Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr ide za Baby Jágrom. Keby kandidoval za prezidenta, ľudia by ho volili

Oblečie si dres deviateho klubu v NHL, po prvý raz kanadského. V Calgary ho čaká najnižší zárobok v profesionálnej kariére s výnimkou prvých troch sezón začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia.

04.10.2017 10:00
Jaromír Jágr Foto: ,
Jaromír Jágr.
debata

Dlho nebolo isté, či sa Jaromír Jágr vráti do zámoria alebo ostane pôsobiť v Európe a možno sa predstaví aj na olympiáde v Pjongčangu. Minulý týždeň už bol dokonca na spadnutie jeho štart za materské Kladno, ktorého je majiteľom – v druhej českej lige. Veľká sláva sa však nekonala. Fenomenálny hokejista po piatkovom tréningu oznámil, že kluby z NHL, s ktorými je jeho agent v rokovaní, si neprajú, aby nastúpil.

Útok na Howov rekord

Mnohí favorizovali najmä St. Louis. Klubu sa zranilo viacero hráčov, talentovaný Robby Fabbri vynechá celú sezónu. Jágr však dal prednosť Calgary. Napriek tomu, že s kanadským klubom podpísal zmluvu len na milión dolárov, pričom si ďalší môže zarobiť na bonusoch. Spočiatku sa nižšiemu kontraktu – v predošlom ročníku si zarobil na Floride 3,5 milióna – vyhýbal. Snažil sa udržať si hodnotu aj preto, aby mal v novom tíme lepšiu pozíciu a väčší priestor na ľade.

„Musím priznať, že možností nebolo veľa a ponuky boli približne rovnaké. V prospech Calgary hralo aj to, že bolo v hre od začiatku. Síce nie príliš intenzívne, ale stále sme boli v kontakte. St. Louis sa zranilo veľa hráčov, postupom času sa však budú vracať späť. Bral som to tak, že by som bol len nejaký doplnok. Flames so mnou počítajú. Viem však, že moja pozícia bude iná než na Floride,“ vysvetlil Jágr v rozhovore pre ČTK.

Ak mu bude slúžiť zdravie, mal by v Calgary zaútočiť na rekord Gordieho Howa v počte odohratých zápasov v základnej časti NHL – 1767. Na vyrovnanie jednej z legiend ligy mu chýba 56 stretnutí. Druhý je aj v počte nazbieraných bodov (1914), tam však stráca na Wayna Gretzkého viac než 900 bodov.

„Mohol som skončiť v ktoromkoľvek klube NHL, no zároveň i v žiadnom. Moje šance šli pár dní po otvorení trhu s voľnými hráčmi rapídne dole. To už boli ponuky veľmi nízke. Keď sa blížia kempy, kluby dajú radšej šancu mladším hráčom, aby sa ukázali,“ poznamenal dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára a olympijský víťaz z Nagana, ktorý prípadný skúšobný kontrakt apriori odmietol.

Tkachuk, Gulutzan a Frolík

V tíme Flames sa okrem hviezdnej dvojice Gaudreau, Monahan stretne aj s minulosezónnym nováčikom Matthewom Tkachukom. Jeho otca Keitha draftovali do NHL v tom istom roku (1990) ako Jágra.

„Je šialené, keď si uvedomíte tie súvislosti. Jágr bol najlepší hráč NHL už v čase, keď ja som ešte nebol ani na svete. Pokúsim sa vyťažiť čo najviac z toho, že si s ním zahrám,“ cituje 19-ročného mladíka The Canadian Press.

Tkachuk nie je zďaleka jediný hráč Calgary, ktorý sa narodil až potom, ako prišiel Jágr do NHL. V súčasnom kádri Flames ich je viac než polovica – 13 z 23. Tréner Calgary Glen Gulutzan je od Jágra len o necelý rok starší a stretol sa s ním už v Dallase. Kanadský kouč potvrdil, že s ním Jágr ešte pred podpisom zmluvy telefonoval.

V Calgary bude mať minimálne jedného krajana. Jedným z lídrom mužstva by mal byť Michael Frolík, v minulosti prezývaný aj Baby Jágr. „Skúsenejší hráč ako Jágr neexistuje,“ usmieval sa v pondelok v rozhovoroch pre zámorské médiá Frolík.

Ten avizoval, že Jágr by sa tímu hodil už v auguste. „Doma je Jágr obrovský pojem. Každý ho všade pozná. Je ako boh. Keby kandidoval na prezidenta, ľudia by ho volili,“ doplnil Frolík.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Jaromír Jágr #Calgary Flames