Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žiadna arbitráž. Tatar sa dohodol, v Detroite zarobí balík

O novom kontrakte slovenského hokejového reprezentanta Tomáša Tatara s tímom NHL Detroit Red Wings napokon nerozhodla arbitráž.

22.07.2017 08:30 , aktualizované: 09:22
Tomáš Tatar Foto: ,
Tomáš Tatar.
debata (1)

Tatar a Detroit sa ešte pred konečným ortieľom arbitrážneho konania dohodli na štvorročnej zmluve na 21,2 milióna amerických dolárov. V najbližšej sezóne NHL 2017/2018 šikovný slovenský krídelník zarobí 4,875 mil. USD, v ďalších dvoch 5,5 mil. USD a v tej poslednej – do konca ročníka 2020/2021 3,2 mil. USD. Súčasťou zmluvy sú aj bonusy 1,125 mil. USD v prvom roku a 1 milión USD v poslednom roku zmluvy. Doteraz slovenský hokejista ukrajoval z ročného rozpočtu klubu 2,75 milióna dolárov.

„Je vzrušujúce, že sme nakoniec našli cestu k dohode. Veľmi som chcel zostať v Detroite, mám to tu rád, prostredie aj ľudí, či spoluhráčov v šatni. Mnohí sa stali mojimi dobrými priateľmi. Bolo to celé trochu stresujúce a nechcel som, aby sa to dostalo až na arbitráž. Ľudia majú o arbitráži nie najlepšiu mienku, ale napokon to nebolo také zlé. S Kenom Hollandom nás spájajú dobré vzťahy a stále sme hľadali možnosti, ako nájsť cestu k sebe aj v súvislosti s novou zmluvou,“ povedal Tomáš Tatar v konferenčnom hovore ešte v piatok večer.

Vedenie NHL upozorňuje, že Tatarov prípad je podobný Čechovi Ondřejovi Palátovi, s ktorým tím Tampa Bay Lightning napokon tiež podpísal dlhodobý kontrakt ako s obmedzeným voľným agentom. Detroit v uplynulej sezóne NHL nepostúpil do play off prvýkrát od ročníka 1989/1990. Od septembra sa Red Wings sťahujú do novej arény, ktorá by v ich prípade mohla znamenať aj nový – lepší začiatok. Jeho plnohodnotnou súčasťou bude aj Tomáš Tatar.

V uplynulej sezóne bol Tatar s 25 gólmi najlepší strelec Red Wings, nazbieral aj 21 asistencií, čo znamenalo tretiu priečku v tímovom kanadskom bodovaní za kapitánom Henrikom Zetterbergom (68) a Gustavom Nyquistom (48). Za ostatné tri sezóny odohral Tomáš Tatar za Detroit 245 zápasov s bilanciou 75 gólov a 72 asistencií. V polovici apríla podstúpil operáciu problémového ramena, podľa lekárov by sa mal zotavovať štyri až šesť mesiacov. Slovenský hokejista aktuálne tvrdí, že proces rehabilitácie prevyšuje očakávania a bude chcieť vstúpiť do novej sezóny už na jej začiatku.

„V Detroite som sa práve stretol s lekárom. Nepociťujem problém pri tréningu či nastreľovaní pukov. Aj pohybový rozsah je v poriadku. Myslím si, že by som mal byť pripravený na predsezónny kemp. Oproti pôvodnému plánu uzdravovanie je rýchlejšie. Mal by som byť zdravý na začiatku sezóny,“ uviedol Tatar podľa nhl.com.

Myseľ produktívneho útočníka už začína zamestnávať nová sezóna. „Príde k nám niekoľko mladých hráčov, myslím si, že vyzerajú celkom dobre. Mali by nám pomôcť, ale dobré je aj ďalšie angažovanie skúseného Trevora Daleyho. Musíme byť lepší ako v minulej sezóne, všetci do jedného, aby sme nezažili ďalšie sklamanie. NHL je momentálne veľmi vyrovnaná súťaž. O play off bude opäť poriadna bitka. Nebude to ľahké, musíme byť dobre pripravení,“ skonštatoval burcujúco strieborný medailista z MS 2012.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Detroit Red Wings