Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pittsburgh nedal v piatom zápase Nashvillu žiadnu šancu. Má mečbal

Už len jeden zápas potrebujú vyhrať hokejisti Pittsburghu, aby obhájili triumf v Stanleyho pohári. Súboj číslo päť finálovej série play off NHL 2017 Pittsburgh na domácom ľade jednoznačne ovládol, keď zdolal Nashville 6:0 (3:0, 3:0, 0:0).

09.06.2017 06:17 , aktualizované: 07:38
Pittsburgh Penguins, Crosby, Kessel Foto: ,
Radosť hokejistov Pittsburghu po góle Phila Kessela (81) v piatom finále Stanleyho pohára.
debata

V sérii hranej na štyri víťazstvá vedú Penguins 3:2 a už v nedeľu v Nashville budú mať prvú z dvoch šancí po roku opäť zdvihnúť nad hlavy najslávnejšiu hokejovú klubovú trofej.

„Vedieme 3:2, ale uvedomujeme si, že nás čaká posledný krok. Ten býva najťažší. Preto musíme odstaviť vo svojich mysliach euforické nastavenie a sústrediť sa na šiesty zápas,“ skonštatoval tréner Pittsburghu Mike Sullivan na webe NHL. „Budeme pripravení. Stále platí, že v našom tíme je veľa sebavedomia. Je tam počas celej sezóny aj v play off. A platí to najmä o domácom prostredí,“ tvrdí kouč Nashvillu Peter Laviolette.

Šesť rôznych strelcov sa v PPG Paints Arene podelilo o šesť gólov Pittsburghu, Rus Jevgenij Malkin pridal desiaty úspešný zásah a celkovo 27. a 28. bod v play off, čím potvrdil pozíciu na čele kanadského bodovania. Kapitán Sidney Crosby mal tri asistencie a celkovo ich má vo vyraďovacej časti na konte už 19. V historickom meradle sa so 107 prihrávkami na gól dostal na úroveň švédskeho velikána Petra Forsberga – na 20. priečku v počte asistencií v play off. Crosby sa stal prvou hviezdou zápasu, ale veľkú zásluhu na hladkom triumfe Penguins má aj brankár Matt Murray. Poradil si so všetkými 24 pokusmi hostí a po prvý raz v kariére vychytal shutout v zápase play off.

P.K. Subban v súboji so Sidneym Crosbym. Foto: Reuters, Donald Wright
P.K. Subban, Sidney Crosby P.K. Subban v súboji so Sidneym Crosbym.

„Páčilo sa mi, ako sme dnes hrali. Stále však je pred nami veľa práce,“ skonštatoval Sidney Crosby. „Zahrali sme veľmi solídne, ale z každého zápasu sa dá niečo vziať do toho ďalšieho. Pokúsim sa teda byť ešte lepší ako doteraz. V čom? To si nechám pre seba,“ uviedol Matt Murray. „Na víťazstvo v sérii je treba zvládnuť štyri zápasy. vraciame sa domov a tam sme veľmi sebavedomí,“ podotkol obranca Nashvillu P. K. Subban.

Hokejisti Nashvillu vo štvrtok akoby stratili s názvu prívlastok „predátori“. Už po 50 sekundách putoval na trestnú lavicu hosťujúci obranca Ryan Ellis a po minúte a pol Pittsburgh viedol. Po priťuknutí Crosbyho sa parádnou strelou od modrej prezentoval Justin Schultz – 1:0. Prešlo päť minút a po chybe obrany Predators sa Bryan Rust ocitol sám pred Pekkom Rinnem a keďže mal dostatok času na strelu bekhendom – bezpečne skóroval nad vyrážačku fískeho gólmana. Potom hostia zdvihli hlavy, strely obrancov Mattiasa Ekholma a Romana Josiho, či krídelníka Filipa Forsberga si však miesto v bránke domácich nenašli. Do konca prvej tretiny chýbala minúta a pol, keď si na trestnú lavicu išli sadnúť kapitán Pittsburghu Crosby a jeho tradičný rival (aj v slovných prestrelkách) P. K. Subban a hra štyroch proti štyrom lepšie sadla Penguins. Po priťuknutí Phila Kessela sa strelou bez prípravy z útočného kruhu prezentoval Jevgenij Malkin. Najproduktívnejší hráč play-off ukážkovo vymietol ľavý horný roh Rinneho bránky – 3:0. To už bolo na skúseného Fína v bránke Predators priveľa a nechal sa vystriedať krajanom Juusem Sarosom.

Pittsburgh ani potom nepoľavil vo svojej útočnej efektivite. Z druhej tretiny uplynulo len niečo vyše minúty, keď Conor Sheary „zabudnutý“ sám pred Sarosom pridal štvrtý gól Penguins. A keď v 29. min Phil Kessel skóroval po piaty raz na domácej strane, o zápase bolo v jeho polovici predčasne rozhodnuté. Do konca druhej tretiny ešte atypický strelec, 36-ročný obranca Ron Hainsey, zakončil gólom do prázdnej bránky skvelú kombináciu domácich a v 37. min stanovil na 6:0. V tretej tretine hostia síce prevýšili domácich v strelách na bránku 9:5, nepodarilo sa im však ani kozmeticky upraviť nepriaznivý výsledok. Do konca zápasu pribúdali na oboch stranách už len pästné súboje a trestné minúty. Celkový sumár bol napokon 100 minút. Vôbec po prvý raz vo finálovej sérii sa stalo, že Nashville neprestrieľal Pittsburgh v pokusoch na bránku. Tentoraz to bolo vyrovnané 24:24.

Kým hráči Nashvillu bojujú o prvú trofej v klubovej histórii, „tučniaci“ z Pittsburghu sa z jej zisku radovali dosiaľ štyrikrát (1991, 1992, 2009, 2016). Ak zopakujú vlaňajší celkový triumf, pripomenú tým zatiaľ posledný rovnaký počin Detroitu z rokov 1997 a 1998. Finále o Stanleyho pohár pokračuje v nedeľu 11. júna šiestym súbojom v Bridgestone Arene v Nashville.

Pittsburgh – Nashville 6:0 (3:0, 3:0, 0:0) – stav série 3:2

  • Góly: 2. Schultz (Crosby, Hörnqvist), 7. Rust (Kunitz, Daley), 20. Malkin (Kessel, Hainsey), 22. Sheary (Crosby, Guentzel), 29. Kessel (Määtta, Crosby), 37. Hainsey (Malkin, Kessel)
  • Vylúčení: 6:9 na 2 min, navyše Hagelin a Daley 10 min osobný trest za nešportové správanie, Hagelin a Kunitz 5 min za bitku – Y. Weber 5 min za bitku, Arvidsson a Watson 10 min osobný trest za nešport správanie, Sissons 10 min plus do konca zápasu, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: McCauley, Meier – Murphy, Cherrey, 18 605 divákov
  • Penguins: M. Murray – Hainsey, Dumoulin, Daley, Määttä, J. Schultz, I. Cole – Sheary, Crosby, Guentzel – Kessel, Malkin, S. Wilson – Rust, Rowney, Kunitz – Hörnqvist, Cullen, Hagelin
  • Predators: Rinne (21. Saros) – Ellis, Josi, P. K. Subban, Ekholm, Y. Weber, Irwin – Aberg, Sissons, F. Forsberg – Neal, Fisher, Arvidsson – C. Smith, Järnkrok, Watson – Zolnierczyk, F. Gaudreau, C. Wilson
debata chyba
Viac na túto tému: #Pittsburgh Penguins #Nashville Predators