Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hossa musí vynechať sezónu. Je otázne, či bude pokračovať

Slovenský hokejový útočník Marián Hossa vynechá celú sezónu 2017/2018. Informoval o tom prostredníctvom vyhlásenia na oficiálnom webe klubu zámorskej NHL Chicago Blackhawks či na stránke súťaže.

21.06.2017 09:28 , aktualizované: 16:47
debata (9)

Hoci v januári oslávil už 38 rokov, stále patril medzi najväčšie opory Chicaga, výrazné osobnosti celej NHL. S 26 gólmi bol najlepším slovenským strelcom v súťaži.

V budúcej sezóne však Marián Hossa ďalšie góly v slávnej lige nepridá. Pre dlhotrvajúce vážne kožné problémy, o ktorých nikdy doteraz nehovoril, sa rozhodol vynechať celý ročník 2017/18. V jeho veku je veľmi otázne, či sa po ročnej pauze ešte vráti na ľadové plochy.

Šok z jasného neba

Ešte pred dvoma týždňami sa pri stretnutí s novinármi počas tenisového turnaja Stars for Stars Media Cup usmieval a vravel, ako sa teší na novú sezónu. Opakoval, že hokej ho stále veľmi baví. Ani v najmenšom nenaznačil, že ho sužujú vážne problémy a zvažuje, či bude pokračovať v kariére. O to šokujúcejšie boli utorňajšie informácie Elliota Friedmana zo Sportsnetu, že jeden z najlepších slovenských hokejistov histórie možno v ostatnom play off s Nashvillom odohral svoj posledný zápas v kariére.

Friedman sa odvolal na viacero zdrojov, podľa ktorých by mal Hossa ukončiť kariéru pre vážne alergické reakcie na hokejový výstroj. Dodal, že rodák zo Starej Ľubovne musel pre užívanie silných liekov podstupovať každých pár týždňov krvné testy.

Nepríjemné informácie zo zámoria sa čiastočne potvrdili v stredu popoludní. Marián Hossa vo svojom vyhlásení pre oficiálnu klubovú stránku síce nepotvrdil koniec kariéry, ale oznámil, že vynecháva kompletný ročník 2017/18.

„Počas niekoľkých predošlých rokov som pod dohľadom klubových lekárov opakovane podstupoval liečbu kožnej choroby, ktorú sme udržiavali v tajnosti. Pre vedľajšie účinky spojené s liečbou nie je možné, aby som v budúcej sezóne hral hokej. Aj keď je to pre mňa veľké sklamanie, musím brať ohľad na svoj zdravotný stav a to, ako sa liečba podpísala pod môj život na ľade i mimo neho," uviedol trojnásobný víťaz Stanleyho pohára.

zväčšiť Marián Hossa dvíha nad hlavu Stanleyho pohár na... Foto: SITA/AP, Nam Y. Huh
Marián Hossa Marián Hossa dvíha nad hlavu Stanleyho pohár na štadióne Soldier Field v Chicagu.

Následne sa poďakoval za podporu celej organizácii Blackhawks, menovite Rockymu Wirtzovi, Johnovi McDonoughovi a Stanovi Bowmanovi, ako aj agentovi Ritchovi Winterovi. „Poďakovať by som sa chcel aj spoluhráčom a úžasným fanúšikom Blackhawks, že pochopia moje rozhodnutie. S ohľadom na súkromie mojej rodiny nebudem svoj zdravotný stav viac komentovať," dodal Hossa.

Klub potvrdil vážnosť jeho stavu

Autor 525 gólov v 1309 stretnutiach základnej časti NHL má s Chicagom platný kontrakt ešte na štyri sezóny. V záverečnom úseku svojej pôvodne dvanásťročnej zmluvy mal zarábať už len milión dolárov ročne. Do platového stropu Blackhawks sa však bude aj naďalej započítavať priemerná mzda 5,275 milióna dolárov.

V predošlom ročníku zaznamenal Hossa 26 gólov (dvojnásobok oproti sezóne 2015/16) a 19 asistencií a opäť patril medzi lídrov mužstva, ktoré absolvovalo vynikajúcu základnú časť, no v play off sa nečakane zaseklo. V sérii prvého kola vypadlo s neskorším finalistom Nashvillom jednoznačne 0:4 na zápasy.

„Klub Chicago Blackhawks plne podporuje Mariána Hossu po jeho vyhlásení o zdravotných problémoch. Pre nás je to extrémne náročná situácia, keďže všetci dobre vedia, aký úžasný človek a hráč Marián je – vždy stopercentne súťaživý, lojálny a plný pokory. Zohral veľmi dôležitú úlohu pri našich úspechoch v predošlých rokoch. Takže jeho odchod pre nás bude veľká strata. Jeho tréneri aj spoluhráči vedia, ako vždy bojoval s nepríjemnosťami, no nikdy sa na nič nesťažoval a nevynechal z tohto dôvodu jediný zápas," uvádza sa v stanovisku generálneho manažéra Stana Bowmana.

K aktuálnej situácii sa vyjadril aj jeden z tímových lekárov Michael Terry. Ten potvrdil, že liečba nepríjemnej progresívnej kožnej choroby bola popri pokračovaní hokejovej kariéry čím ďalej, tým náročnejšia. „Vzhľadom na náročnosť liečby a jej klesajúcu účinnosť plne podporujeme jeho rozhodnutie vynechať sezónu 2017/18. Je to najvhodnejšie riešenie pre Mariána, aby zostal v dobrom zdravotnom stave v krátkom i dlhodobom horizonte," píše sa na stránke blackhawks.nhl.com.

Úžasná jazda v Chicagu

Hossa prišiel do Chicaga v lete 2009 po dvoch prehratých finále za sebou s nálepkou prekliateho muža. Najprv prehral v boji o Stanleyho pohár v drese Pittsburghu s Detroitom a o rok vo farbách Red Wings s Penguins.

Mnohí mu vyčítali, že sa rozhodoval len podľa peňazí, no on opakovane tvrdil, že si vyberá klub, ktorý má podľa neho najväčšiu šancu na celkový triumf. Na tretí pokus mu to vyšlo. S Blackhawks oslávil titul v prvom roku svojho pôsobenia v klube. Neskôr si tento vytúžený moment zopakoval ešte dvakrát – v rokoch 2013 a 2015.

„Najlepšie na Mariánovej hre je, že odohrá každý zápas ako obrovský profesionál. Vždy podá zodpovedný výkon na oboch stranách klziska. Nevypustí ani jeden súboj. Dá sa na neho stopercentne spoľahnúť," tvrdí o svojom zverencovi úspešný tréner Joel Quenneville.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Chicago Blackhawks