Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Životabudič. Kapitán Chára pomáha aj v ofenzíve

Aj vo veku 40 rokov je stále chrbtovou kosťou svojho mužstva. Tradične patrí medzi najvyťaženejších hráčov a ako správny kapitán potiahne tím vtedy, keď to najviac potrebuje. Slovenský obranca Zdeno Chára má výrazný podiel na tom, že hokejisti Bostonu bodovali v NHL v predchádzajúcich trinástich stretnutiach.

16.01.2018 12:04
NHL Chára Foto: ,
Zdeno Chára sa teší z gólu.
debata

Nabudil celú halu

Bruins v noci na utorok privítali vo svojej hale TD Garden silný Dallas. Začiatok im vôbec nevyšiel, keď nezachytili tlak súpera. Texasania ich v polovici úvodnej tretiny prestrieľali v pomere 12:1 a domáci sa len ťažko dostávali k svojej hre. Po góloch Stephena Johnsa a Alexandra Radulova viedol Dallas 2:0, ale potom zaúradoval Chára.

Po vyhratom súboji pri mantineli sa k puku dostal Charlie McAvoy a posunul ho svojmu kapitánovi. Chára sa neunáhlil, videl prázdny priestor pre sebou. Osamotený si nakorčuľoval do ľavého kruhu a nechytateľnou bombou prepálil brankára Kariho Lehtonena.

Bruins v tom momente ožili a aj vďaka zásahu slovenského veterána sa im napokon podarilo vydolovať aspoň bod za prehru 2:3 po predĺžení.

„Dodal nám život. Vždy to robí, obzvlášť, keď sa ofenzíva trápi. Nabudilo to jeho, spoluhráčov i fanúšikov v hale. Pre nás to bol kľúčový moment. Aj vďaka tomu sme vyrovnali na 2:2,“ vravel po zápase bostonský kouč Bruce Cassidy.

Zostrih zápasu, Chárov gól v čase 2.38

Prehľad a skúsenosti

Chára bodoval v treťom zápase za sebou a zlepšil svoju bilanciu v tejto sezóne na 4+9. Elitný zadák má na konte 21 plusových bodov, je líder svojho tímu v tomto hodnotení a v celej NHL mu patrí delené štvrté miesto.

Proti Dallasu skóroval rovnako tvrdou strelou, akou v sobotu skolil Phillipa Danaulta. Útočníka Montrealu museli so zraneniami hlavy previezť do nemocnice.

Vyšetrenia však nepreukázali výraznejšie komplikácie a 24-ročný Kanaďan je už v domácom ošetrení. Chára s ním po incidente niekoľkokrát komunikoval a po zápase s Dallasom netajil radosť, že Danault je v poriadku.

„Bola to nešťastná náhoda. Také veci sa však dejú. Som veľmi rád, že je v poriadku a že sa uzdraví bez následkov,“ tešil sa trenčiansky rodák.

Chára nešťastne trafil Danaulta

Pri góle do dallaskej siete využil skúsenosti i chladnú myseľ. „Nestáva sa často, aby mal obranca toľko času na strelu. Mohol som si nakorčuľovať bližšie, pozrieť sa, kde stojí brankár a presne zamieriť. Som rád, že to tam padlo. Ten gól sme potrebovali,“ vravel.

Priestor na zlepšenie

I keď Bruins ťahajú najdlhšiu bodovú šnúru od marca 2014, vedia, že ich hra nie je ideálna. Chára si všíma najmä defenzívu.

„Musíme si lepšie posúvať puk. Čisto, rýchlo, bez komplikácií. Samozrejme, ofenzíva je dôležitá, ale každý útok začína s dobrou obranou a kvalitnou rozohrávkou. Je kontraproduktívne, ak sa snažíme vzadu zbytočne vymýšľať. Musí to byť bleskové a učinné,“ zdôraznil.

Momentum po Chárovom góle využil Boston až v polovici záverečnej tretiny. Ďalší gól však už Bruins nepridali, za čo ich v predĺžení potrestal ich bývalý hráč Tyler Seguin. V nadstavenom čase predviedol krásnu individuálnu akciu a rozhodol.

„Samozrejme, v závere sme mali veci riešiť inak. Musíme byť pripravení aj na takéto zápasy. Darí sa nám a súperi majú proti nám extra motiváciu. Blíži sa záver základnej časti, každý zápas je dôležitý,“ burcoval kapitán.

Proti Dallasu strávil na ľade takmer 25 minút, zblokoval štyri strely. Bruins aj jeho zásluhou zlikvidovali štyri presilovky súpera, Chára pri početnej nevýhode odohral 3:21 min. V predĺžení pri hre traja proti trom však tréneri usprednostňujú iných hráčov. Rýchlejších a technicky lepšie vybavených.

„Samozrejme, aj v predĺžení chcem byť na ľade. Ale musím byť trpezlivý a čakať na moment, keď sa kouč rozhodne poslať ma na ľad. Tréneri vedia, čo majú robiť,“ dodal Chára.

Bostonu patrí vo vyrovnanej Východnej konferencii tretie miesto. Na druhý Washington strácajú Bruins tri body, na druhej strane ôsmy New York Islanders zaostáva za Chárom a spol. len o šesť bodov. Záver základnej časti tak najmä na východe sľubuje poriadnu drámu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Boston Bruins