Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vymenili ho za Gáboríka. Dorsett žil v NHL sen každého kanadského chlapca

Vyzeralo to ako dokonalý hollywoodsky príbeh. Po náročnej operácii krčnej chrbtice sa vrátil na ľad slávnej NHL a zažíval najvydarenejšie obdobie kariéry. Koncom novembra však musel po necelých dvoch mesiacoch od návratu oznámiť koniec kariéry. Neurobil to so slzami v očiach, ale plne vyrovnaný s osudom a s úsmevom na tvári.

19.12.2017 11:00
debata
Derek Dorsett v drese Vancouveru Canucks. Foto: SITA/AP, Alex Gallardo
Derek Dorsett Derek Dorsett v drese Vancouveru Canucks.

Tridsaťročný kanadský útočník Derek Dorsett bol v zámorí uznávaný najmä pre svoju fyzickú hru a ochotu zhodiť rukavice, keď to jeho mužstvo potrebovalo. Nikdy nepatril k ťahúňom svojho tímu, oveľa rýchlejšie mu pribúdali trestné minúty než kanadské body.

Neľutujte ma, odkázal fanúšikom

Po peripetiách s krčnou chrbticou sa však v úvode aktuálnej sezóny nečakane rozstrieľal. V 20 stretnutiach zaznamenal v drese Vancouvru sedem gólov a dve asistencie. Pre spoluhráčov bol – najmä po tom, čo všetko zažil za predošlý rok – obrovskou inšpiráciou a netradične aj lídrom na ľade.

Koncom novembra sa však nepríjemné bolesti krku vrátili a po porade s lekármi nemal bývalý hráč Columbusu a New Yorku Rangers veľmi na výber. Musel oznámiť koniec.

„Nechcem, aby ma niekto ľutoval. Keby mi dal niekto v minulosti prečítať scenár môjho života, nič by som nezmenil. Hokej mi dal všetky príležitosti, o ktorých som kedy sníval. Žil som sen každého kanadského chlapca. Zahral som si v najlepšej lige na svete, venoval sa najkrajšiemu športu, aký existuje,“ napísal Dorsett vo svojom otvorenom liste prostredníctvom stránky sportsnet.ca.

Rodák z Kindersley nebol nikdy výrazne talentovanejší ako jeho rovesníci. Dlho sa mu nedarilo zaujať agentov ani tímy v juniorskej WHL. Všetko nakoniec dosiahol vďaka obrovskej tvrdohlavosti, láske k hokeju a poctivej práci.

„Mal som zlú reputáciu nevyspytateľného a nedisciplinovaného hráča. Vždy som zbieral priveľa trestných minút. Na viacerých skúškach som neuspel. Keď ma počas výlukovej sezóny 2004/05 konečne oslovili z Medice Hat Tigers, dlho som odolával. Nechcel som nechať v štichu spoluhráčov z Kindersley, s ktorými sme cítili šancu na dobrý výsledok. Oni sami ma však presvedčili, že to musím vyskúšať,“ priblížil Dorsett svoj najdôležitejší a zároveň najnáročnejší krok v kariére.

Výmena ako svadobný dar

Keď si v tíme WHL vybudoval akú-takú pozíciu, začal premýšľať, že si raz zahrá v ECHL či AHL. O NHL vtedy ani nesníval. V roku 2006 si ho však v drafte vybral Columbus v siedmom kole a už o dva roky mu dal šancu v najprestížnejšej lige sveta.

Rýchlo si vybudoval reputáciu tvrdého muža a usadil sa v zostave Blue Jackets. Sezónu 2012/13 dokonca začal s A-čkom na drese. V marci 2013 sa zotavoval z operácie kľúčnej kosti, keď ho klub s ďalšími dvoma spoluhráčmi vymenil do New Yorku Rangers – za Mariána Gáboríka.

Jedna z bitiek Dorsetta v drese New Yorku Rangers

„Nič som netušil. Ešte som stihol zagratulovať Derickovi Brassardovi k výmene do Rangers a až pár minút na to som sa dozvedel, že som v jednom balíku s ním,“ zaspomínal si na výmenu. S Rangers si o rok neskôr zahral vo finále play off. Na Stanleyho pohár si nesiahol, proti bolo totiž Los Angeles – s Mariánom Gáboríkom. Rangers ho v lete 2014, na jeho vlastné prianie, pár dní pred svadbou, poslali do Vancouvru.

„Volal mi Glen Sather. Povedali mi, že si v klube vážia, čo som preň spravil a ako predčasný svadobný dar ma vymenili do Vancouvru,“ priblížil svoju druhú zmenu klubu v kariére.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Gáborík #Derek Dorsett