Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Réway už vysadil lieky na srdce. Je v Montreale a predpokladá štart v AHL

Slovenský hokejista Martin Réway je po problémoch so srdcovým svalom a imunitným systémom po roku späť v Montreale Canadiens.

08.09.2017 09:34
Martin Réway Foto: ,
Martin Réway.
debata

Dvadsaťdvaročný talentovaný útočník sa vo štvrtok objavil na ľade, keď naň vykorčuľoval v prvý deň kempu nováčikov tímu. „Po dlhom čase je to pre mňa veľká šanca byť späť. Viem, že bude veľmi ťažké sa vrátiť, ale tvrdo pracujem a trénujem. Verím, že návrat sa uskutoční tak rýchlo, ako to len bude možné,“ povedal Réway po príchode do tímu Canadiens.

Pred minuloročným prípravným kempom Montrealu Canadiens ochorel, následne strávil dlhý čas v nemocnici „Necítil som sa dobre, našli mi vážny problém so srdcom, a tak som musel odpočívať. Mal som vysokú horúčku. Udialo sa to tak rýchlo. Nemohol som robiť žiadne cvičenia ani pohyby počas prvých troch-štyroch mesiacov. Keď ste hokejista, viete, aké je ťažké prestať s tým, čo milujete. Keď sa však vrátite, myslím si, že ste viac nabudený,“ pripomenul strastiplné obdobie.

Počas nútenej prestávky pokračoval v štúdiu ekonómie, rok bez hokeja označil za nudný: „Dúfam, že už nebudem musieť študovať, už nemám záujem. Strávil som viac času s rodinou, to bola pozitívna súčasť choroby.“

Od lekárov Canadiens dostal pred piatimi mesiacmi povolenie korčuľovať a pred návratom za more sa pripravoval so slovenským tímom HC 05 iClinic Banská Bystrica. V prvý deň po príchode do Kanady nezaberal naplno, podotkol, že jeho kondícia bude prichádzať postupne. Budúci týždeň sa zúčastní na hlavnom kempe Montrealu Canadiens, pričom očakáva, že sa bude rozohrávať v novej sezóne vo farmárskom tíme v AHL.

„Bol som prekvapený, že moje ruky neboli také zlé, ako som očakával. Nohy také dobré neboli, ale to je samozrejmé po tom, ako som rok nehral,“ dodal.

„Myslím si, že odvtedy, čo som na ľade, je to zo dňa na deň lepšie. Niekedy nemôžete zmeniť veci, ktoré sa vám stanú. Musíte s nimi bojovať. Je to pre mňa dobrá skúsenosť a verím, že nik neuvidí rozdiel,“ dúfa v návrat formy.

Podľa vlastných slov už nemusí brať lieky a verí, že ďalšie problémy so srdcom neprídu. V piatok odchádza mužstvo na turnaj nováčikov do Toronta, kde by sa malo stretnúť s domácimi Maple Leafs a Ottawou Senators.

V roku 2013 bol Réway draftovou voľbou Montrealu vo štvrtom kole, celkovo 116. vybraným hokejistom. Od ukončenia pôsobenia v tíme Gatineau Olympiques v rámci kanadskej juniorskej ligy QMJHL strávil dve sezóny v Európe. Pôsobil v drese pražskej Sparty a okúsil aj švajčiarsku najvyššiu súťaž (HC Fribourg-Gottéron). V ročníku 2016/2017 pre spomenuté zdravotné problémy neodohral ani jeden zápas.

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Martin Reway