Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Daňo: Diéta zabrala, schudol som a zrýchlil

Počas troch sezón v zámorí si obliekal dresy troch rôznych klubov NHL. O to je radšej, že budúci ročník začne opäť ako hráč Winnipegu. Ešte v júni podpísal s Jets nový ročný jednocestný kontrakt na 850 000 dolárov.

17.08.2017 06:00
Marko Daňo Foto: ,
Marko Daňo.
debata

„Keby si ma v rozširovacom drafte vybralo Las Vegas, bola by to nová výzva, ale vo Winnipegu som veľmi spokojný. Usadil som sa tam, poznám mesto i spoluhráčov a máme perfektného trénera,“ pochvaľuje si útočník Marko Daňo (22).

Ako trávite leto?

Už štvrtý týždeň sa pripravujem na ľade s Duklou a k tomu mám individuálne tréningy navyše. Doprial som si aj dovolenku, po ôsmich týždňoch hrubej prípravy sme boli s priateľkou v Turecku. Teraz makám päť dní v týždni a na víkendy chodievame po Slovensku na rôzne wellness pobyty. Počas nich netrénujem, regenerujem.

Pôvodne ste chceli s klubom podpísať dvojročnú zmluvu. Ste spokojný aj s ročnou?

S agentom sme si povedali, že je to viac-menej jedno. Ak mi vyjde sezóna, budúca zmluva môže byť lepšia. V opačnom prípade mi ponúknu asi aspoň kvalifikačnú ponuku. Prioritou bolo, aby bola zmluva jednocestná. Čo sa týka financií, nemohol som príliš vyskakovať, predošlý ročník som nemal vydarený. Najdôležitejšie je, že sa môžem vrátiť do NHL a azda v nej konečne odohrám plnú sezónu.

Nakoľko vám pomôže fakt, že máte jednocestnú zmluvu?

Verím, že mám na to, aby som odohral sezónu hore aj s dvojcestnou zmluvou. Takto je to však jednoduchšie pre psychiku. Verím, že si teraz miesto v prvom tíme vybojujem najmä výkonmi v kempe a nie tým, akú mám zmluvu. Chápem, že NHL je biznis a kluby potrebujú opatrne narábať s platovým stropom. Keď som mal dvojcestnú zmluvu, bol som ideálny typ, ktorý môžu poslať na farmu a neprídu o mňa.

Aký cieľ si okrem stabilného miesta v zostave dávate?

Byť platný hráč a nazbierať o čosi viac bodov. Dúfam, že so mnou budú tréneri spokojní a odohrám čo najlepšiu sezónu. V závere predošlej som mal pohovor s trénerom. Povedal mi, že nemá problém postaviť ma do prvej či druhej päťky, ak na to budem mať. Pokojne sa však môže stať, že budem nastupovať v tretej či štvrtej. Nemám problém so žiadnou pozíciou v mužstve. Čím lepšie budem hrať, tým viac priestoru dostanem.

Vaším gólovým maximom je osem zásahov za Columbus v sezóne 2014/15. Máte aj strelecké méty?

Rád by som sa dostal do dvojciferných čísel. Čím viac gólov nastrieľam, tým lepšie. Prvý cieľ je však desiatka.

Ako ste prežívali rozširovací draft Las Vegas, keďže ste počas neho mali štatút nechráneného hráča?

Povedal som si, že to aj tak neovplyvním, preto som na to nemyslel. Som rád, že som ostal vo Winnipegu, nemusím sa sťahovať a spoznávať nové mesto i spoluhráčov. Náš káder sa príliš neobmenil. Prišiel len brankár Steve Mason. Mal by byť prínosom. Verím, že máme možnosť prebojovať sa do play off a potom sa pokúsiť zaútočiť na Stanleyho pohár.

Najväčšou hviezdou Winnipegu je Patrick Laine. Aký dojem na vás spravil vo svojej nováčikovskej sezóne?

Skvelý hráč a super chlapec. Mať takú strelu v osemnástich rokoch, klobúk dole. Má pred sebou veľkú budúcnosť a je len na ňom, ako s tým naloží. Bol pre nás veľkým prínosom. Keď som sa rozprával s brankárom Ondrom Pavelcom, vravel mi, že takú strelu, ako má Patrick, ešte nevidel. Na tréningoch strieľa gól za gólom. Má to veru nadelené od pánaboha. Istotne sa stane kľúčovým hráčom Jets a očakávam, že v klube vydrží veľa veľa rokov.

Čo vás uspokojilo a s čím ste neboli spokojný v predošlej sezóne?

Začal som na farme, odohral tam šesť dobrých zápasov a zavolali ma hore. Podával som dobré výkony, všetci boli so mnou spokojní – chválili ma tréneri, manažéri aj spoluhráči. Nastupoval som v druhej či tretej päťke a pár stretnutí som odohral aj v prvej. No prišlo zranenie a vynechal som deväť týždňov. To je dlhé obdobie. Je náročné vrátiť sa späť do kolotoča a byť v potrebnej forme. Trochu som sa vytrápil a naskakoval už len vo štvrtej lajne. Zranenia však patria k hokeju. O to viac som v lete makal, aby som sa pripravil na novú sezónu.

Mali na vás v klube pri rozlúčke špeciálnu požiadavku?

Apelovali na mňa, aby som schudol. Po zranení som totiž nabral tuky. Povedali mi, v akých hodnotách telesného tuku sa mám pohybovať. Nastavili sme si špeciálny jedálniček, funguje veľmi dobre. Zo 105 kilogramov som schudol na 97 až 98. Merania ukázali, že na svaloch som neschudol a dole šiel len tuk. To je super. Cítim sa lepšie a pri zmene smeru som obratnejší. Popracoval som aj na korčuľovaní. Pred či po tréningoch som na tom individuálne zamakal.

Majstrovstvá sveta ste vynechali. Aký bol hlavný dôvod?

Nemal som podpísanú zmluvu, pol sezóny som bol zranený a v závere som nemal ani potrebnú formu. Jednoducho som si neveril. Ak by som mal dobrú formu, šiel by som aj bez zmluvy. To som aj naznačil generálnemu manažérovi Róbertovi Švehlovi pri našom prvom telefonáte. No potom som sa zranil a už to nebolo ono. Ak by som šiel, možno by som si urobil ešte väčšiu hanbu.

Mrzí vás, že hráči z NHL nebudú na olympiáde v Pjongčangu?

Je to veľká škoda, ale musíme všetci akceptovať rozhodnutie NHL. Úroveň olympijského turnaja takto klesne.

Reprezentácia má nového trénera. Registrovali ste Craiga Ramsayho počas doterajšej kariéry?

Vôbec nie. Len som si prečítal, že hrával v NHL a potom v nej trénoval tridsať rokov. Videl som nejaké fotky z obdobia, keď viedol Atlantu, takže po príchode do Winnipegu sa spýtam masérov, ktorí by si ho mali pamätať, čo je zač.

Čo hovoríte na zvolenú kanadskú cestu?

Som veľmi spokojný. Je veľký rozdiel v tom, ako to funguje v zámorí a ako to vyzeralo trebárs na MS. Jedným z dôležitých detailov je rozbor súpera a príprava na zápasy. V tomto bude Ramsay asi na vysokej úrovni a množstvom informácií hráčom pomôže. Hrá sa jednoduchšie, keď viete, kde máte byť a čo robiť. Verím, že prinesie systém a zjednotí to, každý bude vedieť, na čom je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Daňo #Winnipeg Jets