Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O titule rozhodol muž, ktorého už v Nashville nechceli

Najprv odviedol tradičnú čiernu robotu - perfektne clonil brankárovi súpera. Keď zbadal, že sa puk po strele spoluhráča odrazil od zadného mantinelu, urobil tri rýchle zábery na korčuliach a zo vzduchu napálil čierne čudo do dezorientovaného Rinneho. O pár stotín sekundy si už užíval slastný pocit z dobre odvedenej práce a obrovskú radosť spoluhráčov.

12.06.2017 17:21
debata
zväčšiť Strelec rozhodujúceho gólu Patric Hörnqvist s... Foto: Reuters, Christopher Hanewinckel
Patric Hörnqvist Strelec rozhodujúceho gólu Patric Hörnqvist s manželkou.

Tridsaťročný švédsky krídelník Patric Hörnqvist strelil v noci na pondelok svoj najdôležitejší gól v kariére. Vďaka pohotovej reakcii rozhodol 95 sekúnd pred koncom šiesteho finálového stretnutia o Stanleyho pohár v Nashville o tom, že hokejisti Pittsburghu obhájili titul v zámorskej NHL. Na konečných 2:0 upravil 14 sekúnd pred záverečným hvizdom jeho krajan Carl Hagelin. Penguins sa stali prvým klubom ligy od Detroitu v roku 1998, ktorý obhájil celkový triumf.

„To, čo teraz prežívam, je úžasné. Je to vec, o ktorej snívate, keď si večer líhate do postele. Každý si praje streliť veľký víťazný gól," rozplýval sa hrdina zápasu. „Vyhrali sme vďaka skvelému tímovému výkonu od prvého do posledného striedania. Mal som to šťastie, že práve ja som strelil prvý gól. Nashville hral v celej sérii veľmi dobre, no my sme zabrali v najdôležitejších momentoch. Nikdy na tento deň nezabudnem," vravel v rozhovore priamo na ľadovej ploche plný emócií so slzami na krajíčku.

O talente rodáka zo Sollentuny hokejoví odborníci nikdy nepochybovali. Na presadenie sa v NHL však okrem kvality, odhodlania a talentu musíte mať aj kusisko šťastia. Keď si v roku 2005 čerstvého bronzového medailistu z MS hráčov do 18 rokov vybral v drafte Nashville až z posledného 230. miesta, málokto čakal, že sa môže výraznejšie zapísať do kroník NHL.

Víťazný gól Patrica Hörnqvista v šiestom finále NHL

„Keď ma vtedy otec zobudil uprostred noci, bral som to ako maličký krok k NHL. Vždy som sníval, že raz dvihnem nad hlavu Stanleyho pohár. Je to o to výnimočnejší pocit, že mi to teraz vyšlo práve na ľade Nashvillu. Strávil som v tomto meste šesť krásnych rokov a narodili sa mi tu aj dcérky. Cítim sa úžasne," dodal dojatý Hörnqvist.

Po troch sezónach v Djurgardene sa v lete 2008 presunul do zámoria. Hneď v prvej sezóne okúsil na vlastnej koži NHL a v ďalšej sa zaradil medzi opory Predators. V lete 2014 ho však vedenie klubu obetovalo spolu s Nickom Spalingom, aby získalo z Pittsburghu vyhláseného kanoniera Jamesa Neala. Z pohľadu Penguins šlo vtedy o vôbec prvú výmenu čerstvého generálneho manažéra Jima Rutherforda. Odvtedy sa Hörnqvist dvakrát tešil zo Stanleyho pohára.

„Mnoho ľudí nám vravelo, že neobhájime titul. Teraz tu stojíme a tešíme sa. Celý Pittsburgh bude niekoľko dní oslavovať. Sme skvelý tím s obrovskou vnútornou silou. Museli sme bojovať s rôznymi problémami, no vždy sme našli cestu. Preto sme znova uspeli," cituje hrdinu posledného zápasu nhl.com.

V dresoch Nashvillu a Pittsburghu odohral v priebehu deviatich sezón 579 stretnutí v základnej časti s bilanciou 174 gólov a 188 asistencií. Momentálne štvrtý najlepšie platený útočník Penguins (4,75 milióna dolárov v budúcom ročníku) má pred sebou posledný rok päťročnej zmluvy, ktorú podpísal ešte s Nashvillom. Švédsko reprezentoval na troch seniorských MS, olympiáde vo Vancouvri 2010 aj na vlaňajšom Svetovom pohári v Kanade.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pittsburgh Penguins #Nashville Predators #Patric Hörnqvist