Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Volajú ho Ferrari. Gáborík je symbol dlhovekosti a výnimočnej výkonnosti

Významný míľnik kariéry oslávil v obľúbenej Madison Square Garden. Ako sa na obávaného kanoniera patrí - gólom a asistenciou. K spokojnosti mu chýbalo už len víťazstvo.

17.12.2017 14:14
Gáborík Foto: ,
Marián Gáborík pokoril hranicu 1000 zápasov v profilige.
debata

Marián Gáborík sa v noci na sobotu stal siedmym hokejistom zo Slovenska, ktorý odohral v základnej časti NHL tisíc stretnutí. Tridsaťpäťročný Trenčan bol pri oboch góloch Los Angeles.

Kings prehrali na ľade New Yorku Rangers 2:4. Vyhlásili ho za druhú hviezdu zápasu. O deň sa LA predstavilo u druhého newyorského tímu Islanders, kde podľahlo 2:3 po predĺžení. Gáborík vo svojom 1001. dueli nebodoval.

„Odohrať tisíci zápas je výnimočná vec. Absolvovať ho v Madison Square Garden, kde som strávil takmer štyri roky, je ešte krajšie. Odohrali sme dobrý zápas, súpera sme prestrieľali a mali sme v ňom bodovať. Bohužiaľ, nevyšlo to,“ hodnotil zápas číslo 1000.

Lundqvistovi strelili aj päť gólov

V rozhovore pre Fox Sports priznal, že od rána cítil jemnú nervozitu. „Uvedomoval som si, že prichádza tisíci zápas. Výnimočný deň. Cením si gesto Rangers, ktorí mi zablahoželali ku krásnemu míľniku, i reakciu fanúšikov v hľadisku. Dúfam, že mám v sebe dosť síl a energie, aby som to ešte v NHL potiahol pár rokov,“ vravel.

Potešil ho i gól dobrému kamarátovi Henrikovi Lundqvistovi. „Išli sme dvaja na jedného, no obranca sa dobre držal medzi nami, preto som vystrelil. Mieril som medzi nohy, iste som tým Henrika nepotešil,“ dodal so širokým úsmevom.

Na švédsku brankársku hviezdu má výborné spomienky nielen ako na spoluhráča, ale i súpera. Pred desiatimi rokmi mu – ešte ako líder Minnesoty – strelil päť gólov pri výhre Wild 6:3. Po boku mal vtedy krajana Pavla Demitru.

„Naša spolupráca začína fungovať. Rozumieme si. Dúfam, že nám to vydrží čo najdlhšie,“ želal si Gáborík. „Bohužiaľ, narazili sme na hráča svetových parametrov, ktorý práve proti nám odohral svoj najlepší zápas v živote,“ zhodnotil Gáboríkovo vystúpenie Brendan Shanahan, vtedy si obliekajúci dres Rangers.

Náchylnejší na zranenia

Dlhoročný slovenský reprezentant dosiahol prednedávnom ďalšie dva cenné míľniky kariéry.

Len desať dní pred tisícim zápasom si v súboji s Minnesotou pripísal dva góly, pričom druhý mal poradové číslo 400 a zároveň bol jeho 800. bodom v základnej časti.

Gáborík má za sebou vydarený vstup do sezóny, ktorej úvod zmeškal pre rekonvalescenciu po operácii kolena. V dvanástich zápasoch nazbieral osem bodov za päť gólov a tri asistencie. Má i šesť plusiek a mužstvu sa s ním v zostave darí.

„Tvrdím, že tisícka je len číslo,“ uviedol pre The Los Angeles Daily News Dustin Brown, ktorý sa na rovnakú métu ako Gáborík dostane už tento štvrtok.

„No uvedomte si, koľko hokejistov pôsobilo v NHL a na tento míľnik ich dosiahlo len okolo 320. Ide o dôkaz hokejovej dlhovekosti a najmä vysokej výkonnosti. Nie je jednoduché vydržať v lige tak dlho,“ doplnil Brown.

Gáborík, ktorý vstúpil do NHL ako prvý výber Minnesoty v histórii (3. priečka), by na tisícku dosiahol o poznanie skôr. Keby sa mu vyhýbali zranenia.

„V ideálnom svete by to bolo skôr. Som však o čosi náchylnejší na zranenia ako iní hráči. Bojoval som s množstvom zdravotných problémov a nikdy nad touto métou nepremýšľal. No čím to bolo bližšie, stále viac a viac som to mal v hlave. Konečne to mám za sebou,“ prezradil Gáborík.

V NHL absolvuje už 17. sezónu, no len jediný raz odohral plný počet 82 stretnutí v základnej časti. Podarilo sa mu to v ročníku 2011/12, keď tretíkrát v kariére nastrieľal 40 gólov. Výrazne ho pribrzdili aj opakujúce sa problémy so slabinami, ale i viaceré operácie – ramena, kolena či boku.

V Los Angeles si splnil sen

Supertalent z Trenčína sa v NHL etabloval okamžite vo svojej nováčikovskej sezóne 2000/01. Postupne sa stal lídrom Wild a držiteľom väčšiny ofenzívnych rekordov klubu. V lete 2009 prešiel do New Yorku Rangers, kde strávil necelé štyri sezóny.

Dve z nich patria medzi jeho najvydarenejšie v kariére, v klube však napriek tomu občas musel okrem zranení a súperov bojovať aj s trénerom Johnom Tortorellom. V závere prestupového obdobia v roku 2013 ho Rangers vymenili do Columbusu, odkiaľ o rok putoval do Los Angeles.

Začiatkom roka 2014 musel – opäť pre zranenia – vynechať olympiádu v Soči, no napokon sa pre neho ročník skončil najlepším možným spôsobom.

V tíme Kings našiel rýchlo spoločnú reč so slovinským centrom Anžem Kopitarom. So 14 gólmi bol najlepším strelcom play off a výrazne prispel k zisku Stanleyho pohára.

„Splnil sa mi veľký sen. Sezóna bola ako na hojdačke. Začal som v Columbuse, úvod nebol bohvieaký, dvakrát som bol zranený. Potom prišlo vykúpenie, keď som prestúpil do Los Angeles, kde som znovu dostal šancu zabojovať o trofej. A teraz tu sedím ako víťaz Stanleyho pohára,“ rozplýval sa dva dni po zisku slávnej trofeje v rozhovore pre Pravdu.

Hokejový svätý grál privítal na jeho už takmer tradičnej zastávke v Trenčíne a po prvý raz ho ukázal fanúšikom na letnom festivale Pohoda. Spolu s najbližšími si priamo zo Stanleyho pohára vychutnal obľúbený tatarák.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Marián Gáborík #Los Angeles Kings