Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tatar ide do lepšieho. Čaká ho nový začiatok

Po prvý raz v kariére mení klub v rámci NHL. Tomáš Tatar sa rozlúčil s Detroitom a v drese Vegas sa pokúsi získať Stanleyho pohár.

27.02.2018 16:06
Tomáš Tatar Foto: ,
Tomáš Tatar.
debata (1)

Hoci si slovenský hokejový útočník na Detroit zvykol a obľúbil si ho, sťažovať na výmenu sa nemôže. Red Wings sa trápia už druhú sezónu za sebou a veľmi reálne im hrozí, že znova nepostúpia do play off. Po pondelňajších dueloch strácali na ôsmu priečku sedem bodov.

Naopak, nováčik z Vegas prekonal všetky očakávania a stále sa drží na čele Západnej konferencie. Účasť vo vyraďovačke má takmer istú a experti ho radia medzi kandidátov na zisk Stanleyho pohára.

„Chcel by som sa poďakovať organizácii Red Wings za všetky krásne roky. Tiež skvelým fanúšikom, ktorí ma podporovali a samozrejme spoluhráčom, ktorí mi pomáhali a boli ako moja rodina. Veľmi sa teším na nový začiatok vo Vegas. Som vďačný za záujem, ktorý o mňa Golden Knights prejavili,“ napísal Tatar na sociálnych sieťach v slovenčine i angličtine. Na facebooku si už stihol zmeniť i profilovú fotku, na ktorej má momentálne logo nového zamestnávateľa.

Dvadsaťsedemročný slovenský reprezentant patril v predošlých troch sezónach medzi opory Red Wings. Nepodarilo sa mu však stať sa takým lídrom, ako si od neho vedenie klubu sľubovalo. Počas minulého leta podpísal novú lukratívnu štvorročnú zmluvu na 21, 2 milióna dolárov. S ročným platom 5,3 milióna sa tak momentálne stal druhým najlepšie plateným hráčom Golden Knights (Marc-André Fleury berie 5,75 milióna).

V aktuálnom ročníku zatiaľ nazbieral iba 28 bodov za 16 gólov a 12 asistencií. V predošlých sezónach sa zastavil na 56 (2014/15), 45 (2015/16) a 46 bodoch (2016/17). V slávnej NHL debutoval hneď vo svojej druhej sezóne v zámorí. Red Wings si ho v roku 2009 vybrali zo 60. miesta v drafte.

Tomáš Tatar v drese Detroitu. Foto: SITA/AP, Paul Sancya
Tatar NHL Tomáš Tatar v drese Detroitu.

Slovensko reprezentoval na olympiáde v Soči a štyroch svetových šampionátoch (má striebro z Helsínk 2012). Pred štartom minulej sezóny sa predstavil vo výbere Európy na Svetovom pohári, kde troma gólmi pomohol prekvapeniu turnaja až k postupu do finále.

S výmenou sú spokojní aj v Detroite. Za Tatara získali tri cenné výbery v draftoch – prvé kolo tohtoročného draftu, druhé budúcoročného a tretie v roku 2021.

„Tomáš už má dostatok skúseností, ale stále je to mladý hokejista. Je rýchly, súťaživý a dokáže strieľať góly. Dvadsaťgólovú métu pokoril už trikrát a aj teraz je na dobrej ceste. Neboli sme ochotní obetovať výbery v drafte za niekoho, kto by v lete odišiel zadarmo. Tatar má zmluvu platnú ešte na ďalšie tri roky. Sme spokojní,“ komentoval výmenu pre nhl.com generálny manažér Vegas George McPhee.

Tatar sa už v Las Vegas raz predstavil. V úvode sezóny tam odohral duel v drese Detroitu a netradične sa predviedol v pästnom súboji s Erikom Haulom, v ktorom mal navrch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Detroit Red Wings #Vegas Golden Knights