Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mĺkvy Kanaďan a ukecaný Fín. Mocní káčeri sa starali o zázraky

V druhej polovici deväťdesiatych rokov vytvorili jednu z najnebezpečnejších ofenzívnych dvojíc v NHL. Obrancom súpera naháňali strach a v Anaheime v slnečnej Kalifornii naučili ľudí milovať hokej.

15.11.2017 22:45
Kariya Selänne Foto: ,
Teemu Selänne (vľavo) a Paul Kariya vtipkujú pred uvedením do Siene slávy NHL.
debata

Teemu Selänne a jeho bývalý spoluhráč a blízky priateľ Paul Kariya sa v pondelok dočkali veľkej pocty. Zaradili ich medzi najlepších hráčov histórie, keď ich slávnostne uviedli do Siene slávy NHL v Toronte. Kariéra oboch niekdajších hviezd ligy je úzko spätá s pôsobením v Anaheime, kde strávili najlepšie roky.

Bratia v tomto i ďalšom živote

Kariya si v slávnej lige udržiaval výnimočný priemer jeden bod na zápas (402 gólov a 587 asistencií v 989 stretnutiach) a v drese Kanady vyhral majstrovstvá sveta i olympijské hry. Keby ho nepribrzdili symptómy po viacerých otrasoch mozgu, iste by si v NHL odkrútil viac než 15 sezón. Deväť z nich v drese Mighty Ducks, sedem ako kapitán tímu.

Selänne vydržal v lige o šesť ročníkov dlhšie a okrem mnohých rekordov a medailí vo fínskej reprezentácii (4 zo ZOH a 2 z MS) sa dočkal i najvzácnejšej hokejovej trofeje. V roku 2007 dvihol nad hlavu vytúžený Stanleyho pohár. Už bez Kariyu a s pozmeneným názvom klubu na Anaheim Ducks.

„Nikdy by som tu nemohol stáť, keby som nedostal šancu hrať po tvojom boku. Navždy ostaneme bratia – v tomto i ďalšom živote,“ prihovoril sa počas slávnostného ceremoniálu 43-ročný Kariya svojmu o štyri roky staršiemu kolegovi.

„Poďakoval som mnohým, ale jednému chlapíkovi musím vysloviť vďaku osobitne. Paul je pre mňa bez debát suverénne najlepší hráč, s ktorým som si zahral v jednom tíme. Naučil som sa od teba veľmi veľa,“ opätoval fínsky kanonier chválu svojmu parťákovi z útoku.

Snažil sa vychovávať kamaráta

Jeden z najlepších strelcov histórie a najproduktívnejší muž olympijských turnajov potvrdil počas slávnostnej chvíle povesť zabávača, keď sa ešte raz obrátil ku Kariyovi.

„I keď som vždy vtipkoval, že polovicu platu dostávam za to, že hrám hokej a druhú len, aby som sa pokúsil z teba urobiť čo najnormálnejšieho človeka. Veľmi, veľmi si mi pomohol a som nesmierne hrdý na všetko, čo si dokázal. Veľmi pekne ti ďakujem,“ uviedol.

Obaja si spomenuli aj na pre mnohých zabudnutého Steva Rucchina, centra, ktorý robil za oboch hviezdnych krídelníkov čiernu robotu.

„Steve, celých deväť rokov si za mňa robil všetky tie veci, ktoré som ja nedokázal – napádal si rozohrávku súpera, vynikajúco sa vracal do obrany, bojoval v rohoch a bránil,“ vravel Kariya.

„Steve bol naozaj výnimočný a absolútne nedocenený hokejista. Viete si predstaviť, ako veľmi ho musia bolieť kríže z toho, ako nás nosil na chrbte celé tie roky? Ďakujeme ti za všetko,“ dodal Selänne.

Hoci boli Kariya a Selänne, jeden uzavretý a druhý otvorený, vzniklo medzi nimi výnimočné puto.

„S Teemum zažijete množstvo zábavy. Paul je naopak natoľko sústredený, že s ním niekedy nemôžete ani hovoriť. No keď sú spolu na ľade, vznikajú zázraky,“ komentoval ich spoluprácu bývalý spoluhráč Warren Rychel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Teemu Selänne #Anaheim Ducks #Paul Kariya