Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hokejistov Nashvillu inšpiruje maskot: Pôjdeme po vás ako psy

Fotografia hladného psa, ktorý cerí zuby, okolo krku má ostnatý obojok a v zuboch kosť, zdobí dvere do šatne hokejistov Nashvillu, finalistu bojov o Stanleyho pohár v NHL.

07.06.2017 14:08
Nashville Predators, maskot Foto: ,
Maskot hokejistov Nashvillu.
debata

Akoby chceli dať svojim súperom jasný odkaz: „Pôjdeme po vás ako psy, nedáme vám dýchať, kdekoľvek na ľade sa práve ocitnete.“

Nie je to len strohá fráza, presne toto tréner Peter Laviolette od svojich hráčov skutočne vyžaduje a funguje to. Napokon, slovo „predátori“ majú aj v názve. Nashville ako bodovo najslabší tím spomedzi tých, ktorí postúpili do play off, už vyradil trojicu favorizovaných tímov v poradí Chicago, St. Louis a Anaheim. Na rade je posledná – finálová prekážka – obhajca Pittsburgh. Pred štvrtkovým zápasom číslom 5 v Pensylvánii je stav série vyrovnaný 2:2.

„Veľmi dobre poznáme svoju hokejovú identitu. Sme ako psy, ktoré sa zahryznú do kosti a nechcú popustiť. Chceme diktovať tempo hry, chceme atakovať vo všetkých troch zónach a to so všetkými piatimi mužmi. Každý z nás vie dobre korčuľovať a posúvať puk. To všetko z nás robí tím, ktorý je náročné zdolať,“ vyjadril tímovú filozofiu za všetkých spoluhráčov obranca P.K. Subban.

Modrý psí maskot Nashvillu Stanley aktuálne má na nohách dve bandáže. Pripomínajú útočníkov Kevina Fialu a Ryana Johansena, ktorí sa počas play off zranili natoľko, že nemôžu s tímom pokračovať v bojoch o slávnu trofej. Pes a kosť sú zhmotnené aj do skladby, ktorú si hráči Predators púšťajú v šatni po víťazných zápasoch. Ide o pieseň „Givin The Dog A Bone“ (Dajte psovi kosť) od austrálskej hardrockovej skupiny AC/DC a jej odkaz asi netreba prekladať.

„Keď sa lepšie prizriete Stanleymu, jeho kolená sú mierne pokrčené akoby v atletickom postoji a ústa začínajú slintať. To je presne výraz intenzity, ktorý by mal charakterizovať našu hru,“ skonštatoval obranca Matt Irwin. Americké médiá pripomínajú, že pes Stanley nie je jedinou zaujímavou rekvizitou v šatni Predators. Hráči si po každom zápase ocenia medzi sebou toho najlepšieho a zavesia mu na krk ťažkú reťaz so zámkom, ktorá nahradila rokmi zaužívanú montérsku prilbu. Presne taká reťaz vraj patrí na krk agresívneho poľovníckeho psa.

Švédsky pilier obrany Mattias Ekholm a zrejme najlepší defenzívny hráč tímu Ryan Ellis pripomínajú, že systém majú v Nashville založený na maximálnom sťažení hry súperovi a vysokej tréningovej morálke. A systémová práca sa im v tomto smere vypláca. „Vyžadujeme tvrdú robotu na ľade od každého hráča bez ohľadu na jeho rýchlosť či zručnosti s pukom. Ide nám o to, aby každý z nás robil tie správne veci a pri maximálnom vklade pre celé mužstvo,“ vysvetlil Ellis.

Kým hráči Nashvillu bojujú o prvú trofej v ani nie 20-ročnej klubovej histórii, „tučniaci“ z Pittsburghu sa z jej zisku radovali dosiaľ štyrikrát (1991, 1992, 2009, 2016). Ak zopakujú vlaňajší celkový triumf, pripomenú tým počin Detroitu z rokov 1997 a 1998. Finále o Stanleyho pohár pokračuje vo štvrtok 8. júna (na Slovensku už 2.00 h v piatok nadránom) piatym súbojom v PPG Paints Arene v Pittsburghu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pittsburgh Penguins #Nashville Predators