Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankár roka Budaj: Všetko vychádzalo v môj prospech. Bolo to krásne

Má za sebou najlepšiu sezónu v kariére. Začal ju síce na farme Los Angeles v AHL, no nakoniec odchytal v slávnej NHL za Kings a po februárovej výmene do Tampy Bay za Lightning spolu až 60 stretnutí. Po vydarenom ročníku si ho Tampa zaviazala na ďalšie dve sezóny.

10.08.2017 12:00
debata
Najlepší brankár za rok 2017 Peter Budaj. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Peter Budaj Najlepší brankár za rok 2017 Peter Budaj.

„Krásny príbeh. Vďakabohu som zdravý, darilo sa mi a som veľmi rád, že ostávam v Tampe ďalšie dva roky," priznáva Peter Budaj (34), ktorý obsadil v ankete Hokejista roka tretiu priečku a zvíťazil v kategórii brankár roka.

O reštarte kariéry

Pýta sa ma na to veľa ľudí, na Slovensku aj v Amerike. Nedá sa povedať, že by sa v mojom živote udialo niečo radikálne. Aj keď som bol pred dvoma rokmi dole, stále som hokej miloval, chcel ho hrať a veril som si, že na to stále mám. Všetko nakoniec vyšlo v môj prospech a bolo to krásne. Sú to momenty, ktoré si budem navždy pamätať. Moja sezóna mala veľmi priaznivý ohlas u fanúšikov aj v médiách. Mám pocit, že to bolo až surreálne.

O najemotívnejšom momente sezóny

Nečakal som, čo všetko sa môže stať. Bol to veru zaujímavý rok. Pamätám si, ako som pozeral úvodný zápas sezóny, v ktorom sa zranila jednotka Kings Jonathan Quick. Narýchlo ma zavolali hore, bol to krásny pocit. V tom momente som mal na konte 297 zápasov v NHL. Túžil som pokoriť hranicu 300 a dnes ich mám vyše 350. Odohral sa aj veľmi smutný moment, zomrel môj kamarát Marek Svatoš. V ten deň sme hrali s Calgary, vychytal som shutout… Celá sezóna prinášala momenty, ktoré budem mať ešte dlho pred očami. Nevymenil by som tie pocity za nič na svete.

O výmene do Tampy

Nedá sa to brať tak, či to bolo za trest alebo za odmenu. Bola to jedna z tých ťažkých situácií, keď počas kariéry zistíte, že hoci ste profesionálny športovec, i tak ste len majetok klubu a ten si s vami môže robiť čo chce. Jednoducho, šport a biznis v jednom. V LA urobili, čo si mysleli, že je pre nich najlepšie. Som rád, že som sa ocitol v Tampe. Je to skvelá organizácia s výborným vedením. Máme dobré mužstvo.

Zákrok Petra Budaja v drese Tampy po strele... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
Peter Budaj, Rick Nash, Zákrok Petra Budaja v drese Tampy po strele Ricka Nasha z New Yorku Rangers.

O prostredí na Floride

Bol som tam síce krátko, ale základný prehľad o meste a prostredí už mám. Cez leto sme v Tampe zapísali syna do školy a zabývali sa tam. Prostredie sa nám páči, malo by nám to tam všetko vyhovovať. Los Angeles aj Florida sú z pohľadu osobného života ozaj skvelé destinácie. Aj hokejovo je to tam však fajn. Kings vyhrali za ostatných päť rokov dvakrát Stanleyho pohár a Tampa bola raz vo finále.

O rokovaniach o novej zmluve

Bolo to celkom rýchle. Chcel som tam ostať, vyhovovalo mi mužstvo, spoluhráči aj prostredie. V tíme je veľa talentu a môže sa dostať na vysoké méty. Keďže sa tam páčilo aj mojej rodine, nebolo veľmi nad čím uvažovať. Som rád, akú zmluvu mi navrhli a je super, že sme sa dohodli.

O svojej pozícii

Viem, že Andrej Vasilevskij je jednotka i to, kde je moje miesto. Každý brankár však chce chytať. Pokúsim sa vlastnou výkonnosťou ukázať, že môžem pomôcť mužstvu vyhrávať zápasy. Obaja budeme ťahať za rovnaký koniec povrazu, aby sme dostali mužstvo čo najvyššie. Či budem chytať, to už nie je v mojich rukách. Len sa pripravím čo najlepšie, aby mi v tíme verili.

O trende mladých a vysokých brankárov

Otázka veku je v dnešnej dobe trochu zvláštna. Všetci hovoria, že mladosť je perspektíva, čomu rozumiem. No aj skúsenosť je potrebná. Základom je, že musíte mať hokej stále rád, makať, ako treba a bojovať, aby ste ukázali svoje schopnosti. Súťaživosť mám hlboko zakorenenú a hokej milujem. Kľúčová musí byť výkonnosť a nie vek.

O ambíciách Lightning

Nakúpili sme dobrých hráčov, i keď niektorí nám zase odišli. Minulý rok nám ušlo play off o bod a som presvedčený, že naň máme. Hráči sú opäť o rok starší a skúsenejší. Dôležité bude zachytiť začiatok sezóny. Do ligy pribudlo nové mužstvo Las Vegas a aj ostatné tímy robili veľké zmeny v kádroch, bude to zaujímavé. Nášmu mužstvu však verím.

O situácii v slovenskom hokeji

Reprezentovať Slovensko je vždy niečo úžasné. Na šampionáte v Kolíne som sa nepredstavil. Nemal som zmluvu a nechcel som riskovať zranenie. V posledných rokoch sme nedosahovali najlepšie výsledky, no verím v priaznivú zmenu. Miro Šatan by k nej mal dopomôcť. Bol skvelý hráč, je super človek. Urobí všetko preto, aby sa naša reprezentácia dostala tam, kam patrí.

O titule Banskej Bystrice

Úžasná vec. Vedenie, tréneri aj hráči dosiahli skvelý úspech. V tíme všetko zapadlo, ako malo, chalani si zaslúžia uznanie. Hrali veľmi dobre. Teším sa aj z víťazstva Vlada Országha v ankete tréner roka. Odviedol kus poctivej roboty, je to super chalan. Už ako hráč bol veľký pracant. Študuje, vzdeláva sa a posúva sa vpred. Toto je len začiatok jeho trénerskej kariéry.

O neúčasti hráčov NHL na olympiáde

To je bohužiaľ mimo mojej réžie. Reprezentovať svoju krajinu na olympiáde, najvyššom fóre, je snom každého športovca a je to smutné, ale čo sa s tým dá robiť. NHL sa rozhodla a ja to neovplyvním. Nemá zmysel sa nad tým viac zamýšľať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Budaj #Tampa Bay Lightning