

„Bola to skvelá zábava. Zápas sa síce neskončil tak, ako sme si priali, ale z vlastnej premiéry v lige som nadšený. Darilo sa mi, len škoda, že to malo jemne horkastú príchuť prehry,“ vravel po stretnutí šampión univerzitnej NCAA z minulej sezóny.

Jedna z veľkých nádejí Bruins strávila predošlé dve sezóny i aktuálnu na slávnej Harvardskej univerzite. Výbornými výkonmi si šikovný center vyslúžil miesto v americkej nominácii na olympijské hry a v Pjongčangu rozhodne nebol len do počtu. V piatich zápasoch strelil päť gólov a pridal jednu asistenciu. Navždy si ho budú pamätať najmä zverenci Craiga Ramsayho. V dvoch vzájomných stretnutiach totiž skóroval zhodne po dva razy.

„Počas rozkorčuľovania som sa cítil ako vo sne. Ani som sa naň nedokázal poriadne sústrediť, moju myseľ rozptyľovali všetky veci okolo,“ priznal s úsmevom syn bývalého hráča Bruins Teda Donata.

Pôvodne mal nastúpiť v tretej formácii po boku veterána Briana Giontu, ktorý bol v Pjongčangu kapitánom výberu USA. Pre zranenie Ricka Nasha sa však Donato posunul do druhej formácie a napokon bol s takmer 20 minútami tretím najvyťaženejším útočníkom Bostonu. Na ľad pravidelne naskakoval aj v rámci prvej presilovkovej formácie.

„Všetko bolo omnoho rýchlejšie, než som dosiaľ zažil. No to nebude žiaden problém, na to sa dá celkom rýchlo zvyknúť. Je to o to ľahšie, že máte po boku vynikajúcich hokejistov,“ uviedol Donato pre ESPN. Väčšinu zápasu strávil na ľade po boku Davida Krejčího a Dantona Heinena.

Cassidy: Reklama na hokej

Tréner Bruins Bruce Cassidy nebol spokojný s výsledkom, no výkon Donata ho príjemne potešil.

„Kto by ho po takomto zápase nechválil? S pukom na hokejke pôsobil ako z reklamy na hokej,“ hovoril Cassidy.

„Zatiaľ to však bol len jeden duel. Bolo by super, keby sa mu rovnako darilo aj v nasledujúcich. Vyrovnanosť výkonov však býva u nováčikov najväčší problém. Jeho parádny debut však ešte zvýrazňuje fakt, že ho absolvoval doma, v meste kde vyrástol,“ doplnil Cassidy pre The Boston Herald.

Donato, ktorého si Bruins vybrali v drafte v roku 2014 v druhom kole z 56. pozície, podpísal s klubom nováčikovský kontrakt v nedeľu. Voľný na podpis zmluvy s klubom NHL ostal po tom, ako jeho Harvard vypadol v play off.

Ryan Donato a jeho radosť po góle do bránky... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
ZOH 2018, hokej, Slovensko - USA Ryan Donato a jeho radosť po góle do bránky Jána Laca.

Rodák zo Scituate pred olympiádou spomínal, že jeho otec v minulosti hrával s Giontom a pozná ho tak z viacerých príhod. Aj v kabíne Bruins našiel spoluhráčov, ktorí si zahrali s Tedom Donatom.

„Keď som začínal v NHL ako osemnásťročný mladík, stretli sme sa v Bostone. To, že teraz budem hrať s Ryanom, mi nepomáha, aby som sa cítil o čosi mladšie,“ smial sa 32-ročný center Patrice Bergeron.

„Maličký Ryan vtedy s nami občas korčuľoval na ľade. Teraz už sedí v kabíne. Je to poriadny rozdiel,“ doplnil a sľúbil: „Ted mi v mnohých veciach pomohol. Pokúsim sa urobiť to isté aj ja.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Boston Bruins #Ryan Donato