Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budaj: Tampa je nádherná. Deťom núka skvelé prostredie

Mnohí experti ich radia medzi favoritov sezóny. Podľa simulácie počítačovej hry NHL 2018 by mali hokejisti Tampy Bay dokonca získať Stanleyho pohár.

09.10.2017 09:26
Peter Budaj Foto: ,
Peter Budaj v drese Tampy Bay.
debata

Prispieť by k tomu mal aj slovenský brankár Peter Budaj (35), ktorý v úvode sezóny kryje chrbát tímovej jednotke Andrejovi Vasilevskému.

„Máme dobré mužstvo s výbornými hráčmi, ale musíme to potvrdiť aj na ľade. Na papieri sa o ničom nerozhoduje,“ tvrdí skúsený rodák z Banskej Bystrice.

Prvý zápas s Floridou ste vyhrali 5:3, v odvete na ľade súpera ste prehrali 4:5. Spokojný so vstupom do sezóny?

V sobotu mali domáci takmer 50 striel na bránku, hrali dobre, boli rýchlejší. Snažili sme sa zabrať najmä v obrane, v hre nás držal výborný brankár Vasilevskij, ale aj pre neho to bolo pri takom veľkom počte striel náročné. Niektoré veci musíme vylepšiť, aby sme vyhrávali viac zápasov.

S Floridou ste odohrali aj tri zo siedmich prípravných duelov. Nie je vzájomných zápasov priveľa?

Počas prípravy sa zostavy neustále menia, oba tímy skúšali rôzne veci. Vôbec nám neprekážalo, že hráme proti sebe, aspoň sme nemuseli veľa cestovať. Bola to dobrá príprava. Treba si uvedomiť, že každé mužstvo v lige je kvalitné, proti nikomu to nebudeme mať jednoduché. Tentoraz bola Florida lepšia a to nás stálo body.

Ako prebiehala príprava na sezónu?

Na začiatku sme boli v kempe šiesti brankári a všetko sme robili spolu. Postupne ostatných poslali preč a ostali sme dvaja. Snažil som sa ukázať v čo najlepšom svetle a využiť priestor, ktorý som dostal. Je dôležité pripraviť sa na sezónu psychicky aj fyzicky. Kľúčom k úspechu je najmä zostať zdravý a pomáhať mužstvu vyhrávať zápasy.

Zvykli ste si už v Tampe?

Nebol to žiaden veľký problém, keďže Tampa je nádherná. V lete bolo možno trochu teplejšie, než som čakal, ale to je najmä vec zvyku. Pre deti je Tampa skvelé prostredie.

Boli ste si obzrieť pláže a okúpať sa v mori?

Keď sa začala sezóna, nie je už na také niečo čas. Cez leto trošku, ale skôr sme sa vybrali len k bazénu. Na pláž to máme 30–40 míľ, čiže ďalej, ako keď sme bývali v Los Angeles.

Ako sa cítite v klube?

Fanúšikovia aj ľudia v klube ma prijali už v závere minulej sezóny veľmi dobre. Možno sa to nezdá, ale Tampa má jedných z najlepších fanúšikov v lige. Sú verní a mužstvu veľmi pomáhajú. Je skvelé hrať pred nimi.

Peter Budaj s novou maskou. Foto: Reuters, Brad Penner
Peter Budaj Peter Budaj s novou maskou.

Tréner Jon Cooper je právnik a v minulosti pôsobil na Wall Street. Ako sa to prejavuje na jeho správaní v šatni?

O tom, čo sa deje v šatni, sa verejne nehovorí. Jon je výborný tréner a má skvelý cit pre hru. Hokeju rozumie a má ho veľmi rád.

V minulej sezóne vám účasť v play off ušla o jediný bod. Bolo to cítiť počas kempu?

Vždy, keď sa klubu nepodarí dostať sa do play off, ľudia sa snažia analyzovať, kde sa stala chyba. Robili sme všetko pre to, aby to tentoraz bolo lepšie. Máme veľmi dobré mužstvo a verím, že sa nám to podarí. Máme výborných hráčov, ale musíme to potvrdiť aj na ľade. Na papieri sa o ničom nerozhoduje.

Opäť sa môžete spoliehať aj na kapitána Stevena Stamkosa. Ako veľmi dôležitý je pre mužstvo?

Steven je neskutočný líder, veľká osobnosť a skvelý hráč. Veľa už pre Tampu urobil. Či v kabíne alebo na ľade, je pre nás obrovským prínosom.

Úvod ročníka vyšiel českému útočníkovi Ondřejovi Palátovi. V dvoch zápasoch strelil tri góly. Čo hovoríte na jeho formu?

Ondřej je poctivý pracant, ktorý na ľade vydá zo seba všetko. Môžete ho poslať na ľad v akejkoľvek situácii – v oslabení, presilovke či pri hre bez brankára. Je dôležitou súčasťou tímu.

Môže dostať počas sezóny šancu v prvom tíme aj slovenský obranca Erik Černák?

Absolvoval vydarený kemp, dostal priestor a hral veľmi dobre. Fyzicky je výborne pripravený, ale musí na sebe aj naďalej poctivo pracovať. V tíme máme veľa skúsených obrancov, takže jeho šanca pravidelne hrávať zatiaľ nie je vysoká. Preto mu dajú priestor dostatočne sa vyhrať na farme. Musí si zvyknúť na mužský hokej, keďže doteraz pôsobil v juniorke.

V Montreale ste robili dvojku hviezdnemu Careymu Priceovi. Ostali ste v kontakte?

Občas si napíšeme, ale skôr len medzi sezónami. Keď sa to rozbehne, každý z nás má dosť svojich starostí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Budaj #Tampa Bay Lightning