Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V KHL je dopingový hriešnik, pre NHL je čistý. Zaripov sa sťahuje za oceán

Kto by to povedal, že v časoch prísnych opatrení voči ruským športovcom podozrivým z dopingu nájde hviezdny ruský dopingový hriešnik z Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) útočisko v severoamerickej NHL?

01.09.2017 12:50
Belarus Hockey Worlds Foto:
Danis Zaripov (v bielom) na archívnej snímke v drese ruskej reprezentácie.
debata (6)

Koncom horúceho júla udrel do ruskej KHL dopingový blesk. Danis Zaripov, 36-ročný trojnásobný majster sveta a štvornásobný víťaz Gagarinovho pohára (dvakrát s Kazaňou, dvakrát s Magnitogorskom) dostal zákaz činnosti na dva roky za pozitívny nález.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) informovala predstaviteľov KHL, klubu i hráča, že v jeho vzorke našli látky, ktoré patria do tried S6.b (stimulátory, konkrétne pseudoefedrín) a S5 (diuretiká a maskujúce substancie).

NHL podáva ruku

Šikovný ľavý krídelník prerušil prípravu s klubom. Dušoval sa, že vedome nič nedovolené neužil a oznámil, že sa pokúsi očistiť svoje meno na Športovom arbitrážnom súde v Lausanne. Po dvoch rokoch trestu – zákaz činnosti má do 22. mája 2019 – by už sotva pokračoval v úspešnej kariére. Dovtedy nemôže hrať v nijakej súťaži, ktorá patrí pod jurisdikciu IIHF, teda ani v KHL.

Mesiac po nepríjemnej dopingovej zvesti blikla zo zámoria Rusovi nádej, že hokejový vak nemusí nadobro odložiť do kúta. Vedenie NHL oznámilo, že produktívny ruský veterán môže pôsobiť v najlepšej lige sveta. Látky, na ktoré ho pozitívne testovali, nie sú zakázané v jej antidopingových pravidlách.

Ajhľa, aký obrat! – bodro reagujú na novú skutočnosť viaceré ruské médiá. Vymeniť KHL za NHL považujú za výhodný krok pre obe strany. Aj so smiechom cez slzy, že NHL, v ktorej Zaripov doteraz nehral, urobila preňho viac než KHL, v ktorej pôsobil od jej vzniku a patril k jej ozdobám (odohral 603 zápasov s bilanciou 254 gólov, 311 asistencií). Ba aj s ironickým konštatovaním, že NHL z najvyššieho bodu Sochy slobody kašle na pravidlá IIHF.

Benevolentnejší prístup

Ako je možné, že hokejista s dopingovým priestupkom môže pokračovať v kariére v NHL? Má mäkšie pravidlá?

„Zjednodušene – má. Najväčšie zámorské profesionálne ligy – americký futbal, bejzbal, basketbal a hokej – sú súkromné organizácie, nepatria pod pôsobnosť Medzinárodného olympijského výboru. Už približne desať rokov kompetentní riešia, aby antidopingové pravidlá platili pre všetkých. Pred piatimi rokmi predstavitelia spomenutých profilíg dali najavo, že majú záujem o zjednotenie pravidiel, no skutočnosť je iná. Majú istú autonómnosť. Základné princípy síce prijali, ale pri niektorých látkach si vymohli benevolentnejší prístup – aj v súvislosti so sankciami. Týka sa to aj pseudoefedrínu,“ vysvetľuje Miroslav Motyčík, prezident Slovenskej antidopingovej akadémie.

Potvrdzuje to aj oficiálne vyhlásenie NHL.

„Pán Zaripov má právo podpísať kontrakt a hrať v NHL bez hrozby akýchkoľvek obmedzení alebo trestov. Pri tomto riešení sme vychádzali z niekoľkých vážnych faktorov. Prvým a možno najdôležitejším je rozdiel medzi zoznamom zakázaných preparátov NHL a kódexom Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Pseudoefedrín nie je na zozname zakázaných látok v NHL. V procese dokazovania sa vyskytlo niekoľko narušení procedúry, ktoré mohli uškodiť hokejistovej reputácii a ovplyvniť verdikt Medzinárodnej hokejovej federácie. Hokejista nemal možnosť osobne sa obhájiť a vysvetliť pozitívny nález,“ uvádza sa v stanovisku NHL.

Российский хоккеист Данис Зарипов, ранее отстраненный на два года из-за допинга, заявил, что получил разрешение выступать в Национальной хоккейной лиге и поблагодарил правление НХЛ за предоставленную возможность. Как думаете, какую команду из Северной Америки усилит четырехкратный обладатель Кубка Гагарина и трехкратный чемпион мира? Фото: Алексей Дружинин/РИА Новости. #Хоккей #Зарипов #НХЛ #NHL #Zaripov

Príspevok, ktorý zdieľa rsportru (@rsportru),

Zaripov: Ešte nekončím!

Ešte nie je známe, aký klub NHL – a či vôbec nejaký – siahne po Zaripovovi. Najčastejšie sa skloňuje nováčik z Las Vegas. Tam by s krajanom Vadimom Šipačovom mohli utvoriť úderné duo a oprášiť spoluprácu z ruskej reprezentácie.

Ústretovosť NHL však dala Zaripovovi nádej. „Správu o tom, že môžem hrať v NHL, som prijal s optimizmom. Je pekné, že prídu aj príjemné zvesti v tejto neľahkej situácii. Zažil som prvú radosť za posledný mesiac,“ uviedol Danis pre denník Sovetskij sport. Zdôraznil, že opäť dostal chuť do tvrdej prípravy.

„V Kazani trénujem – minimálne dvojfázovo. Mám v hlave, že sa kedykoľvek môže ozvať klub z NHL. Pre mňa to znamená, že musím byť pripravený na svojej úrovni. To je hlavná motivácia, ktorá ma drží v náročnom režime. Ostáva jediné – podpísať kontrakt. Kariéru ešte ukončiť nehodlám. Zároveň verím, že sa obhájim aj na arbitrážnom súde,“ prízvukuje. Ak by uspel, mohol by reprezentovať Rusko vo februári na olympijskom turnaji v Pjongčangu; ale to by nesmel hrať v NHL.

Dokedy bude trvať rozdiel v posudzovaní zakázaných látok medzi KHL a NHL?

„Pravidlá o jednotnom posudzovaní dopingu sa zbližujú, aj jednotlivé štáty sú signatármi Svetového antidopingového kódexu, no istý čas to ešte potrvá,“ mieni Motyčík.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Danis Zaripov #HL