Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nenahraditeľný. Chicagu bude Hossa chýbať

Ich vzťah je výnimočný. Čaká ho však dlhšia pauza. Aj trénerské lavičky majú svoje hviezdy. V NHL k nim patrí terajší kouč Chicaga Joel Quenneville.

26.06.2017 09:00
Marián Hossa, Jonathan Toews Foto: ,
Marián Hossa (81) oslavuje gól v sieti Columbusu so spoluhráčom z Chicaga Jonathanom Toewsom.
debata (1)

Je dôležitou súčasťou prelomového obdobia Blackhawks. V predošlých deviatich sezónach sa tešili zo štyroch Stanleyho pohárov pod jeho taktovkou.

Do jubilejnej desiatej však pôjde bez svojej opory a jedného z obľúbencov – Mariána Hossu. "Dáva ostatným mladým hráčom – nielen v tíme, ale aj v celej NHL – príklad, ako tvrdo pracovať a presadiť sa. Je to pravý profesionál, od ktorého sa mladí hokejisti môžu učiť,” vravel ešte v minulej sezóne Quenneville.

Päťdesiatosemročný stratég sa pripravuje na sezónu bez defenzívne skvele pracujúceho útočníka s neuhasínajúcim potenciálom na strieľanie gólov. Quenneville to nesie ťažko.

"Je to veľký problém,” priznal Quenneville pre agentúru AP. "Každý hráč má iný štýl. Nie je možné nájsť takého hokejistu, akým je Marián Hossa. Môžeme byť šťastní za to, akým spôsobom sme ho získali a aké výkony za klub predvádzal. Bude veľmi náročné ho nahradiť.”

Hossa trpí kožnou chorobou, kvôli ktorej neodohrá ročník 2017/2018. Liečba vážneho alergického ochorenia si vyžadovala užívanie silných protialergických liekov. V klube sa snažili vyvíjať špeciálne materiály, z ktorých sa vyrábali niektoré časti výstroja tak, aby Hossovo telo dráždili čo najmenej. Napriek enormnej snahe sa 38-ročný rodák zo Starej Ľubovne rozhodol dať si od hokeja ročnú pauzu.

"Nemal to vôbec jednoduché. Celý čas máte bolesti, stále sa cítite nepríjemne. Pasovať sa s tým všetkým počas prebiehajúcej sezóny je náročné. Keby som poznal celkový počet vecí, ktoré vyskúšal, aby sa jeho stav zlepšil, boli by ste v úžase. Stále testovali hento a tamto, aby zistili, na čo je viac alebo menej alergický. Zaslúži si pochvalu za to, ako so svojimi ťažkosťami bojoval a pripravoval sa na zápasy,” vysvetlil Quenneville.

Pri problémoch, ktorými si Hossa prešiel, je jeho 45 bodov – za 26 gólov a 19 asistencií – v lanskej sezóne obdivuhodných. Bodová produkcia môže Chicagu chýbať, čo si uvedomuje aj kapitán Jonathan Toews.

"V kabíne sme vedeli o tom, že má nejaké problémy. Niet pochýb, že sú vážne. Inak by sa nerozhodol, že nebude hrať celú sezónu,” zamyslel sa Toews. "Je to škoda a veľká strata. Všetci vieme, čo v ňom je. Hossa je chlapík, ktorý nikdy nezostarne.”

Po zdravotných ťažkostiach Hossu a víkendovej výmene Artemija Panarina do Columbusu prišli Blackhawks hneď o dve ofenzívne esá.

Podarí sa jednému z najúspešnejších klubov NHL ostatnej dekády nahradiť šikovného Rusa a slovenskú ikonu?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Chicago Blackhawks #Joel Quenneville