Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bál sa o život. Svoj i synov

V septembri mu diagnostikovali ľahšiu formu leukémie. Napriek tomu sa počas víkendu po prvý raz v kariére predstavil v prestížnom Zápase hviezd zámorskej NHL. A dočkal sa najväčšieho potlesku zo všetkých hráčov.

30.01.2018 07:10
Brian Boyle Foto: ,
Brian Boyle z New Jersey Devils rozdáva podpisy divákom.
debata

Tridsaťdvaročný Brian Boyle prežil náročné mesiace. Najprv sa bál o vlastný život, keď mu lekári po vstupných testoch pred začiatkom prípravného kempu oznámili, že trpí leukémiou. Onedlho tŕpla celá rodina Boylovcov opäť. Zdravotné problémy postihli aj Brianovho dvojročného syna Declana.

„Môj malý chlapček má nejakú poruchu žíl v čeľusti. Zažili sme najťažšie okamihy v živote. Mali sme obrovský strach, že ide o nádor. Hoci sa to nepotvrdilo, i tak musel podstúpiť už štyri operácie. Minulý týždeň absolvoval poslednú z nich a už je na tom lepšie, no je strašidelné, keď vidíš vlastné dieťa v bezvedomí a chystá sa na operáciu,“ vysvetľoval dojatý Boyle potichu a s prestávkami.

Skúsený útočník, ktorý v lete podpísal dvojročný kontrakt na 5,5 milióna dolárov s New Jersey Devils, nahradil v All-Star Game zraneného spoluhráča Taylora Halla. Po dodatočnej pozvánke nevedel, ako zareagovať.

„Bolo veľmi náročné rozhodnúť sa. Vždy som o účasti v Zápase hviezd sníval, no keby ma k tomu nedotlačila manželka, povedal by som v našej náročnej situácii – nie. Vedela, že celý život tvrdo pracujem, aby som sa sem dostal. Podporila ma. Je úžasné ocitnúť sa po boku najväčších ligových hviezd. Chalani ma celú sezónu podporovali, za čo som im vďačný,“ prezradil pre nhl.com.

Začiatkom novembra, keď strelil svoj prvý gól v sezóne, tisli sa mu do očí slzy. „Dosiaľ som po góle nikdy neplakal,“ priznal.

Pri diagnostikovaní nebezpečnej choroby mal kusisko šťastia. Lekári objavili chronickú myeloidnú leukémiu v skorom štádiu a nemusel podstúpiť chemoterapiu, ožarovanie ani transplantáciu kostnej drene. Berie lieky a je pod pravidelnou kontrolou lekárov.

„V momente, keď mi lekári povedali slovo leukémia, bál som sa najmä o svoju rodinu. Chcem tu byť pre nich, starať sa o nich. Najbližší mi dodávali množstvo pozitívnej energie,“ priblížil Boyle.

Zápas hviezd bol pre neho o to výnimočnejší, že sa konal v Tampe, kde pôsobil viac než dve sezóny a ľudia si ho veľmi obľúbili.

debata chyba