Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr je legenda. Pomohol nám vyrásť, ale ideme inou cestou, znie z Floridy

Generálny manažér hokejistov Floridy Dale Tallon potvrdil, že Panthers už ďalej nepočítajú so službami Jaromíra Jágra.

02.07.2017 12:58
debata
Jaromír Jágr. Foto: SITA/AP, Paul Chiasson
Jaromír Jágr Jaromír Jágr.

Ocenil jeho obrovský prínos pre klub a vysvetlil, že pretrhnutie väzieb súvisí so snahou klubu vydať sa iným smerom.

Štyridsaťpäťročný český útočník tak zostáva v NHL po prvom dni od otvorenia trhu s voľnými hráčmi medzi najzaujímavejšími menami, ktoré sú k dispozícii.

Tallon dal najavo veľký rešpekt, ktorý má k Jágrovi. „Nemôžem to dostatočne vyjadriť slovami. Bolo poctou pracovať s legendou a mať ju takto nablízku. Nemôžem mu dostatočne poďakovať za to, čo urobil pre našich mladých hráčov, pre mňa osobne a vôbec pre celý klub. Je to niečo nemerateľné,“ vyhlásil Tallon pre floridský denník Sun Sentinel.

Pripustil, že išlo o veľmi ťažké rozhodnutie. „Bol som z toho rozpoltený. Boli to ťažké týždne a mesiace. Je to však celé len o tom, že sa chceme vydať iným smerom. Rozhodnutie, ktoré súvisí len s hokejom a obchodom, ale zároveň vás bolí. Je teraz na jadre tímu našich mladých hráčov, aby ho prevzalo viedlo ďalej,“ dodal Tallon, ktorý je v klube zároveň prezidentom hokejových operácií.

Práve pre nich bol Jágr mentorom. Pomohol tomu, aby hráči ako Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau, Vincent Trocheck alebo Aaron Ekblad dozreli z veľkých talentov na tímových lídrov. Po jeho boku mali možnosť vidieť, čo všetko obnáša stať sa legendou a nielen zažiariť v pár sezónach. Vlani Jágr dokonca ako prvý Čech v histórii získal Bill Masterton Trophy, ktorú vedenie súťaže udeľuje za vytrvalosť, oddanosť hokeju a športový prístup.

„On nie je typickým štyridsaťpäťročným hráčom, akého by ste si mohli predstavovať. On je veľkým hráčom. A stále tiež neuveriteľným. Milujem spôsob, akým hrá. A strašne rád hrám práve s ním. Každý by samozrejme uvítal, keby u nás pokračoval,“ priblížil Barkov, čo pre neho znamenala prítomnosť druhého najproduktívnej­šieho hráča histórie NHL, ktorý bol navyše jeho spoluhráčom v jednej útočnej formácii.

Najkrajšie akcie Jaromíra Jágra v drese Floridy

Jágr si vlani vrátane bonusov zarobil vyše päť a pol milióna dolárov. Nevynechal ani jeden z 82 zápasov základnej časti a bol vďaka 46 bodom za 16 gólov a 30 asistencií štvrtým najproduktívnejším hráčom mužstva. Panthers však napriek veľkým ambíciám zostali za bránami play off.

Obe strany mali byť síce dlhodobejšie v kontakte v súvislosti s možnosťou uzatvorenia novej zmluvy, Tallon však priznal, že na prvotné ponuku Jágrovho agenta Petra Svobodu nezareagoval žiadnu protiponukou. Podľa nemenovaného zdroja sa Jágr cítil zneuctený a už v apríli začal zvažovať, že sa vydá inou cestou.

Jeho čísla v drese Floridy sa tak zastavili na 181 odohraných zápasoch v základnej časti a 130 bodoch za 49 gólov a 81 asistencií. V šiestich súbojoch play off pridal dve prihrávky.

„Jágr nám pomohol vyrásť. Jeho vplyv je obrovský. Je to legenda a hviezda, pri ktorej aj príležitostný fanúšik vie, o koho ide,“ podotkol klubový prezident Matthew Caldwell.

debata chyba
Viac na túto tému: #Florida Panthers #Jaromír Jágr #Dale Tallon