Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budúcnosť slovenského hokeja? Je v 10-ročných chlapcoch, tvrdí Halák

Inkasoval štyri góly, no na Floride sa i tak tešil z víťazstva. Jaroslav Halák (32) priznáva, že hoci sa hokejistom New Yorku Islanders v zámorskej NHL darí, s defenzívou byť príliš spokojní nemôžu.

05.12.2017 15:57
debata

„Musíme zlepšiť defenzívu, taktiež hru v oslabení. V útoku je to oveľa lepšie,“ tvrdí skúsený slovenský brankár.

Jaroslav Halák prijíma gratulácie od... Foto: SITA/AP, Wilfredo Lee
Jaroslav Halák Jaroslav Halák prijíma gratulácie od spoluhráčov po víťaznom zápase New Yorku Islanders.

Nemáli sa vám víťazstvo 5:4 po samostatných nájazdoch z ľadu trápiacej sa Floridy?

Musím priznať, že to bolo všelijaké z oboch strán, najmä v druhej tretine. Jej priebeh výrazne ovplyvnili početné vylúčenia. Domáci nám dali dva góly v presilovkách. Dovtedy sme boli nejakí zakríknutí, ale keď nám strelili gól na 3:2, začali sme robiť správne veci a vďaka tomu rýchlo otočili skóre v náš prospech. Keby sme takto hrali celý zápas, určite by sme nemuseli ísť do predĺženia.

Islanders sa držia v popredí Východnej konferencie. Je vedenie klubu spokojné?

Čo sa týka bodov i nastrieľaných gólov, vládne spokojnosť. Horšie je to s defenzívou – dostávame viac gólov ako by sme chceli. Musíme vylepšiť najmä hru v obrannej tretine.

Ako sa zmenil váš tím oproti predošlej sezóne?

V podstate máme takmer rovnaký káder. Pribudli len dvaja veľmi dobrí mladí hráči Matthew Barzal a Joshua Ho-Sang. Obaja vynikajú rýchlosťou a súčasná NHL je najmä o nej. Navyše, dobre zapadli do mužstva a robia si svoju robotu výborne.

Zvykli si už fanúšikovia na halu Barclays Center, kde pôsobíte tretiu sezónu?

Hala je naozaj trochu od ruky, takže sa toho príliš veľa nezmenilo. Cez týždeň chodí na zápasy menej ľudí, ale cez víkendy je to tam celkom fajn. Ak budeme ešte viac vyhrávať a hrať dobre, ľudia si cestu na štadión nájdu.

Jaroslav Halák v akcii počas súboja proti New... Foto: SITA/AP, Kathy Willens
Jaroslav Halák Jaroslav Halák v akcii počas súboja proti New Yorku Rangers.

Klub vraj zvažoval aj prípadný návrat do Nassau Coliseum. Čo vy na to?

Zachytil som to aj ja, ale čo je na tom pravdy vedia iba kompetentní.

Nemrzí vás, že sa hráči z NHL nemôžu predstaviť na olympiáde v Pjongčangu?

Bolo to rozhodnutie NHL a hráčskej asociácie NHLPA. Už sa s tým nedá nič robiť, len akceptovať ho. Pre všetkých hráčov i fanúšikov je to, pochopiteľne, ško­da.

Čo hovoríte na nového reprezentačného trénera Craiga Ramsayho?

Príliš ho nepoznám. Nikdy sme sa nestretli v jednom klube, len ako súperi. Chalani však zatiaľ pod jeho vedením predvádzajú dobré výkony. Počul som, že plnia jeho pokyny a to prináša úspech.

Popri asistentovi Vladimírovi Országhovi a trénerovi brankárov Jánovi Lašákovi pomáhajú Ramsaymu aj ďalší bývalí výborní hokejisti Michal Handzuš a Ľubomír Višňovský. Ako to vnímate?

Chalani predtým odvádzali perfektnú robotu ako hokejisti a teraz sa snažia pomôcť slovenskému hokeju, aby sa opäť zodvihol. Kvalita na ich strane je vysoká a vedia odovzdať veľa skúseností mladším hráčom. Je to dobrý krok.

Jaroslav Halák na archívnej snímke z... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Jaroslav Halák Jaroslav Halák na archívnej snímke z reprezentačného tréningu.

Ako vnímate Miroslava Šatana v pozícii generálneho manažéra?

Miro sa, rovnako ako ostatní chalani, snaží pomôcť nášmu hokeju. Dlhé roky to robil ako hráč a veľká osobnosť na ľade, teraz sa v pozícii generálneho manažéra snaží dostať slovenský hokej na rovnakú úroveň, na akej bol desať či dvadsať rokov dozadu. Nie je to však otázka jedného či dvoch rokov, bude to trvať dlhšie. Naša budúcnosť sú súčasní 10–12 roční chlapci. S nimi treba pracovať, to prinesie ovocie.

V roku 2019 sa uskutočnia majstrovstvá sveta na Slovensku. Je to pre vás veľké lákadlo?

Vždy sa sústreďujem najmä na sezónu v zámorí. Musím sa snažiť podávať čo najlepšie výkony a pomáhať mužstvu víťaziť. Je to ešte príliš ďaleko, ale ak zdravie dovolí, tak prečo nie. Reprezentovať Slovensko bola pre mňa vždy veľká česť.

Myslíte už na blížiace sa Vianoce?

Najmä som rád, že môžem stráviť čas s najbližšími. S deťmi a manželkou. Počas sezóny sme stále na cestách a nevidíme blízkych, preto sa snažíme každý voľný deň tráviť práve s nimi.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Jaroslav Halák #New York Islanders