Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Večný kojot opúšťa svorku. Nie som v šoku, tvrdí rekordér Doan

V nedeľu mu zazvonil telefón. Na stretnutie ho pozval generálny manažér John Chayka. Skúsený útočník tušil, že sa pohli veľké a staré ľady.

20.06.2017 16:31
Shane Doan Foto: ,
Shane Doan v drese Arizony Coyotes.
debata

Už na začiatku konverzácie Shane Doan všetko pochopil. Vedel, že viac ako 17 minút v ostatnom dueli základnej časti lanskej sezóny NHL proti Minnesote bolo jeho posledných v drese organizácie Coyotes.

Štyridsaťročný veterán si za 21 ročníkov v kádri jediného klubu vyslúžil mnoho prívlastkov a prirovnaní. Rekordér v drvivej väčšine ukazovateľov. Najlepší strelec, nahrávač i líder produktivity klubu. Jeho ikona. Nasledovaniahodný príklad oddanosti na ľade i mimo neho.

„Po náročnom uvažovaní sme sa rozhodli neponúknuť Shaneovi Doanovi kontrakt na budúcu sezónu," uvádza v oficiálnom stanovisku klubu riaditeľ Arizony Andrew Barroway. „Je čas posunúť sa ďalej a dať priestor mladým perspektívnym hráčom, ktorých tu máme. Bolo to ťažké rozhodnutie, Shane urobil pre Coyotes mnoho. Chcel by som mu v mene celej organizácie poďakovať za úctyhodných 21 rokov rokov práce na ľade i mimo neho. Je to ikona nášho mesta a jeden z najlepších kapitánov v NHL. Navždy bude členom našej svorky."

Je čas posunúť sa ďalej a dať priestor mladým perspektívnym hráčom.
Andrew Barroway, riaditeľ Arizony

Slová plné rešpektu i vďaky len zmierňujú bolestivé rozhodnutie, ktoré Arizona musela urobiť. Od konferenčného finále v roku 2012 výkonnostne upadala, vlani získala iba 70 bodov a bola tretia najhoršia v Západnej konferencii. Rozhodla sa staviť na mladé pušky – Olivera Ekmana-Larsona, Maxa Domiho či Connora Murphyho.

Nedarilo sa ani Doanovi – lanská sezóna (6 gólov, 21 asistencií v 74 stretnutiach) bola pre neho najslabšia od ročníka 1998/1999. Veterána Coyotes pustili k vode a dali mu šancu, ktorú v Arizone ani raz nezažil – bojovať vo finále NHL.

„Som kojot a navždy ním zostanem. Som vďačný všetkým, ktorí sa o mňa príkladne starali. Dali ste mi šancu hrať hokej a rešpektovali ma. Vážim si to a nikdy na to nezabudnem. Iste, je to nová situácia. Nič podobné som v živote nezažil. Som v pohode a snažím sa prejsť všetkými emóciami a pocitmi, ktoré momentálne prežívam. Jasné, je na mne vidieť, že ma to mrzí, ale taký je šport," vyznal sa Doan do éteru rádia Arizona’s Sports Station.

Shane Doan a jeho hokejové umenie

Počas svojej kariéry mal na stole niekoľko zaujímavých ponúk. Vždy však počkal na tú od milovaných Coyotes a zakaždým na ňu kývol. Ďalšia neprišla, a tak dlhý a plodný vzťah, v ktorom Doan v 1540 zápasoch základnej časti strelil 402 gólov a pridal 570 asistencií, je na konci.

„Chápem cestu, ktorú si v klube zvolili. Nie som v šoku, že už nechcú, aby som za nich hral. Nesúhlasím s viacerými rozhodnutiami, ktoré vedenie urobilo, ale na druhej strane musí byť jasné jedno – oni majú na starosť poskladať tím a ja ako hráč ich musím presvedčiť výkonmi, že si miesto zaslúžim," vysvetľoval rodák z Halkirku v štáte Alberta.

Jeho reprezentačná vitrína je plná ligotavých trofejí. Je víťazom Svetového pohára s Kanadou v roku 2004, dvojnásobným majstrom sveta i držiteľom troch strieborných medailí z MS. Miesto pre klubové úspechy zatiaľ zíva prázdnotou.

„Ako hráč potrebujete byť užitočný a v srdci cítiť pozitívnu emóciu. Minulý rok sa mi to nepodarilo a jediný, koho za to môžem viniť som, ja. Potrebujem si trochu oddýchnuť a popremýšľať. Možné je všetko," priznal Doan, ktorému Coyotes ponúkli prácu v klubu. Zatiaľ na ňu nezareagoval.

Doan má na chrbte štyri krížiky a v hlave myšlienku, že by klinec na zavesenie korčúľ nemusel zatĺkať už toto leto. Od prvého júla ho čaká premiéra v roli neobmedzeného voľného hráča. Do hry prichádza hocikto, aj nováčik z Las Vegas.

„Cítil som sa zviazaný s Arizonou, chcel som byť jej členom do konca aktívnej kariéry. Možno skončím a možno si tú voľnosť užijem. Je to niečo, čo môže byť pre hráča dobré. Môžem sa pozerať novým pohľadom. Uvidíme, čo to prinesie," nechcel rozvíriť špekulácie výborný pravý krídelník.

Bude u Doana silnejšia túžba skončiť ako kojot alebo snaha ísť po novej ceste za vytúženým Stanleyho pohárom?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arizona Coyotes #Shane Doan