Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rasizmus v NHL. Fanúšikov Chicaga vyviedli z arény, urážali hokejistu

Štyria fanúšikovia hokejistov Chicaga Blackhawks museli počas sobotňajšieho zápasu NHL proti Washingtonu opustiť hľadisko haly United Center kvôli rasistickému skandovaniu na útočníka hostí Devantea Smitha-Pellyho.

19.02.2018 11:53
Devante Smith-Pelly Foto: ,
Devante Smith-Pelly počas hádky s fanúšikmi Chicaga, ktorých po rasistickom skandovaní vyviedli z haly.
debata (6)

Vedenie ligy ich správanie odsúdilo. Chicago sa hráčovi aj celému tímu Capitals ospravedlnilo.

Smith-Pelly mal konflikt s domácimi fanúšikmi v polovici tretej tretiny, keď sedel na trestnej lavici po bitke s Connorom Murphym. Vtedy viedli Blackhawks, ktorí sa usilovali o prerušenie série ôsmich prehier, už 7:1 a rovnakým výsledkom sa zápas aj skončil. Napriek tomu si diváci, ktorí sedeli tesne za plexisklom, neodpustili smerom k dvadsaťpäťročnému Kanaďanovi skandovanie „basketbal, basketbal“.

Dali tým najavo, že pre Afroameričana nie je v najlepšej hokejovej lige sveta, v ktorej hrajú necelé tri desiatky hráčov tmavej pleti, miesto a mal by si vybrať iný šport. Práve v basketbalovej NBA naopak hráči tmavej pleti dominujú. Znechutený Smith-Pelly sa s tým nehodlal len tak zmieriť a s fanúšikmi sa cez plexisklo pustil do ostrej diskusie.

„Bolo to niečo iné ako v predchádzajúcom zápase v Minnesote, kde si zo mňa jeden chlapík robil srandu, ale neprekročil pri tom hranice. Čo však povedali tentoraz, to už je vážne cez čiaru, čo ste napokon mohli vidieť z mojej reakcie,“ konštatoval Smith-Pelly.

Kouč hostí Barry Trotz potvrdil, že jeho zverenca incident veľmi rozladil. „Považujem to za odporné. V hokeji – a vôbec v celej našej krajine – nie je pre niečo také absolútne miesto. Športovci si to nezaslúžia,“ vyhlásil Trotz.

Samotný hráč pripustil, že celú vec rozoberal s otcom. „Už sme o tom hovorili aj skôr. Je to nechutné. A zároveň je smutné, že máme rok 2018 a o rovnaké veci hovoríme znovu a znovu. Pred tridsiatimi-štyridsiatimi rokmi boli športovci v rovnakej pozícii ako teraz ja,“ podotkol Smith-Pelly.

„V hokeji už sa to dialo predtým a prihodilo sa to aj ľuďom, ktorých osobne poznám. Ako mi povedal otec – ide o pár ignorantov, ktorí sa správajú ako idioti. A tak to jednoducho je. Jeden by si myslel, že už prišlo k nejakému posunu a vývoji, ale je potrebné na tom naďalej pracovať,“ dodal Smith-Pelly.

Podľa vyhlásenia domáceho klubu fanúšikovi vyviedli z haly. „A my by sme sa radi ospravedlnili Devantemu Smithovi-Pellymu i celému tímu Washington Capitals. Niečo také u nás nebudeme nikdy tolerovať,“ uviedlo vedenie Blackhawks.

„NHL odsudzuje toto neprijateľné a odporné správanie. Liga plne podporuje opatrenia, ktoré urobili v United Center v podobe vyvedenia fanúšikov z haly. Každý, kto sa niečoho takého dopustí, môže očakávať rovnaké riešenie aj v ktorejkoľvek inej aréne. Niečo také si na zápasoch NHL nesmie dovoliť žiadny hráč, tréner, funkcionár alebo fanúšik,“ zdôraznil komisionár NHL Gary Bettman.

Smith-Pelly, ktorý hral v minulosti za Anaheim, Montreal a New Jersey, má na konte v základnej časti NHL 320 zápasov a 93 bodov za 40 gólov a 53 asistencií. Dres Capitals oblieka od leta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #Washington Capitals #Devante Smith-Pelly