Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historický úspech pre český hokej. Rozhodca Suchánek viedol zápas NHL

Čiarový rozhodca Libor Suchánek, ktorý si vo štvrtok ako prvý český hokejový arbiter odbil premiéru v NHL, bol so svojím vystúpením celkom spokojný.

18.11.2017 12:54
debata
Český rozhodca Libor Suchánek za bránkou... Foto: SITA/AP, Julie Jacobson
Libor Suchánek, Thomas Greiss, Sebastian Aho Český rozhodca Libor Suchánek za bránkou Thomasa Greissa z New Yorku Islanders, vpravo krídelník Caroliny Sebastian Aho.

Spolu s hlavnými Davom Jacksonom a Kendrickom Nicholsonom a čiarovým Bradom Kovachikom rozhodoval duel New York Islanders s Carolinou (6:4).

„Bol som trochu nervózny, ale kolená sa mi netriasli. Pred zápasom som pokojne prespal celú noc, až som z toho bol sám prekvapený,“ povedal Suchánek v rozhovore pre českú verziu webu NHL.com/cs. Stal sa tretím európskym rozhodcom, ktorý dostal v najlepšej lige sveta šancu.

Švéd Marcus Vinnerborg a Rus Jevgenij Romasko sa v NHL predstavili ako hlavní rozhodcovia, Suchánek bol prvým čiarovým. „Nemám z toho zlý pocit. Celkovo to dopadlo dobre, aj keď tam boli nejaké veci, ktoré som mohol vyriešiť inak. Veľmi som sa snažil, aby som bol všade včas a nič neprehliadol. A samozrejme som sa tiež snažil nepliesť hráčom do cesty alebo aby sa odo mňa nejako neštastne neodrazil puk,“ uviedol Suchánek.

Dvadsaťosemročný arbiter po zápase vedel, že niektoré okamihy by riešil s odstupom inak. „Jeden ofsajd som odpískal veľmi skoro. Mal som nechať ofsajdovú výhodu, ale píšťalka bola rýchlejšia,“ uviedol.

Priamo v hľadisku sledovala Suchánkov debut jeho priateľka a na diaľku príbuzní a priatelia. „Viem, že kamaráti si privstali. Niekto sledoval tretinu, niekto celý zápas. Mám z toho radosť,“ vyhlásil Suchánek.

Supervízora NHL Ala Kimmel zaujal vlani na augustovom prípravnom zápase českých hokejistov na Svetovom pohári s Ruskom v pražskej O2 aréne. Vo februári tohto roka sa potom objavil v AHL a v septembri podpísal zmluvu s vedením NHL. Predstavil sa v prípravných zápasoch a v AHL.

Bol jedným zo šiestich nováčikov na listine rozhodcov na nový ročník NHL. Je na nej 80 rozhodcov, z toho 42 hlavných a 38 čiarových. Celkom 63 ich pochádza z Kanady, 15 z USA a dopĺňajú ich Romasko a Suchánek.

Českého debutanta pred časom ani nenapadlo, že by sa do NHL mohol niekedy dostať. „Rozhodcom som síce nejakých trinásť rokov, ale v posledných dvoch-troch sezónach bol môj rast naozaj veľký. Šampionát dvadsiatok, vlani kemp rozhodcov NHL, príprava na Svetový pohár, AHL a teraz NHL. Som veľmi rád, že som to dokázal,“ uviedol.

Zostrih zápasu NY Islanders – Carolina

Zatiaľ netuší, koľko šancí v NHL ešte dostane. „Skôr to beriem, ako to príde. Nezávisí to len odo mňa. Aj keď určite záleží na mojich výkonoch, delegáciu rozhodcov robí vedenie. Takže žiadne veľké ciele si nechcem dávať a sústredím sa na to, čo bude v najbližších dňoch,“ doplnil Suchánek.

Jeho úspech ocenil aj prezident Českého zväzu ľadového hokeja Tomáš Král. „Verím, že motivuje jeho kolegov i mladých hokejistov, ktorí o kariére s píšťalkou ešte len uvažujú,“ uviedol Kráľ v tlačovej správe ešte tesne pred Suchánkovou premiérou.

„Pracujeme na tom, aby sme vychovali čo najviac podobných talentov aj pre domáce súťaže, v ktorých sa na rozhodcov občas sťažujeme a nie vždy sme s ich výkonmi spokojní,“ dodal.

„Českí rozhodcovia majú v zahraničí veľké renomé, o čom svedčia počty nominácií na najvýznamnejších súťažiach, rovnako ako pôsobenie Antonína Jeřábka s Martinom Fraňom v KHL,“ povedal prezident českého zväzu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhodca #New York Islanders #Carolina Hurricanes #Libor Suchánek #hokejový rozhodca