Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tichý chlapec uchvátil Gretzkého a podmanil si NHL

Bežala 42. minúta posledného zápasu Edmontonu v základnej časti NHL v tejto sezóne. Oilers sa rútili do protiútoku troch proti dvom.

12.04.2017 06:00
Connor McDavid Foto: ,
Connor McDavid v tréningovom drese Edmontonu Oilers.
debata

Dvadsaťročný mladík a kapitán Oilers berie zodpovednosť na svoje plecia a rozbieha celú akciu, ktorá končí gólom Leona Draisaitla.

Zaplnená aréna Rogers Place vstáva, tlieska a zborovo skanduje: MVP! MVP! MVP! Connor McDavid dvomi asistenciami zaokrúhlil svoje bodové konto na okrúhlych 100 bodov (30 gólov, 70 asistencií v 82 zápasoch), získal trofej Arta Rossa pre najproduktívnej­šieho hráča a diváci v modernej hale si od vedenia súťaže pýtajú ďalšie ocenenie pre svojho miláčika – pre najužitočnejšieho hráča celej ligy.

Koniec dlhého čakania

Taylor Hall. Ryan Nugent-Hopkins. Nail Jakupov. Tri draftové jednotky v rokoch 2010–2012 mali spoločne oprášiť prach zašlej slávy Oilers a obnoviť punc renomovanej značky, ktorá vychovala najlepšieho hokejistu v histórii Wayna Gretzkého. Spásu však priniesol až najväčší objav roku 2015 McDavid a doviedol Edmonton do play off po dlhých jedenástich rokoch čakania.

„Niet žiadnych pochýb o tom, že Connor je najlepší 19-ročný hokejista, aké som kedy v kariére videl – a to som zažil mnohých velikánov ako Marka Messiera, Maria Lemieuxa či Guya Lafleura,“ povedal vlani v októbri Gretzky pre SportsNet.

Odvtedy súčasný kapitán Edmontonu dovŕšil dvadsať rokov a po nedeli je tretím najmladším víťazom kanadského bodovania základnej časti v histórii – po Gretzkom (1981) a Sidneym Crosbym (2007). Mimochodom, kapitán Pittsburghu Crosby (najlepší strelec základnej časti so 44 gólmi) skončil v tohtosezónnom bodovaní druhý so stratou jedenástich bodov.

Center Edmontonu Connor McDavid (v strede)... Foto: SITA/AP, LM Otero
Connor McDavid Center Edmontonu Connor McDavid (v strede) oslavuje gól.

„Keby som hral s ním v jednej formácii, dával by som 60 gólov. To, čo robí na ľade, ma uchvátilo. Ten chlapec je jedinečný. Je na dobrej ceste priniesť Oilers Stanleyho pohár a vstúpiť do Siene slávy NHL. Som o tom stopercentne presvedčený. Je na správnom mieste, v nádhernom meste a skvelej organizácii, ktorá sa oňho postará,“ dodala 56-ročná legenda.

Talent od Boha

Už minulú sezónu mal Edmonton našliapnuté do play off najmä vďaka McDavidovi. Mladík z kanadského Ontária odohral iba 45 zápasov s bilanciou 16 gólov a 32 asistencií. Hoci to na postup do vyraďovacej fázy nakoniec nestačilo, fanúšikom Oilers to vlialo novú nádej na preniknutie medzi najlepšiu osmičku Východnej konferencie.

"Connor je vynikajúci a talentovaný hráč. Herne i mentálne je posunutý o pár rokov dopredu v porovnaní s jeho rovesníkmi i staršími hráčmi. Veci, ktoré dokáže, sa nedajú natrénovať, to musíte mať od Boha. Je to veľmi skromný chlapec. Veľa nerozpráva, iba vtedy, keď je to potrebné. Aj napriek mladému veku je svojou vyrovnanou povahou a pozitívnou náladou príkladom všetkým spoluhráčom,“ vystrúhal poklonu svojmu kapitánovi slovenský obranca Andrej Sekera na webe súťaže.

Obaja by mali aj s brankárom Camom Talbotom, Oscarom Klefblomom či Draisaitlom patriť v play off k oporám svojho mužstva. „Ak McDavid nedostane ocenenie pre najužitočnejšieho hráča NHL, niečo s týmto svetom nie je v poriadku,“ rozplýval sa po zápase proti Vancouveru jeden z komentátorov. Zabudol však na podstatný fakt. McDavid musí svoj nesporný talent potvrdiť v najbližších dňoch. Ak zlyhá, šance jeho mužstva na dlhú jazdu v náročnom play off i nádej na cenný individuálny primát pominú rýchlejšie ako ranná hmla.

„Máme mladé a sebavedomé mužstvo. Môžu nám chýbať skúsenosti, ale zasa máme hračov, ktorí vedia ako vyhrávať a hrali aj vo finále play off. Všetci hovoria o jeho náročnosti, ale na konci dňa je to stále iba hokej – hra, ktorú milujeme a venujeme sa jej odmalička. Táto časť sa nemení, nech sa hrá akékoľvek stretnutie“ prezrádza McDavid.

Pod strechu arény v Edmontone vešali plaketu pre víťaza NHL naposledy v roku 1990. Bol to koniec slávnej éry (5 Stanleyho pohárov v priebehu 7 sezón), ktorú započala práve partia okolo Gretzkeho. Priblíži sa k podobnej méte a svojmu vzoru aj McDavid? Má na to viaceré predpoklady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Edmonton Oilers #Connor McDavid