Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred rokmi ho zdolal Sejna. Hrdina Penguins zabojuje o štvrtý Stanley Cup

Spoluhráči aj fanúšikovia dobre vedia, ako veľmi je pre Pittsburgh cenný. Gólmi a bodmi to však v aktuálnej sezóne príliš nedokazuje. Chvíle Chrisa Kunitza však prišli v tom najsprávnejšom čase.

26.05.2017 11:32 , aktualizované: 13:17
Chris Kunitz, Sidney Crosby, Jevgenij Malkin Foto: ,
Zľava Chris Kunitz, Sidney Crosby a Jevgenij Malkin z Pittsburghu s Pohárom Princa Waleského.
debata

Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára rozhodol štvrtkový siedmy zápas finále Východnej konferencie s Ottawou dvoma gólmi. Vrátane toho víťazného na 3:2 v 6. min druhého predĺženia.

Nik ho nedraftoval, presadil sa cez NCAA

O tom, že mu to v sezóne príliš nepadalo svedčí fakt, že v doterajšom priebehu play off mal na konte len tri asistencie a žiaden presný zásah. V sezóne zaznamenal deväť gólov a 29 bodov, čo sú zhodne jeho kariérne minimá.

„Má talent rozhodovať veľké zápasy. Okrem toho však robí množstvo dôležitých drobných vecí, ktoré občas ostávajú nepovšimnuté. Som však presvedčený, že tieto dva góly postrehne každý,“ pochválil Kunitza kapitán Sidney Crosby.

„Som rád, že som mužstvu pomohol. Všetci si plne uvedomujeme, že hokej je tímový šport a aby sme uspeli, musí každý z nás prevziať na seba zodpovednosť,“ cituje nhl.com 37-ročného hrdinu zápasu.

Hoci má za sebou plných dvanásť sezón v NHL, jeho cesta do najsilnejšej ligy nebola vôbec jednoduchá. Nepatril do mládežníckych výberov Kanady a v drafte NHL si ho nevybral žiaden klub. Sen zahrať si v profilige sa mu splnil vďaka vydareným rokom na univerzite Ferris State v rámci NCAA.

V roku 2003 bol nominovaný na Hobey Baker Award pre najlepšieho hráča univerzitných súťaží (víťazom sa vtedy stal Slovák Peter Sejna) a následne s ním Anaheim Mighty Ducks podpísali zmluvu. O štyri roky neskôr vyhral s Ducks Stanleyho pohár a v roku 2009 zdvihol slávnu trofej nad hlavu aj v drese Pittsburghu. Vlani si to zopakoval.

„Triumfovať tretíkrát je niečo ozaj výnimočné,“ vravel nadšený. Teraz má možnosť pridať ďalší titul.

Okrem parádnej kariéry v NHL sa môže Kunitz pochváliť aj olympijským zlatom zo Soči. Pod piatimi kruhmi strelil i jeden gól. Okrem toho absolvoval aj jedny majstrovstvá sveta. V roku 2008 doma v Kanade získali javorové listy striebro po finálovej prehre s Rusmi.

Crosby sa opäť dotkol trofeje

Neverí poverám, ale zároveň nechce meniť to, čo funguje. Kapitán Sidney Crosby neváhal a rovnako ako vlani i v roku 2009 sa dotkol Trofeje Princa z Walesu pre víťaza Východnej konferencie. Prevzal ju a spolu so svojimi asistentmi Malkinom a Kunitzom s ňou zapózovali fotografom a kamerám.

V zámorí prevláda názor, že dotknutie sa trofeje pre víťazov jednej z konferencií prináša vo finále o Stanleyho pohár smolu. Crosby má však opačnú skúsenosť a preto opäť neváhal a víťazného pohára sa nestránil.

„Keď Pittsburgh v deväťdesiatych rokoch získal Stanleyho pohár, jeho hráči sa Trofeje Princa z Walesu dotkli. My sme to pred finále v roku 2008 neurobili a vo finále sme neuspeli. Preto sme si o rok neskôr povedali, že nedáme na povery a trofeje sa dotkneme. Keďže to vyšlo, robíme to radšej takto,“ vysvetlila najväčšia hviezda ligy už pred rokom.

Zranený kapitán Nashvillu Mike Fisher si v pondelok vybral opačnú možnosť a Clarence S. Campbell Bowl sa nedotkol. Finále medzi Penguins a Predators sa začne už v noci z pondelka na utorok v Pittsburghu.

Penguins majú šancu stať sa prvým klubom NHL od roku 1998, ktorý zopakuje triumf v Stanleyho pohári. Naposledy sa to podarilo Detroitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sidney Crosby #Pittsburgh Penguins #play off NHL