Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do NHL pritiahol Švehlu. Spolu boli aj vo finále

Trikrát mal na dosah vytúžený Stanleyho pohár, no posledný krok jeho mužstvá nikdy nezvládli. I tak patrí Bryan Murray medzi legendárnych trénerov a funkcionárov zámorskej NHL.

13.08.2017 13:58
debata
Bryan Murray zomrel v sobotu 12. augusta 2017... Foto: SITA/AP, Sean Kilpatrick
Bryan Murray Bryan Murray zomrel v sobotu 12. augusta 2017 na rakovinu.

Sedemdesiatšty­riročný Kanaďan, ktorý ešte v sezóne 2015/16 zastával pozíciu generálneho manažéra Ottawy, prehral v sobotu dlhoročný nerovný boj s rakovinou hrubého čreva, ktorá sa rozšírila aj do pečene a pľúc.

Fanúšikovia súčasnej NHL si ho budú pamätať najmä zo štruktúr Senators, kde pôsobil bez prestávky od roku 2004. Najprv ako hlavný tréner a neskôr generálny manažér. V uplynulej sezóne už figuroval, aj z dôvodu zdravotných problémov, len v pozícii poradcu klubu.

Pred Ottawou však Murray trénoval aj vo Washingtone, Detroite, Floride a Anaheime. Vo všetkých kluboch s výnimkou Capitals (1981 až 1990) zastával aj pozíciu generálneho manažéra. Celkovo zotrval v NHL 35 rokov bez prestávky.

„Práve Bryan ma dotiahol na Floridu. Dal mi šancu hrať NHL. Práva na mňa získal výmenou z Calgary, ktoré ma draftovalo. S ním som podpisoval svoje prvé kontrakty v profilige. Zažil som ho ako funkcionára i trénera. Bol to veľmi dobrý človek, ktorý dokonale rozumel hokeju. Počas môjho pôsobenia na Floride mi dal množstvo cenných rád,“ spomína na Murrayho Róbert Švehla.

Niekdajší vynikajúci obranca po prvý raz nazrel do NHL v závere ročníka 1994/95 po ukončení klubovej sezóny v Malmö. „Ešte som odohral štyri zápasy na MS B-kategórie v Bratislave, kde sme si vybojovali postup medzi elitu. Následne som odletel do zámoria a absolvoval prvých päť stretnutí v NHL. Do play off sme vtedy nepostúpili, no už v ďalšej sezóne sme siahali na Stanleyho pohár,“ hovorí Švehla.

Za výbornú prácu získal Murray v lete 1996 ocenenie pre najlepšieho funkcionára NHL. Pár týždňov predtým sa však jeho Panthers museli vo finále skloniť pred Coloradom po jasnom priebehu 0:4 na zápasy.

„Stanleyho pohár síce nikdy nezískal, ale má za sebou bohatú kariéru a výborné štatistiky. Patril medzi najslávnejších trénerov NHL a vyhlásili ho za trénera i generálneho manažéra roka, čo v zámorí čosi znamená. Pamätám si, že nad hokejom premýšľal každý deň a chodil sa pozerať i na naše tréningy,“ dodal Švehla.

Murray odkoučoval v základnej časti NHL 1239 stretnutí a 620 z nich vyhral. V play off to najďalej dotiahol v sezóne 2006/07. Mužstvo v obrane s Andrejom Meszárošom (jeden duel odohral aj Tomáš Malec) prehralo vo finále s Anaheimom 1:4 na zápasy. Ešte v úvode svojej kariéry získal v roku 1984 cenu Jacka Adamsa pre najlepšieho trénera ligy.

Vo finále Stanleyho pohára bol zainteresovaný ešte raz. V roku 2003 bol generálny manažér Anaheimu, ktorý podľahol New Jersey 3:4 na zápasy.

„Bryan bol jednou z najväčších osobností v histórii hokeja, zároveň skvelý otec, učiteľ a mentor,“ vyhlásil pre klubovú stránku majiteľ Senators Eugene Melnyk. O tom, že Murray vybudoval počas predošlých rokov v Ottawe výborný tím svedčí aj fakt, že Senators sa v minulom ročníku dostali až do finále play off proti Pittsburghu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Andrej Meszároš #Róbert Švehla #Bryan Murray